Projective breidt uit naar Duitsland met nieuw kantoor in Frankfurt

05 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Projective, een consultancy- en projectmanagement-specialist voor de financiële dienstverleningssector, heeft met de opening van een kantoor in Frankfurt voor het eerst de Duitse markt betreden. Met de vestiging in de financiële hoofdstad van Duitsland, beoogt het bedrijf zijn voetafdruk te vergroten in de DACH-regio.

In het jaar waarin Projective zijn tiende verjaardag viert, heeft het adviesbureau zijn vleugels verder uitgeslagen door zijn vierde markt te betreden. Het adviesbureau werd aan het begin van 2007 in België opgericht door de huidige CEO – Stefan Dierckx – en heeft zich sindsdien al succesvol uitgebreid naar de Nederlandse (2009) en Britse (2010) markt. Met de opening van een kantoor in Frankfurt is Projective nu ook op de Duitse markt actief. 

De keuze voor Frankfurt als basis voor het nieuwe kantoor was volgens Dierckx een logische. De stad is het financiële centrum van Duitsland en biedt onderdak aan onder andere de Europese Centrale Bank (ECB), de Duitse centrale bank (Deutsche Bundesbank), de hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank, evenals kantoren van verschillende internationale banken en financiële instellingen, waaronder BNP Paribas, Credit Suisse, UBS, RBS, JPMorgan Chase en Morgan Stanley. Doordat Projective zich exclusief op de financiële dienstverleningssector richt en doordat moederbedrijf Diebold Nixdorf* tevens in Frankfurt gevestigd is, vormt de stad de ideale locatie voor de Duitse activiteiten van het consultancy- en projectmanagement-bureau. 

Vanuit de nieuwe basis in Frankfurt zal Projective zich richten op het behalen van een aandeel in de Duitse adviesbranche, een industrie die zo’n €7,5 miljard waard is, waarvan naar schatting ongeveer 20% wordt verdiend binnen de financiële dienstverlening. Met de inzet van het Duitse team en de steun van andere internationale filialen, beoogt Projective ook een uitbreiding van zijn portfolio naar de twee overige DACH-landen, Oostenrijk en Zwitserland. 

Projective breidt uit naar Duitsland met opening kantoor in Frankfurt

Eind 2017 vijftien projectmanagers

Dierckx vertelt dat de ambities in Frankfurt hoog liggen. Projective wil aan het einde van dit jaar een team van vijftien projectmanagers in dienst hebben in Duitsland. Om dit te realiseren heeft het adviesbureau ervaren consultant Bernd Richter binnengehaald, een bekend gezicht in het Duitse financiële dienstverleningslandschap. Eerder was Richter senior partner bij Capco Duitsland, waar hij meer dan vijftien jaar werkte, in zijn laatste positie als hoofd van de Banking-, Capital Markets- en Wealth Management-activiteiten van het bedrijf. Voor die tijd was hij in dienst bij Capgemini Consulting en bracht hij tien jaar door bij kleinere adviesbureaus. De afgelopen jaren heeft Richter zich gespecialiseerd op het gebied van digitale transformaties en vernieuwende financiële technologie (FinTech).

De focus van Projective Duitsland zal grotendeels overeenkomen met het aanbod dat het bureau in andere landen hanteert. De centrale activiteit in het dienstenportfolio is projectmanagement binnen de financiële dienstverleningsbranche. Het bedrijf bedient de markt uitsluitend met ervaren professionals: programma- en projectmanagers met tussen de tien en vijfentwintig jaar ervaring. “Dit zal ook in Frankfurt het geval zijn”, merkt Dierckx op.

Ervaring is in de optiek van de CEO een van de steunpilaren van het DNA van het bedrijf. “Het terrein van de financiële dienstverlening is complex – kennis en ervaring stelt ons in staat onze klanten de best mogelijke service te bieden. Als onafhankelijk adviesbureau implementeren we maatwerkoplossingen, waarbij we onze kennis en bewezen track-record inzetten en niet worden gelimiteerd door voorgeschreven tools van derde partijen.”

Naast projectmanagement, biedt Projective klanten ook ondersteuning via zijn aanbod op het gebied van Regulations & Compliance (zoals onder meer PSD2, MiFID II en GDPR), Digital Transformation, Delivery Excellence en Operational Excellence. Om aan de groeiambities te kunnen voldoen is het bureau reeds begonnen met werven. “We zijn op zoek naar ervaren professionals in projectmanagement, regulatory & compliance en digitale transformatie en met een achtergrond in financiële dienstverlening”, stelt Richter.

Advies in Frankfurt

Vorig jaar breidde het Amsterdamse adviesbureau Innopay ook uit met een kantoor in Frankfurt. De Duitse activiteiten van het bureau worden geleid door Nils Jung, een voormalige Oliver Wyman en Capco consultant. Tot de andere adviesbureaus met significante activiteiten binnen de Frankfurtse financiële dienstverlening behoren McKinsey & Company, The Boston Consulting Group (BCG), Bain & Company en de Big Four. 

* In maart 2016 nam het Duitse Wincor Nixdorf (pinautomatensoftware) een meerderheidsaandeel in Projective. Later dat jaar werd Wincor Nixdorf zelf overgenomen door het Amerikaanse Diebold (producent pinautomaten), waardoor Diebold Nixdorf ontstond.