Centric start traineeship in Roemenië voor full stack .NET developers

19 oktober 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De afgelopen jaren zijn traineeships een steeds populairdere manier geworden voor afgestudeerden om ervaring op te doen en zich professioneel te ontwikkelen. Traineeships zijn er in alle soorten en maten – en daar komt nu een nieuwe variant bij. Centric heeft een traineeship gelanceerd dat zijn trainees een jaar lang meeneemt naar het buitenland. 

De IT-dienstverlener uit Gouda, met zo’n 4.500 werknemers een van de grootste spelers uit Nederland, is in de Roemeense universiteitsstad Iasi gestart met een internationaal traineeship waarin afgestudeerde IT’ers tot full stack .NET-developer worden opgeleid. Een full stack .NET-developer is iemand die expertise heeft ten opzichte van alle lagen van de ‘stack’, oftewel alle facetten van een (web)applicatie: van het inrichten van de database tot het programmeren in de back end en de gebruikerservaring aan de front end. Met het traineeship reageert Centric, dat door managers wordt gezien als een van de beste IT-adviseurs van Nederland, op een groeiend tekort aan dit soort ‘allround’ softwareontwikkelaars.

Centric start traineeship in Roemenië voor full stack .NET developers

Eerste lichting

Tijdens het traineeship zullen de deelnemers onder begeleiding van senior ontwikkelaars praktijkervaring opdoen en trainingen volgen. De eerste lichting van elf trainees vertrekt in oktober naar Roemenië, na eerst in Nederland een voorbereidende basistraining te hebben voltooid op het gebied van ASP.NET MVC, Java-script en webservices. Tijdens het jaar in het buitenland zullen de trainees ook nog een paar keer terugkeren naar Nederland voor aanvullende trainingen. 

Nadat zij het traineeship met succes hebben afgerond, zullen de kersverse .NET-professionals zich in Nederland gedetacheerd inzetten voor de diverse opdrachtgevers van Centric. De IT-dienstverlener geeft aan dat zij ook na hun periode in Roemenië begeleiding en trainingen zullen blijven ontvangen, zodat ze snel kunnen doorgroeien naar de rol van .NET-expert. 

Trainee Meinris van den Bos toont zich erg enthousiast over het traineeship en het feit dat deze in het buitenland plaatsvindt: “Ik heb ontzettend veel zin in het traineeship en vind het een spannend en mooi avontuur om als beginnend programmeur het vak in een ander land te leren. Daarbij denk ik dat een traineeship in het buitenland extra leerzaam is, omdat je dan wat verder weg staat van je dagelijkse beslommeringen; je kunt je echt voor 100% focussen op de lesstof en de werkzaamheden. Bovendien hebben alle collega’s in de groep hetzelfde doel voor ogen, waardoor we elkaar kunnen versterken en helpen.” 

Quote Meinris van den Bos, Trainee bij Centric

Centric Roemenië

Het in 1978 onder de naam ‘ICT’ opgerichte Centric opende eind 2010 een vestiging in Roemenië* om zo zijn capaciteit voor de uitvoering van softwareprojecten te verhogen. Het bedrijf, dat tevens hoofdsponsor is van de Rotterdamse voetbalclub Sparta, ondervond vanwege de toenemende schaarste aan ervaren ontwikkelaars in de Benelux moeite aan de vraag van opdrachtgevers te voldoen. Er werd gekozen voor Roemenië als ‘near-shoringslocatie’, vanwege het kleine tijdsverschil en de culturele overeenkomsten met Nederland. Daarnaast wijst Centric erop dat IT een speerpunt is van de Roemeense regering, “waardoor vanuit het onderwijs wordt ingezet op dit vakgebied”. 

In de vestiging in Iasi werken zo’n 300 medewerkers in teams samengesteld uit Nederlandse, Belgische en Roemeense IT-professionals. De focus vanuit Roemenië op IT uit zich volgens Centric onder meer in de uitgebreide samenwerking van het filiaal met de Roemeense universiteiten. Hierdoor heeft men veel ervaring met het opnemen en begeleiden van IT-talenten. Dit lijkt te worden beaamd door de eerste ervaringen van trainee Van den Bos: “We zijn nu ongeveer anderhalve week bezig met de basistraining en leren al ontzettend veel. Ik kijk dan ook erg uit naar de rest van het traineeship!” 

* Centric heeft daarnaast nog buitenlandse vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.