Suzanne Bras over haar eerste vier maanden bij M3 Consultancy

13 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zo’n vier maanden geleden sloot Suzanne Bras zich als Associate aan bij M3 Consultancy. Ze kijkt terug op haar eerste maanden in de consultancy bij het Utrechtse advieskantoor.

“Ik werk nu ongeveer vier maanden voor M3 en hier beginnen aan mijn carrière was voor mij het beste wat ik had kunnen wensen. Ik heb Technical Business Administration gestudeerd en had er met name veel plezier in problemen op te lossen door de kwestie vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Ik wilde dit na mijn afstuderen in de praktijk brengen. Hier bij M3 is dat precies wat we doen”, vertelt Bras enthousiast.

In het diepe

Bras vervolgt: “Ik begon op 1 juni en na een dag van informele kennismakingen werd ik meteen meegenomen naar mijn allereerste project. Ik werd meteen in het diepe gegooid, maar wel met de juiste mate van steun van mijn collega’s.” In teamverband werkte Bras aan een groot project bij een groot transportbedrijf waar ze waren ingehuurd om hun controlemechanismen te implementeren. Binnen dit project had Bras de taak een model te ontwikkelen voor de capaciteit van hun vloot. “Collega’s lieten mij de basis zien zodat ik kon beginnen. Na elke paar stappen voorzagen ze me van feedback en tools om het model te verbeteren. Ook gaven mijn collega’s me bij iedere stap meer verantwoordelijkheid. Het resultaat was een ondersteunend model dat nog altijd door de klant wordt gebruikt”, legt Bras uit.

Het krijgen van zoveel verantwoordelijkheid, direct bij de eerste klus, was een opsteker voor Bras: “Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens dit eerste project. Leren tijdens het werken is deel van de filosofie van M3 en door dit project toegewezen te krijgen, leerde ik snel hoe ik met opdrachten om moet gaan, hoe georganiseerd te blijven en hoe ik ze aan de klant kan presenteren.”

Suzanne Bras - Associate bij M3 Consultancy

Teamwork

Ook is ze goed te spreken over de manier waarop M3 in teams bij cliënten aan de slag gaat: “Bij M3 werken we vier dagen per week bij de klant op kantoor. Teams bestaan uit een partner en/of manager en een of meerdere associates. Samen met de klant onderzoeken we problemen en mogelijke oplossingen. De associate heeft in de eerste plaats de taak gegevens te verzamelen en te analyseren en de resultaten bij de klant te presenteren.” Hoewel de eindverantwoordelijkheid bij de partner ligt, is de associate verantwoordelijk voor onderdelen van het project, legt ze uit: “Deze ‘onderdompelende’ benadering leidt tot de beste resultaten, doordat de lijntjes kort zijn en de communicatie snel verloopt.”

Ondanks dat de M3 adviseurs het grootste deel van de werkweek bij klanten over de vloer zijn, is er toch voldoende onderling contact, zoals Bras duidelijk maakt: “Een dag per week werken we vanuit het M3 kantoor, dat zich bevindt in Utrecht. Gedurende deze dag bespreken we resultaten en problemen en brengen we elkaar op de hoogte over onze projecten. Ook lunchen we samen en nuttigen we gezellig een drankje zodat er ook wat informeler contact is tussen collega’s.”

Blijven verbeteren

De onderlinge samenhang binnen het team van M3 wordt volgens Bras nog eens versterkt door de verbeteropdracht die alle adviseurs meekrijgen: “We hebben interne opdrachten die zijn gericht op het verbeteren van M3. Of je nou partner bent of stagiair, nieuwe associate of manager – alle werknemers hebben verschillende ‘side jobs’. Ik ben samen met een collega consultant bijvoorbeeld actief betrokken bij marketingstrategieën en we organiseren elk kwartaal relevante activiteiten.”

 Quote Suzanne Bras

Ze wijst erop dat het bij M3 ook belangrijk gevonden wordt de aanwezige kennis te blijven uitbreiden: “Daarom organiseren we een maandelijks een evenement dat we ‘knowledge sharing Friday’ noemen. Degenen die de taak hebben gekregen de activiteiten van die maand te coördineren, nodigen externe sprekers uit om hun expertise te delen over onderwerpen als artificial intelligence, autonoom supply chain management en de circulaire economie. We bespreken de nieuwste technologieën in ons werkgebied en overleggen over hoe deze nieuwe informatie onze cliënten zou kunnen helpen. Nieuwe associates hebben hier een gelijk aandeel in.”

Klein kantoor

Tot slot geeft Bras nog aan dat een carrière in de consultancy niet automatisch betekent dat je aan de slag moet gaan voor een van de grote bureaus: “Werken bij een klein bedrijf heeft zeker voordelen. Zo hebben we bijvoorbeeld een platte organisatiestructuur, wat betekent dat we een korte communicatielijn hebben met alle collega’s (van associate tot partner). Ook werken we in kleine teams, wat betekent dat je meteen vanaf het begin verantwoordelijkheden krijgt en dit maakt je tot een teamlid met grote toegevoegde waarde.“

Bovendien heeft iedereen, naast het project, een extra verantwoordelijkheid om het bedrijf verder te helpen en hierbij wordt het bedenken van nieuwe ideeën en het tonen van initiatief erg aangemoedigd. “En hoewel we een klein bedrijf zijn, werken we nog altijd aan grote projecten voor middelgrote tot grote internationale klanten”, besluit Bras.

In mei begon ook Bas Ceulemans als Associate bij M3, dat enkele maanden geleden nog betrokken was bij de totstandkoming van de verkoop van Leen Bakker door Blokker aan Gilde Equity Management.