Startup verslaat gevestigde adviseurs tijdens blockchain hackathon

27 september 2017 Consultancy.nl

LegalThings, een Nederlandse startup, heeft in een blockchain hackathon teams verslagen van onder meer grote spelers als Capgemini en CGI. Het door het Ministerie van Veiligheid en Justitie georganiseerde evenement vond afgelopen weekend plaats. De triomf van de niche-speler laat zien hoe technologie startups in staat stelt succesvol met kapitaalkrachtige partijen te concurreren en hoe ze, met genoeg innovatief vermogen, zelfs een betere oplossing kunnen bieden. 

De afgelopen jaren is blockchain uitgegroeid van hype tot een concrete megatrend voor bedrijven die zich bezighouden met grote stromen van transactieprocessen. De hype begon in de financiële sector, waar de gedecentraliseerde ledger-technologie van blockchain – die onder meer het fundament vormt voor de cryptovaluta Bitcoin en Ethereum – uitgroeide tot een belangrijke technologie voor banken die hun betalingsprocessen wilden innoveren.

Al snel werd echter duidelijk dat deze nieuwe benadering van het faciliteren en organiseren van informatie toegepast kon worden op elke omgeving waarbinnen informatiestromen zich via mensen en ketens bewegen en waarbij communicatie en goedkeuring vereisten zijn. Blockchain heeft inmiddels zijn intrede gedaan in onder meer de supply chain, de juridische wereld, notariskantoren, transport en vastgoed, om slechts paar sectoren te noemen.

Blockchain in de publieke sector

Ook voor de publieke sector biedt blockchain volop kansen. Uit een onderzoek van Deloitte dat eerder dit jaar verscheen, blijkt dat de technologie de bedrijfsvoering van centrale en lokale overheden ingrijpend kan veranderen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie lijkt dit potentieel nu in te zien en steeds beter te begrijpen hoe blockchain de dienstverlening zou kunnen verbeteren. Binnen de politie zal nu een experiment met blockchain worden uitgevoerd, waarbij de techniek zal worden ingezet ten behoeve van het registratieproces voor gevonden voorwerpen.

Blockchain technologie biedt ook  de publieke sector volop kansen

Ieder jaar neemt de Nederlandse Politie zo’n 400.000 goederen in beslag waarvan er ongeveer 70.000 bij Domeinen Roerende Zaken liggen. Recentelijk verscheen er een rapport van de Nationale Ombudsman, waarin deze onafhankelijke adviseur concludeerde dat het beslagproces van voorwerpen beter zou kunnen worden geregistreerd. Stef Blok, Minister van Veiligheid en Justitie, onderschrijft deze conclusie. Hij liet weten dat hij van mening is dat het algehele proces voor verbetering vatbaar is, van de inschrijving tot de overhandiging van voorwerpen aan eindgebruikers.

Blockathon

Om slimme oplossingen te vinden voor dit inbeslagnameproces, organiseerde Blok afgelopen zaterdag ‘Blockathon: in beslag door blockchain’, een wedstrijd voor blockchainspecialisten. Verschillende partijen namen deel aan de wedstrijd, waaronder de grote zakelijke dienstverleners Capgemini en CGI. Ook LegalThings, een startup die software oplossingen biedt om document intensieve processen binnen bedrijven te digitaliseren, nam deel aan de Blockathon.

Tot de verrassing van velen werd de Amsterdamse startup, een bedrijf met twaalf mensen in dienst, aan het einde van de dag uitgeroepen tot de winnaar. Rick Schmitz, oprichter van het bedrijf, laat in een reactie op het nieuws weten “zeer blij” te zijn met de erkenning voor de innovatieve diensten van het bedrijf. LegalThings werd in 2014 door Schmitz opgericht samen met Martijn Migchelsen en Arnold Daniels. Schmitz en Migchelsen hebben beiden een achtergrond bij een Big Four kantoor, Daniels is software architect en werkte voorheen voor onder andere Cloud9 IDE welke recentelijk is overgenomen door Amazon Webservices. In 2016 brachten ze hun blockchaintoepassing voor het eerst naar de markt. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat ze in staat waren een blockchainoplossing vanaf nul op te bouwen. Hierdoor kan de eindklant volledig centraal staan en hoeft er geen rekening te worden gehouden met legacy systemen of processen. Bij de onderneming, die wordt gesteund door private investeerders, hebben daarnaast design thinking en agile een centrale plek binnen de bedrijfscultuur. Dit stelt de organisatie in staat “snel te schakelen en in te spelen op de nieuwste technologieën en markttrends”, aldus Schmitz.

Doorslaggevend voor het winnen van de hackathon was de integrale end-to-end aanpak en de aandacht voor privacy. Schmitz: “Alle spelers in de keten – overheden, gemeente en burgers – kunnen via onze technologie de gegevens van in beslag genomen voorwerpen inzien. Denk aan de stalling, taxatie, locatie en waar de voorwerpen op weg naartoe zijn. Het gehele proces is volledig transparant, zonder de privacy van burgers te compromitteren of informatie met partijen te delen die dat niet mogen inzien.”

Startup LegalThings wint blockchain hackathon met slimme oplossing voor de Politie

Minister Blok stelt dat de gebruikte casus heeft geleid tot veel eye-openers bij medewerkers van zijn ministerie. “Het zou geweldig zijn als politie, OM en advocaten een in beslag genomen goed kunnen volgen, met zo min mogelijk administratieve lasten. Zodat overheidspartijen als de Belastingdienst en het CJIB van elkaar weten waar ze mee bezig zijn.” Ook denkt Blok dat het systeem waardevolle managementinformatie kan opleveren, zoals hoeveel vuurwapens er in beslag zijn genomen en eventuele regionale verschillen daarin. Dit kan de Politie dan vervolgens weer helpen met het verbeteren van de dienstverlening voor een veiliger Nederland.

Concurrentie voor de gevestigde orde

Voor zakelijke dienstverleners en adviesbureaus, zijn het startups zoals LegalThings die een bedreiging vormen. Grote spelers als de Big Four, Accenture, Capgemini en CGI mikken erop voor klanten de ‘trusted advisor’ te zijn op het gebied van innovatie en technologie. Terwijl ze de strijd op vele terreinen aan het winnen zijn, zien ze tegelijkertijd hoe wereldwijd steeds meer innovatieve spelers een marktaandeel inpikken. De markt voor dergelijke spelers is over de hele wereld in een stroomversnelling geraakt. Volgens gegevens van KPMG werd er in 2016 voor meer dan $30 miljard geïnvesteerd in startende partijen die technologie slim inzetten, zoals FinTechs, InsurTechs en RegTechs.

Advieskantoor Roland Berger becijferde eerder dat vooral FinTechs het goed doen in de huidige markthausse. Twee derde van de Europese FinTechs maakt een sterke groei door, terwijl data van FD Gazellen laat zien dat een groeiend aantal van de snelst groeiende bedrijven in ons land wordt gevormd door innovatieve tech startups.

Om de startups voor te blijven, past de gevestigde orde een eeuwenoude truc toe: ze kopen ze op grote schaal op. Zo heeft elk van de Big Four kantoren gedurende de afgelopen twaalf maanden bijvoorbeeld techbedrijven gekocht om de eigen expertise te versterken. En indien dat niet gewenst wordt geacht, sluiten ze partnerships met ze om toch te kunnen profiteren van hun innovatiekracht. In ruil daarvoor krijgen de startups toegang tot hun kapitaal en, nog belangrijker, hun uitgebreide vakkennis en klantenkring.

Voor LegalThings is dat alles nog helemaal niet aan de orde, laat Schmitz weten. Het bureau is onafhankelijk. Er wordt gewerkt met enkele derde partijen, maar men heeft zijn pijlen vooral gericht op het zelf openbreken van de markt voor blockchaintoepassingen. “We hebben onze technologie nu ingezet voor het oplossen van onduidelijkheden bij beslagprocessen, maar kunnen alle industrieën met complexe processen slimmer en digitaal maken. Dat is onze belangrijkste missie”, sluit de CEO af.