Investeringen in FinTech en InsurTech blijven op hoog niveau

10 augustus 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

In het tweede kwartaal van 2017 is er wereldwijd in totaal $8,4 miljard geïnvesteerd in FinTech. Dat blijkt uit de meest recente editie van het ‘The Pulse of Fintech’ onderzoek van KPMG. Vooral grootzakelijke ondernemingen investeren steeds meer in FinTechs met hun investeringsfondsen, met Aziatische bedrijven voorop. In de Europese FinTech-sector valt op dat de gemiddelde investering per deal sterk is gestegen.

Iedere drie maanden brengt KPMG een nieuwe editie van ‘The Pulse of Fintech’ uit. Het onderzoek van het accountancy- en advieskantoor brengt de wereldwijde investeringen in FinTech in kaart, vanuit zowel investeringsmaatschappijen (private equity) en investeringsfondsen en bedrijven (venture capital) als in de vorm van fusies en overnames (M&A). Uit het onderzoek blijkt dat afgelopen kwartaal de totale wereldwijde investeringen in FinTech ruim zijn verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. In Q2 werd in totaal voor ruim $8,4 miljard in FinTech geïnvesteerd, ten opzichte van $3,6 miljard in Q1 van 2017.

Wereldwijde investeringen in FinTech-bedrijven

“Toch moet de conclusie zijn dat de investeringen in FinTech stabiel zijn”, constateert Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “De buy-out van HD uit Toronto door Amerikaanse Vista Equity Partners met een waarde van $3,6 miljard vertekent het beeld aanzienlijk.” In het aantal deals is dan ook weinig veranderd ten opzichte van het eerste kwartaal – 260 deals ten opzichte van 293 deals in Q2 2017.

Herkomst investeringen

Uit het onderzoek blijkt wel dat de herkomst van de investeringen is veranderd ten opzichte van voorgaande kwartalen. “Bedrijven zijn prominenter aanwezig en de echte durfinvesteerders, zoals de private equity huizen, lijken wat gas terug te nemen”, vertelt Van Wylick. In de eerste zes maanden van dit jaar investeerden corporates wereldwijd voor een bedrag van $2,6 miljard in FinTech – een aandeel van 21% van de totale investeringen die in de eerste helft van 2017 werden gedaan. In 2016 was dit aandeel nog 17%. Vanuit een regionaal perspectief ligt het aandeel van corporate venture capital het hoogst in Azië (37%), terwijl ook Europese bedrijven bovengemiddeld veel in FinTech investeren (24% van de totale investeringen in H1 2017).

Wereldwijde venture capital investeringen in FinTech door corporates

Over de hele linie daalden de wereldwijde venture capital investeringen licht. Volgens de onderzoekers illustreert de relatieve stabiliteit van de venture capital investeringen dat investeerders, ondanks hun toegenomen voorzichtigheid, nog steeds uitkijken naar interessante kansen om te investeren in FinTech-startups.

Regionaal perspectief

KPMG heeft in het onderzoek ook gekeken naar de investeringen per regio. In Noord- en Zuid-Amerika werd in het tweede kwartaal van 2017 $5,65 miljard geïnvesteerd in FinTech, waarvan $2 miljard in de VS. Het aantal deals kwam uit op 147, ongeveer evenveel als in Q1 2017. Dankzij de HD Corp. buy-out in Canada kwam het totale dealbedrag veel hoger uit dan in Q1. In Azië werden in het afgelopen kwartaal 51 deals afgerond, voor een totaal bedrag van $760 miljoen. De Aziatische markt bleef onder meer rustig door het uitblijven van megadeals. In Europa werd $2 miljard geïnvesteerd verspreid over 90 deals. Ten opzichte van Q1 is dat een verdubbeling in dealwaarde, terwijl het aantal deals juist afnam.

Investeringen in FinTech in Europa

Ten opzichte van eerdere kwartalen merken de onderzoekers een aantal opvallende veranderingen op. Van Wylick: “Het is opvallend dat in Europa dit jaar tot nu toe gemiddeld veel meer geld geïnvesteerd wordt in ‘later stage startups’ dan in 2016. De gemiddelde investering is nu $15,9 miljoen, terwijl dit in 2016 $10,2 miljoen was. In de Verenigde Staten zien we het omgekeerde. Daar daalt de gemiddelde investering in de meer volwassen startups van $22 miljoen in 2016 naar $10 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar. En ook de Europese investeringen in ‘early stage startups’ zitten in de lift met een stijging van de gemiddelde investering van $3,5 miljoen tot $5,4 miljoen. Met als opvallende uitschieter het Ierse Plynk, een series A bedrijf dat erin is geslaagd om in het tweede kwartaal van dit jaar een bedrag van $28,5 miljoen op te halen.”

InsurTech en RegTech

Een andere opvallende trend is de opkomst van InsurTech en RegTech in de wereld van FinTech-investeringen. 60 van de deals in het afgelopen kwartaal betroffen investeringen in RegTech. Gezamenlijk waren deze deals goed voor een wereldwijde dealwaarde van ruim $590 miljoen, waarmee de totale dealwaarde van 2015 al overschreden is. Ook worden er steeds meer deals gesloten op het gebied van InsurTech – innovatieve technologie voor de verzekeringsbranche. Vooral in Europa is de toename van investering in technologische vernieuwing in de verzekeringssector prominent. Enkele voorbeelden zijn het Zweedse BIMA, dat actief is met mobiele toepassingen op het gebied van micro-insurance en $55 miljoen wist op te halen, en het Britse Gryphon Group Holdings, dat voor een totaal bedrag van $229 miljoen aan durfinvesteringen aantrok.

Investeringen in InsurTech

Van Wylick: “Ondanks het feit dat de verzekeringsmarkt in Europa relatief gefragmenteerd is, zullen de investeringen in beginnende startups in deze sector aan de orde van de dag blijven.”

Vooruitzichten

De KPMG Partner verwacht dat ook de rest van 2017 de FinTech-investeringen in Europa hoog zullen blijven. Van Wylick legt uit: “De komst van de Payment Service Directive 2 alsmede de invoering van de EU General Data Protection Regulation zullen de belangstelling voor RegTech en open banking-platformen doen toenemen. Ook Brexit blijft in dit kader van belang. De uiteindelijke uitkomst kan grote gevolgen hebben voor de regelgeving waarmee bedrijven te maken krijgen. Hoewel verstoring van het huidige landschap onontkoombaar zal zijn, bieden deze veranderingen de komende jaren ook nieuwe mogelijkheden voor technologische vernieuwing in de financiële sector.”