Jeroen Geurtsen over de Zestgroup Masterclass Business Consultancy

02 augustus 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aankomende september start weer een nieuwe lichting jonge talenten met de Zestgroup Masterclass Business Consultancy. Sinds de eerste editie in 2015 zijn al 33 afgestudeerden opgeleid tot consultants. Consultancy.nl sprak met Jeroen Geurtsen, directeur en trainer bij Zest Academy, over de aankomende editie en over hoe de Masterclass zich onderscheidt van andere programma’s in de markt.

De afgelopen jaren heeft management consultancybureau Zestgroup zijn klanten- en opdrachtenportefeuille sterk uitgebreid, met als gevolg een toenemende vraag naar nieuw talent. Om nieuwe, jonge professionals te werven en hen voor te bereiden op een loopbaan in de consultancy, lanceerde Zestgroup in 2015 haar eerste Masterclass Consultancy. Het betreft een traineeship van twee maanden, waarin deelnemers door zeer ervaren trainers worden klaargestoomd voor een carrière in de consultancy.

De eerste maand bestaat uit een uitgebreid trainingsprogramma, met onder meer trainingen in PRINCE2 Foundation, Agile/Scrum, Stakeholder Engagement en Lean Six Sigma Yellow Belt. In de tweede maand lopen de deelnemers mee met een senior consultant van Zestgroup, die hen de fijne kneepjes van het vak leert en voorbereidt om na het ervaringstraject zelfstandig bij de klanten van het bureau aan de gang te kunnen.

Aankomende september start alweer de vijfde lichting van de Masterclass Consultancy. Voor het traineeprogramma is Zestgroup op zoek naar (net of bijna) afgestudeerde HBO/WO’ers. Afstudeerrichtingen die onder meer in aanmerking komen zijn (bedrijfs)economie, bedrijfskunde, bedrijfskundige informatica, Management Economie en Recht (MER) en wis-, natuur, scheikunde. Om meer te weten te komen over de aanstaande editie van de Masterclass Consultancy stelde Consultancy.nl Jeroen Geurtsen, directeur van Zest Academy en trainer voor veel van de APMG-trainingen, een zestal vragen:

Jeroen, je bent sinds 2004 werkzaam bij Zestgroup en naast senior business consultant directeur en trainer van Zest Academy. Waarom besloot Zestgroup in 2015 om te starten met de Masterclass Consultancy?

Bij ons is nieuw talent altijd welkom! Bij Zest gaan we uit van een bepaalde verhouding qua junior/medior/senior collega’s. Dat tezamen met de vraag naar goed opgeleid talent in onze markt, heeft ons doen besluiten een groei in het aantal junioren te realiseren met op maat gemaakte trainingsprogramma’s, hier is de Masterclass Business Consultancy er een van. Dit programma is volledig afgestemd op onze markt, opdrachten en de ontwikkelingen van de kandidaten. In plaats van gedurende een jaar bijvoorbeeld twee trainingen te volgen, wordt nieuw talent met de Masterclass in één maand klaargestoomd voor de arbeidsmarkt met een op maat gemaakt trainingsprogramma.

Naast directeur ben je ook actief als trainer binnen het Masterclass Consultancy-programma. Wat maakt jouw rol als trainer zo leuk?

Training geven tijdens de eerste maand van de masterclass is de ultieme manier om erachter te komen wie mijn nieuwe collega’s zijn. Zo kan ik vervolgens goed zien welke klanten en opdrachten bij hen zullen passen. Daarnaast breng ik de kennis en ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, graag over op hen. Dat geldt uiteraard voor alle trainers van Zest Academy. Allen zijn zij Zesters die door hun senioriteit en ervaring bij onze klanten als geen ander training kunnen geven aan nieuwelingen. Dit is overigens een centraal thema binnen Zest; kennisdeling en -ontwikkeling.

Los van de studieachtergrond van de trainees, naar wat voor soort kandidaten zijn jullie op zoek?

We zijn vooral op zoek naar enthousiaste en ambitieuze kandidaten, net afgestudeerden die klaar zijn voor een eerste of nieuwe stap in hun loopbaan. Tijdens de kennismakingsgesprekken komen we er snel achter of de consultancywereld en Zest qua mentaliteit en cultuur bij een kandidaat passen. Bij ons werk, staat het klantbelang voorop; van daar uit moet je doen wat nodig is – ook al is dat niet altijd wat de klant vraagt. Dit vraagt een goed inzichtelijk vermogen, integriteit en doorzettingsvermogen. Zo maken we voor onze klanten het verschil. Als hierbij de klik er wederzijds is, gaan we er samen voor!

Wat maakt volgens jou de Zestgroup Masterclass Consultancy onderscheidend van andere modules in de markt?

Zest biedt trainees naast een heel uitgebreid opleidingstraject een zeer aantrekkelijk ontwikkeltraject aan waarin de Zester zich ontwikkelt tot junior business consultant. Na een maand in de schoolbanken gaan zij direct aan de slag bij onze klanten. Uiteraard onder begeleiding van een medior/senior collega. Daarnaast is Zest een bedrijf waar een open cultuur heerst, de lijnen kort zijn en waar we graag met elkaar in contact zijn. Er worden regelmatig focusgroepen, kennissessies en teamuitjes georganiseerd die jarenlang bijblijven…

Hoe verschilt de aankomende Masterclass Consultancy van de voorgaande vier edities? Welke lessen hebben jullie uit de eerdere edities kunnen trekken?

Uit de eerdere vier edities hebben we uiteraard de nodige lessen geleerd. We evalueren na iedere training en daarnaast na de trainingsmaand, zowel met de trainees als met de trainers. De volgorde van de trainingen zijn inmiddels volledig op elkaar afgestemd, er zijn wat modules toegevoegd en verder uitgewerkt. De trainingen sluiten naadloos op elkaar aan. De kandidaten krijgen hiermee een uitgebreid programma waarmee zij goed voorbereid aan de slag kunnen bij onze klanten.

Tot slot, 33 deelnemers gingen de komende lichting talenten voor. Waar zijn zij nu werkzaam en hoeveel werken er nog voor Zestgroup?

Inmiddels hebben vier van de deelnemers een uitdaging elders gevonden. Wij constateren hieruit dat de ontwikkeling die zij bij ons hebben doorgemaakt, als uitermate waardevol wordt gezien door het bedrijfsleven. Met al deze mensen hebben we nog contact en wie weet waar we hen nog tegenkomen! De overige collega's zitten op uiteenlopende opdrachten bij verschillende van onze klanten. Daar ontwikkelen zij zich, ondersteund door medior/senior collega's en in bezit van passende opleidingen, verder. Het is mooi om te zien dat onze klanten enthousiast zijn en vaak ook de ruimte en ondersteuning geven aan de verdere ontwikkeling van onze junioren.