Omzetstijging voor accountancy en adviesorganisaties Alfa en ABAB

28 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Accountancy- en adviesorganisaties ABAB en Alfa hebben een soliede jaar achter de rug. Laatstgenoemde realiseerde een omzetgroei van 5% naar €72,5 miljoen, terwijl ABAB een omzetstijging boekte van 1.5% naar €57,1 miljoen. 

Twee van de grootste accountantsorganisaties van Nederland hebben deze maand hun financiële cijfers over 2016 bekendgemaakt. Alfa Accountants en Adviseurs behoort tot de top 10 van grootste Nederlandse accountantskantoren, ABAB Accountants en Adviseurs valt net buiten de topgroep van tien.

ABAB Accountants en Adviseurs

ABAB Accountants en Adviseurs heeft in 2016 een omzet geboekt van €57,1 miljoen. In 2015 lag de omzet €800.000 lager. Het accountancy- en advieskantoor uit het Zuiden van het land, dat over 15 kantoren beschikt, vertoonde groei in alle onderdelen van zijn dienstverlening. Het dienstenaanbod van ABAB is volgens het kantoor ‘Allround’ en varieert van Accountancy en Audit & Assurance tot fiscaal, juridisch, subsidie en pensioenadvies. Tevens biedt ABAB diensten aan op het gebied van Corporate Finance, Salaris en Personeel en Estate Planning. Vooral de adviespraktijk van ABAB wist zijn inkomsten te vergroten, met de grootste groei voor de juridische dienstverlening. 

De groei in de Audit en Assurance praktijk zijn volgens het kantoor vooral het gevolg van de groep klanten waar ABAB zich op richt. “Mede door schaarste van personeel maken accountantsorganisaties keuzes. ABAB kiest nadrukkelijk voor de midden- en grootzakelijke markt”, schrijft het kantoor in haar persbericht. De klanten van het kantoor zijn voornamelijk afkomstig uit de sectoren bouw, vastgoed, horeca, logistiek, transport, zakelijke dienstverlening, agro, financiële dienstverlening, tuinbouw, zorg, welzijn en kunst en cultuur. 

Voor 2017 wil ABAB zich gaan richten op het verder versterken van zijn adviespraktijk, met het oog op een toenemende adviesbehoefte bij zijn klanten. “Het verder ontwikkelen van relatiemanagement en het investeren in onlinetoepassingen zijn daarbij belangrijke aandachtspunten”, vult het kantoor aan. Aan de andere kant verwacht ABAB dat de inkomsten uit administratieve activiteiten onder druk zullen blijven staan.

Omzetstijging voor accountancy en adviesorganisaties Alfa en ABAB

Over de hele linie verwacht ABAB dat de omzet licht zal stijgen in 2017. Wel vormt de krappe arbeidsmarkt hierbij een uitdaging, aldus het accountantskantoor. De gewenste uitbreiding van het aantal medewerkers wordt daardoor moeilijker te realiseren.

Alfa Accountants en Adviseurs

Grotere branchegenoot Alfa Accountants en Adviseurs heeft in 2016 een omzetgroei geboekt van 5% naar een totaal van €72,5 miljoen. De groei kwam volgens het accountantskantoor nagenoeg geheel autonoom tot stand. Ook Alfa merkte een toenemende vraag bij klanten naar adviesdiensten. Het kantorennetwerk van de accountant en adviseur telt begin 2017 meer dan 30 kantoren waar in totaal meer dan 900 mensen werken. Het afgelopen jaar werd het netwerk onder meer versterkt met een vestiging in Purmerend en de aankoop van VTM Accountants in Zuidwest-Friesland. 

Volgens het kantoor is de omzetgroei voornamelijk te danken aan de investeringen die Alfa het afgelopen jaar heeft gedaan in personeel en kwaliteit. Deze investeringen zorgden wel voor een daling van het bedrijfsresultaat, licht Koert van der Bij, het bestuurslid van Alfa dat verantwoordelijk is voor de financiën, toe. “Het resultaat na vennootschapsbelasting, dat vorig jaar nog uitkwam op €4,0 miljoen, lag met €3,25 miljoen over 2016 in de lijn van de verwachtingen. De daling van het resultaat heeft voor een belangrijk deel te maken met de bewuste keuze om meer tijd te steken in dossiers en in de kwaliteit van processen. Bovendien zijn ongeveer 175 nieuwe medewerkers ingestroomd.”

Voor 2017, het jaar waarin Alfa zijn 75-jarig bestaan viert, verwacht het accountants- en advieskantoor een vergelijkbaar groeipercentage, vertelt Van der Bij. “We willen ook in 2017 blijvend inzetten op een verhoging van de kwaliteit.” Het kantoor, dat zich richt op het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector, sluit verdere expansie in 2017 niet uit. “Maar groei moet wel beheersbaar blijven”, vertelt Van der Bij. Hij vervolgt: “Deels richten we ons op autonome groei, deels kan uitbreiding komen door kantoren die passen bij Alfa en die we invoegen in ons netwerk.”