Krapte op accountancy arbeidsmarkt remt groei van Alfa

11 maart 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Accountants- en advieskantoor Alfa heeft over het afgelopen boekjaar haar omzet op peil weten te houden. Naar de toekomst toe ziet het bureau zich genoodzaakt om de groeiambities naar beneden bij te stellen. Belangrijkste redenen: het gebrek aan passende overnamekandidaten in de branche en krapte op de arbeidsmarkt voor accountants en adviseurs. 

Met 28 vestigingen behoort Alfa tot een van de grootste adviesorganisaties van het land. De onderneming richt zich vooral op het lokale midden- en kleinbedrijf en telt onder zijn opdrachtgevers veel familiebedrijven.

Over het afgelopen boekjaar boekte Alfa een omzet van €69 miljoen, vergelijkbaar met de inkomsten behaald in het jaar daarvoor. De groei is daardoor achtergebleven bij de oorspronkelijke doelstelling, erkent Koert van der Bij, financieel bestuurder van Alfa. “We moeten onze ambities bijstellen door de krapte in de arbeidsmarkt. Ondanks dat we 120 nieuwe medewerkers aan ons hebben weten te binden (in FY16), hebben we nog steeds ruim 60 vacatures.”

Het adviesbedrijf is vooral op zoek naar “proactieve adviseurs en vertrouwenspersonen.” Daarnaast wijst hij op het uitblijven van een of meerdere overnames. In 2014 kocht het bureau nog branchegenoot SCT Accountants, sindsdien is het ondanks de doelstelling stil gebleven op M&A vlak. Een verklaring hiervoor is dat het lastig is om bedrijven te vinden die aansluiten bij de cultuur van Alfa, aldus Van der Bij.

De organisatie haalde vorig jaar wel meer klanten binnen en zag de winst iets hoger uitkomen, hoewel concrete cijfers niet naar buiten zijn gebracht. Continue aandacht voor efficiency en kostenbeheersing liggen hieraan ten grondslag. Ook zorgde automatisering van de dienstverlening voor hogere marges.

De groeidoelstellingen voor de komende jaren blijven staan, zegt de CFO. “De stabiele koers van de laatste jaren zal niet veranderen”, aldus Van der Bij. Wel wijst hij op de “turbulente ontwikkelingen” in de accountancymarkt, het gevolg van enerzijds meer eisen vanuit regelgeving en anderzijds klanten die hun vraagstukken zien veranderen. Van der Bij zegt dat Alfa op beide fronten voorop wil lopen – hiervoor heeft het bedrijf zo’n €2 miljoen gereserveerd voor verdere groei van de kwaliteit en het opleiden van medewerkers.

Anders dan veel soortgelijke kantoren kent Alfa geen maatschapstructuur, maar is de organisatie eigendom van het personeel. Medewerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn kunnen ongeacht hun functie certificaten kopen.