Finavista en Keylane begeleiden systeemmigraties bij verzekeraar a.s.r.

03 april 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. heeft de afgelopen jaren twee grote systeemmigraties afgerond binnen hun ‘Leven’ praktijk. De verzekeraar werd tijdens deze afzonderlijke trajecten begeleid door consultants van Finavista en IT-experts van Keylane.

Met een omzet van €4 miljard is a.s.r. een van de grootste verzekeraars in ons land. Met de merken a.s.r., Ardanta, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen en Ditzo biedt het bedrijf een breed assortiment aan financiële producten op het terrein van: schade-, levens- en inkomensverzekeringen, collectieve en individuele pensioenen, zorgverzekeringen, reis- en recreatie-, en uitvaartverzekeringen. 

Binnen zijn levensverzekeringen tak – a.s.r. Leven – lanceerde de verzekeraar enkele jaren geleden een nieuwe IT-strategie, die er op is gericht om de infrastructuur van de organisatie te moderniseren. Doelstelling daarvan is om de wendbaarheid en efficiency van zijn bedrijfsvoering te verbeteren.

Service-book producten

Als onderdeel van het programma, besloot a.s.r. in 2015 om zijn levensverzekeringen portefeuille naar het polis-administratiesysteem LeanApps Life te migreren. Behalve dat dit uit kostenoverwegingen noodzakelijk was, moest het ook de continuïteit van de dienstverlening aan haar klanten verder borgen. Veel van de producten die in het verleden door de verzekeraar werden aangeboden worden vandaag de dag niet langer verkocht (zogenaamde ‘service-book’ of ‘closed-book’ producten). Maar omdat de dienstverlening voor het product voor bestaande klanten nog wel jarenlang doorloopt, liep a.s.r. tegen een grote diversiteit aan producten en hoge beheerskosten aan. 

Finavista en Keylane begeleiden systeemmigraties bij verzekeraar a.s.r.

Om de transitie te ondersteunen, schakelde a.s.r. de hulp in van Finavista, een specialist in migratie en datakwaliteit in de financiële sector, en Keylane, een leverancier van oplossingen voor de verzekerings- en pensioensector. Binnen een periode van twaalf maanden is het complete traject afgerond, van de implementatie van een compleet nieuwe polisadministratie voor de service books, tot het opleveren van de portalen voor het intermediair en de eindklant. “Door de combinatie van standaardisatie van producten en LeanApps Life als schaalbaar administratiesysteem worden kosten voor de lange termijn beheersbaarder”, zo luidt de conclusie.

In 2016 volgden diverse andere migraties van leven-portefeuilles naar de gestandaardiseerde en schaalbare oplossing. “We zijn zeer tevreden over de migratie die heeft plaatsgevonden, zodat wij ook in de toekomst goede dienstverlening aan onze klanten kunnen bieden”, stelt Pauline Derkman, adjunct-directeur van a.s.r. Leven. Marcel Schenk, oprichter en managing director van Finavista, zegt over de opdracht: “Wij zijn trots op het feit dat we met onze migratie-oplossing samen met Keylane, a.s.r. Leven hebben kunnen helpen met een eerste belangrijke stap in het oplossen van de closed-book problematiek.”

Amersfoortse Verzekeringen

Vorig jaar waren zowel Finavista als Keylane ook betrokken bij de rationalisatie en migratie van zo’n 51.000 levenpolissen, die onderdeel uitmaakten van a.s.r. merk De Amersfoortse. Ook over dat traject toont Derkman zich tevreden: “De migratie verliep soepel en precies volgens plan, dankzij de goede inspanningen van de drie betrokken partijen. Deze innovatie stelt ons in staat kostenefficiënter te werken en onze klanten moderne diensten te bieden van hoge kwaliteit.”

Het traject markeerde de tweede van in totaal zeven grote migraties die gepland staan vanuit legacy-systemen. De verzekeraar heeft als einddoel om alle verschillende ‘service book’-portefeuilles die in verschillende legacy-systemen beheerd worden te migreren en te onderhouden in het geïntegreerde, flexibele polissysteem van Keylane.