CBR en Heembouw schakelen expertise in van Qhuba

28 maart 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het CBR en Heembouw hebben Qhuba ingeschakeld om te ondersteunen bij veranderprogramma’s. Beide organisaties willen hun informatievoorziening een meer strategische plaats in hun bedrijfsvoering geven en doen een beroep op de expertise van twee ervaren ‘Qhubanen’: Gert Jan Visser ondersteunt het CBR als programmamanager, terwijl Jeroen van Oeveren binnen Heembouw de rol van IT-manager vervult.

CBR

Het CBR (Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (zbo), dat door de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) belast is met het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek. Het CBR heeft momenteel een zeer groot programma lopen dat moet leiden tot een nieuw centraal informatiesysteem voor de hele organisatie. Het project bestaat uit twee sporen die nauw met elkaar samenhangen: de bouw van het nieuwe IT-platform en het herdefiniëren van de bestaande processen.

Om beide sporen goed te managen is Gert Jan Visser aan boord gehaald als Business Program Manager. Vanuit Qhuba
, een adviesbureau uit Utrecht gespecialiseerd in vraagstukken op het snijvlak van business en IT, helpt de ervaren adviseur het CBR bij hun veranderopgave. “Gert Jan is in het verleden programmamanager geweest bij bedrijven als Shell en Philips en heeft veel ervaring met de menselijke component in grootschalige verandertrajecten. De combinatie van IT en business change is hem op het lijf geschreven. Daardoor straalt hij de rust en het vertrouwen uit dat bij zo’n ingrijpend programma nodig is”, aldus Qhuba over Visser’s opdracht bij het CBR.

In zijn vroege loopbaan werkte Visser in diverse consulting en (IT) projectmanagement rollen bij onder meer AT&T, Atos
 en Getronics. Ook is hij jarenlang actief geweest als zelfstandig programmamanager.

CBR en Heembouw schakelen Qhuba in

Heembouw

Met zo’n 250 professionals in dienst is Heembouw gespecialiseerd in de bouw van bedrijfsruimten, kantoren en woningen. De directie van het bouwbedrijf ziet in dat door betere informatievoorziening veel winst kan worden behaald in projecten. De organisatie werkt bijvoorbeeld al met het Bouw Informatie Model (BIM), een 3D model van een gebouw waarin alle informatie die nodig is voor de bouw wordt verwerkt. Daarbij wordt een gebouw gebouwd in een virtueel 3D BIM model alvorens het in het echt te realiseren.

Heembouw stelt zich ten doel toepassingen van IT nog breder in de organisatie te gaan toepassen. Daarom heeft het management besloten om IT strategisch te gaan positioneren. Daartoe heeft Heembouw de kennis en expertise van Qhuba adviseur Jeroen van Oeveren aangetrokken, die de rol van IT-Manager vervult.

In die hoedanigheid zal Van Oeveren het fundament moeten leggen voor de nieuwe positionering, waarna Heembouw vervolgens een ervaren IT manager zal aantrekken om daar op voort te bouwen. Volgens Qhuba heeft Van Oeveren “veel ervaring met het slim inzetten van data ter verbetering van processen”, onder meer in de financiële sector. “Zijn resultaatgerichte aanpak past niet alleen goed bij de doelstellingen, maar ook bij de cultuur van Heembouw”, aldus het adviesbureau.

Van Oeveren werkte de afgelopen vierenhalf jaar als freelance programma- en projectmanager en was in zijn vroege loopbaan onder meer werkzaam als consultant bij Logica (nu CGI
), en later als projectmanager en manager bij SNS Bank en als adviseur bij Rebel Group.