Sandy Bosman versterkt partnerteam interimbureau Schaekel & Partners

23 januari 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Sandy Bosman heeft zich als partner verbonden aan Schaekel & Partners, een managementbureau voor interim- en search management in ICT & Operations. Haar expertise ligt in de zakelijke dienstverlening en not-for-profit sectoren. Hiervoor werkte ze onder meer als Hoofd HR bij de Autoriteit Financiële Markten, voor Staedion en de Nederlandse Hartstichting. In dit interview vertelt ze onder meer over haar loopbaan en ambities, haar keuze voor Schaekel & Partners en over de ontwikkelingen in de huidige arbeidsmarkt.

Sandy, in het kort, wie ben je en waar liggen je roots?

Ik ben opgegroeid in Heiloo bij Alkmaar, waar ik na het Murmellius Gymnasium er eerst een jaar tussenuit ben gegaan, studeren in Schotland, gevolgd door een halfjaar reizen.

Je studeerde daarna politicologie aan de UvA en deed een master Political Science in Amerika. Bij de start van je carrière ben je in deze context actief geweest. Heb je deze kennis in je verdere loopbaan kunnen gebruiken?

Ik ben Politicologie gaan studeren omdat ik gefascineerd was door macht en invloed, zowel op (inter-)nationaal gebied als tussen mensen. Het was na de val van de muur, de Koude Oorlog was nog maar net voorbij. Tijdens mijn studie was ik onder meer actief bij Amnesty en maakte ik radio bij de lokale radiozender Amsterdam FM. De kennis en ervaring vanuit mijn studie, maar ook stages en verschillende banen in mijn studententijd hebben mij enorm geholpen drijfveren en achtergronden van mensen en organisaties te begrijpen.

In je loopbaan heb je zowel vaste banen gehad, als interim opdrachten. Kun je iets vertellen over je keuzes daarin?

Ongeveer de eerste tien jaar na mijn afstuderen, werkte ik in loondienst. Ik werd direct na mijn afstuderen gevraagd om bij RAND Europe te komen werken. Een Amerikaanse denktank waar ik mij bezighield met internationale beleidsanalyse voor de EU en verschillende (inter-)nationale overheden. Na een paar jaar ben ik vervolgens bij Ernst & Young Consulting terechtgekomen. Ik wilde terug naar Issue Management & Public Affairs. Een vakgebied waarin ik stage had gelopen bij KLM. Buitengewoon interessante tijd vond ik dat. Hoe zorg je ervoor dat je in Den Haag of Brussel je belangen weet over te brengen? Hoe overtuig je?

Sandy Bosman - Schaekel & Partners

Na een aantal jaar als Hoofd Communicatie bij een grote vakbond besloot ik voor mijzelf te beginnen. Dat was in 2007. Als interim manager ben ik toen gestart als hoofd Communicatie bij een waterschap tijdens een grote reorganisatie. Mijn interim rol verschoof van communicatiemanagement naar verandermanagement en HR. Ik heb diverse ingrijpende reorganisaties begeleid en verschillende afdelingen aangestuurd. De laatste jaren steeds vaker als hoofd van afdelingen HR. In zeer diverse, vaak complexe organisaties. Altijd vanuit een breed perspectief, vanuit de context, ontwikkelingen in de markt en de wereld.

Als hoofd HR binnen uiteenlopende organisaties ben ik altijd verantwoordelijk geweest voor de invulling van directie- en senior management posities. Het aan elkaar verbinden van organisaties met kandidaten die de organisatie verder kunnen helpen, geeft mij heel veel energie. Het analyseren van organisaties, het doorgronden van cultuur en drijfveren en deze matchen met de drijfveren en (ontwikkel-)mogelijkheden van kandidaten is voor mij de basis van het search-vakgebied. Na bijna tien jaar zelfstandigheid kijk ik uit naar samenwerken met Schaekel & Partners. Elkaar en opdrachtgevers inspireren, verder brengen.

Is er een rode draad in je loopbaan?

Mijn brede blik en diepe interesse in organisaties en mensen, hun drijfveren en kwaliteiten vormen een rode draad in mijn loopbaan. Ik heb veel belangstellig voor de werking van complexe organisaties en hoe en met welke mensen zij kunnen excelleren. Wat daarvoor nodig is. En wat daarbij in de weg kan staan. Ik ben een verbinder, begrijp snel wat organisaties nodig hebben en welke mensen daarbij een goede rol kunnen spelen. Ik bekijk organisaties en mensen vanuit een ontwikkelperspectief en altijd vanuit een brede context. Wat zijn de ontwikkelingen binnen een branche, wat heeft deze organisatie en deze medewerker nodig, van welke cultuur is hier sprake. Welke kandidaat past hier goed en kan die bijdrage leveren die de organisatie verder helpt.

Waarom heb je gekozen voor Schaekel & Partners?

Bij Schaekel & Partners verwacht ik mijn competenties en ervaring te kunnen combineren om te gaan doen waar ik echt goed in ben en waar ik veel energie van krijg. Mensen en organisaties begrijpen en verder brengen. In hun kracht zetten. Met Schaekel & Partners deel ik mijn belangrijkste kernwaarden. Transparant, integer, samenwerken voor een beter resultaat. Vanuit de inhoud en oprechte interesse in mensen en organisaties. Als sparringpartner en adviseur.

Welke ontwikkelingen zie jij in de huidige arbeidsmarkt en wat is jouw visie daarop?

Nu de crisis is afgelopen, zie ik dat er grote verschillen ontstaan tussen de arbeidsvoorwaarden binnen de not-for-profit organisaties en bijvoorbeeld de consultancy en de meer corporate sectoren. De markt verschuift van een opdrachtgevers-markt naar een kandidaten-markt. Opdrachtgevers binnen de not-for-profit sector krijgen te maken met kandidaten die gewend zijn geraakt aan ruimere arbeidsvoorwaarden dan zij deze kandidaten kunnen bieden. Dat schuurt soms, maar biedt ook kansen.

Schaekel & Partners - Partners

Wat is de toegevoegde waarde van een bureau in jouw ogen?

Een excellent search-bureau is mij als opdrachtgever altijd veel waard geweest. Als sparringpartner en spiegel van de opdrachtgever adviseert het bureau de opdrachtgever over een realistische profielstelling binnen de context van de organisatie, neemt daarbij een ruim netwerk mee en een uitgebreide kennis van de markt. Een search-bureau heeft partners die sterk zijn op de inhoud, gevraagd en ongevraagd organisatieadvies geven en feilloos doorhebben welke mensen de organisatie verder kunnen helpen. Betrouwbaar en transparant. 

Tenslotte, er wordt veel gesproken over diversiteit in organisaties. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Ik ben een groot voorstander van diversiteit binnen organisaties en weet uit ervaring dat door teams zorgvuldig en gevarieerd op te bouwen, organisaties verder komen, succesvoller worden en mensen bovendien prettiger werken. Ik weet echter ook uit ervaring dat leidinggevenden vaak de neiging niet kunnen onderdrukken om toch mensen aan te nemen die 1-op-1 in het al bestaande profiel en plaatje passen. Diversiteit in de brede zin (leeftijd, achtergrond, man, vrouw etc.) binnen organisaties stimuleren, zie ik als een buitengewoon belangrijke rol voor mij als partner in search.

Sandy Bosman richt zich als nieuwe partner binnen Schaekel & Partners op het invullen van senior management posities operations breed, zoals bijvoorbeeld COO-rollen en managementrollen rondom de bedrijfsvoering. Qua sectoren ligt haar focus op de zakelijke dienstverlening en not-for-profit sectoren zoals de zorgsector, overheid, toezicht, uitvoeringsorganisaties, woningcorporaties, goede doelen, brancheorganisaties etc. Naast Bosman bestaat het partnerteam van Schaekel & Partners verder uit: Piet Hein de Sonnaville, Marleijn de Groot, Hans Buijze, Charles de Monchy en Huib van Kollenburg.