Boer & Croon CF begeleidt verkoop van Koninklijke Munt aan Heylen
De Nederlandse Staat heeft Koninklijke Nederlandse Munt voor bijna zeven ton verkocht aan het Belgische Heylen. De transactie werd begeleid door dealmakers van Boer & Croon Corporate Finance.
De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) werd opgericht in 1567 in Utrecht in een monumentaal pand. Onder meer Nederlandse Euromunten, circulatiemunten voor buitenlandse overheden, verzamelaarsmunten en Koninklijke Onderscheidingen worden door KNM geslagen. Voorheen behoorde ook het Nationaal Analysecentrum voor Munten (NACM), dat zich bezighoudt met de bestrijding van valsmunterij, tot KNM.
Na de productiepiek in 2002 toen de euro werd geïntroduceerd in Nederland, daalde de productie van het bedrijf gestaag. In 2014 raakte KNM in de problemen bij het slaan van 850 miljoen peso’s voor de Chileense centrale bank. De grote order zou werk opleveren tot 2016, maar levering na levering werd afgekeurd door de centrale bank in Santiago. De munten waren verkeerd geproduceerd, bevatten oxidantvlekjes of waren verkeerd ingepakt. In Chili werden lokale partijen gevraagd de munten te herstellen, maar hiervoor werden enorme rekeningen gestuurd naar KNM en naar de Nederlandse Staat als aandeelhouder. Mede hierdoor liep het bedrijf in 2014 en 2015 verliezen op van meer dan €10 miljoen.
In april 2016 werd door het Rijk besloten dat KNM zou worden verkocht. Het NACM werd overgeheveld naar De Nederlandsche Bank en voor de rest van KNM werd een koper gezocht. Het ministerie van Financiën schakelde de hulp in van Boer & Croon Corporate Finance om het verkoopproces te begeleiden. Het traject begon met het in kaart brengen van de nationale en internationale interesse in KNM. De dealmakers spraken met diverse financiële partijen, maar ook spelers die interesse toonden vanuit strategisch oogpunt. Uiteindelijk werden er tien indicatieve biedingen ontvangen, die aan de hand van vooraf vastgestelde criteria werden beoordeeld.
Op basis van de beoordeling en de afweging van andere alternatieve scenario’s is besloten om KNM te verkopen aan de Belgische Groep Heylen voor een bedrag van €668.000. “Daarmee krijgt KNM een private aandeelhouder die de onderneming commerciële slagkracht biedt en de ambitie heeft om KNM uit te bouwen tot een sterke speler in de wereldwijde muntcirculatiemarkt”, aldus Neil Lomax, Partner bij Boer & Croon Corporate Finance.
Didier Clerx, CEO van Groep Heylen, noemt de overname in een reactie “een logische stap op de weg naar het ambitieniveau” van de onderneming. “Binnen Groep Heylen hebben we Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International. Allemaal Belgische ondernemingen die sinds 1875 actief zijn met onder meer de productie van zaken als metalen jetons, blanks, promotionele- en souvenirmunten. Dankzij de overname van KNM beschikken we nu over een complementair produktportfolio. Hierdoor kunnen we onze ambitie – het wereldwijd meest competente munt-huis te worden voor kleine en middelgrote landen – realiseren.”
Het monumentale pand was geen onderdeel van de overname, wat betekent dat de activiteiten van KNM op termijn zullen moeten verhuizen naar een andere locatie. Het pand is verkocht aan Kees en Paul Vermaat, de voormalige topmannen van de gelijknamige cateraar. Voorlopig blijft KNM nog in het pand gevestigd.