Boer & Croon CF helpt Rijk bij verkoop Koninklijke Nederlandse Munt
De Nederlandse Staat is gestart met het verkooptraject van de Koninklijke Nederlandse Munt. Boer & Croon Corporate Finance is aangesteld om de Utrechtse onderneming onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers en het verkooptraject te begeleiden.
Het munthuis, waar sinds 1567 Nederlands muntgeld wordt geslagen, is een verzelfstandigde rijksdienst in volledig bezit van de Staat. In 2014 raakte de organisatie in financiële problemen. In dat jaar werd op een omzet van minder dan €40 miljoen een verlies van €11,3 miljoen geleden. Koninklijke Nederlandse Munt heeft last van een sterk teruggelopen vraag – op dit moment wordt slechts 5% tot 15% van de capaciteit benut, vrijwel uitsluitend voor de productie van stuivers.
Ook kwam de organisatie in de problemen toen in 2013 een binnengesleepte megaorder met de centrale bank van Chili compleet stukliep. Het bedrijf zou tot 2016 aan de slag kunnen met de productie van 850 miljoen peso’s. Maar er ging van alles mis in de productie, en de ene na de andere container vol peso's werd in Santiago afgekeurd wegens tekortkomingen, van oxidantvlekjes tot fouten bij het inpakken. Herstelwerkzaamheden moesten in Chili gebeuren door lokale partijen, die daar enorme bedragen voor vroegen. Die rekening kwam uiteindelijk terecht bij de aandeelhouder, de Nederlandse staat.
Voor staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes was dat de druppel. Hij nam afgelopen jaar de toekomst van de Koninklijke Nederlandse Munt onder de loep en zette algemeen directeur Maarten Brouwer met een afvloeiingsregeling op straat. Parallel aan de strategische review werden verschillende interim managers ingeschakeld om te saneren en te reorganiseren, waardoor het bedrijf de afgelopen maanden de verliezen heeft kunnen beperken.
Na enige tijd te hebben gewerkt aan het bepalen van een nieuwe koers maakte Wiebes eind april, na afloop van de ministerraad, bekend dat de Staat de Koninklijke Nederlandse Munt van de hand zou gaan doen. De Tweede Kamer bood weinig tegengas tegen het plan. En hoewel het munthuis alle Nederlandse munten maakt, zijn er nog altijd grote voorraden, waardoor het in de praktijk vooral stuivers slaat, omdat die veel slijten of verloren gaan. Daarnaast is de productie van munten niet per definitie voorbehouden aan de Rijksoverheid. Commerciële partijen als Koninklijke Joh. Enschedé produceren al langer eurobankbiljetten in opdracht van de staat. Behalve het slaan van munten, handelt het munthuis ook in oud muntgeld en doet het onderzoek naar nepgeld, activiteiten die echter als een marginale business worden gezien, die De Nederlandsche Bank mogelijk kan overnemen.
Om het verkooptraject van Koninklijke Nederlandse Munt te begeleiden schakelde Wiebes adviseurs van Boer & Croon Corporate Finance in. De M&A experts hebben de taak gekregen om het munthuis internationaal onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Volgens Wiebes hebben inmiddels meerdere geïnteresseerden zich gemeld, zonder namen te noemen. Onderdeel van de verkooptransactie is een meerjarige overeenkomst voor het slaan van Nederlandse euro- en herdenkingsmunten. Hierdoor weet de koper zich verzekerd van een minimale omzet.
Volgens Wiebes is het nu de juiste timing voor een deal. De operationele problemen zijn inmiddels onder controle, en de belangrijkste maatregelen van de reorganisatie zijn afgerond, waardoor het bedrijf een “goede uitgangspositie heeft voor de verkoop”, aldus de staatssecretaris. Bovendien biedt privatisering de Koninklijke Nederlandse Munt de mogelijkheid voor commerciële expansie, met name bij de productie van herdenkingsmunten, medailles en speciale onderscheidingen.
Indien de verkoop doorgaat, dan is Nederland zeker niet het eerste land dat afscheid neemt van een eigen munthuis. Zo huurde het Canadese Royal Canadian Mint eind 2014 strategie consultancykantoor The Boston Consulting Group in om zijn digitale munt van de hand te doen. Begin dit jaar werd in nanoPay, een financiële dienstverlener uit Toronto, een nieuwe eigenaar gevonden. Royal Canadian Mint behoort tot de grotere spelers in de markt, samen met onder meer het Britse Royal Mint.