Eva-Marie Kuijper en Henk Lok blikken terug op Masterclass Consultancy

08 november 2016 Consultancy.nl

Vanaf eind 2015 heeft Zestgroup inmiddels 3 keer een ‘Masterclass Consultancy’ georganiseerd voor jonge, ambitieuze kandidaten. Tijdens de masterclass van twee maanden krijgen de talenten een uitgebreid trainingstraject voorgeschoteld en voeren zij een stage-opdracht uit bij een klant van het bureau. Eva-Marie Kuijper en Henk Lok, twee consultants die onlangs zijn gestart met de Masterclass Consultancy, vertellen over hun ervaringen, wat het hen heeft gebracht en waar ze nu zijn terechtgekomen. 

Waarom heb je besloten om deel te nemen aan de Masterclass Consultancy?
Eva-Marie: Na mijn rechtenstudie besloot ik een niet-juridische baan te zoeken. Ik wilde nieuwe vaardigheden leren die weinig te maken zouden hebben met het juridische vak. De Masterclass Consultancy gaf mij een unieke kans te beginnen in de consultancy: door het intensieve leertraject dat je binnen korte tijd doorloopt, doe je een grote verscheidenheid aan kennis en vaardigheden op. De Masterclass bood mij een uitdagend programma.

Henk: Om een korte maar krachtige kick-start te maken in het bedrijfsleven. Aangezien ik net uit de studiebanken kwam had ik geen zin in een traineeship van 2 jaar, wel in een masterclass van 2 maanden. Bovendien sprak het programma inhoudelijk mij erg sterk aan, omdat het prima past in verlenging van mijn studie Global Change & Project Management en daar wil ik mij graag in specialiseren in de praktijk.

Bij wat voor soort opdrachten ben je betrokken geweest tijdens de Masterclass? En hoe zag jouw rol en takenpakket eruit?
Eva-Marie: Ik ben bij verschillende opdrachten betrokken geweest, met name in de inkoop. Ik heb veel verschillende soorten werkzaamheden gehad. Zo heb ik meegeholpen een uniforme set voorwaarden en standaardcontracten te ontwikkelen voor de inkoopafdeling van een bedrijf. Daarnaast schrijf ik procedures voor een inkoopafdeling en beheer ik mijn eigen categorie. Ik help mee category management en de supply chain te professionaliseren. Bij het beheren van mijn eigen categorie doe ik onder andere aanbestedingen en supplier performance evaluaties. 

Eva-Marie Kuijper en Henk Lok

Henk: Voor mijn werkervaringstraject ben ik begonnen als business analist bij een klant in de olie- en gasopslag industrie om analyses van goederenstromen te doen, met het oog op verbetering van de informatievoorziening. Excel was mijn grootste vriend in de ondersteuning van een Subject Matter Expert op dat gebied! Hier heb ik ook meer geleerd over Scrum in de praktijk. 

De volgende opdracht was als business analist en consultant, voor een grote offshore marine contractor; waar ik het besparingspotentieel op reiskosten in kaart heb gebracht. Veel facturen doorspitten en vergelijken met andere soorten informatie was de aanloop naar een presentatie van interessante bevindingen, conclusies en aanbevelingen.

Vervolgens ben ik als Project Management / Support Officer (PMO & PSO) aan de slag gegaan bij een grote speler in de semiconductors-industrie; in de ondersteuning van 25-30 projecten in een Financieel Integratie Programma. Veel contact in de afstemming van tijd, mensen en middelen m.b.t. complexe raakvlakken en afhankelijkheden is hierbij aan de orde van de dag in deze zeer dynamische en supersnelle sector.

Naast het ondersteunen van klanten staat persoonlijke ontwikkeling centraal tijdens de Masterclass. Hoe zag het ontwikkeltraject eruit en welke skills- en vaardigheden heb je zoal opgestoken?
Eva-Marie: In een maand tijd heb ik mij onder andere gecertificeerd in de basis van Prince2, Scrum en Stakeholder Engagement. Daarnaast werd er aandacht besteed aan presenteren en andere belangrijke skills die onmisbaar zijn in het consultancy vak, zoals het maken van business analyses. Hiertoe hebben wij belangrijke technieken en methoden behandeld die kunnen worden ingezet om een goede analyse te kunnen maken. Na de eerste maand van trainingen stopt het leertraject bij Zestgroup echter niet, momenteel volg ik een training in Agile PM Foundation. 

Henk: Tijdens de Masterclass zijn we opgeleid en gecertificeerd in een breed scala aan projectmanagement-methodieken en algemene consultancy-vaardigheden, zoals luisteren, analyseren, informatie verwerken en presenteren. Ook waren er veel sociale evenementen, van BBQ’s tot teambuilding met mariniers en karten met collega’s. 

Doelstelling van de Masterclass Consultancy is om jonge professionals klaar te stomen voor de wereld van consultancy en projectmanagement. Welk pad heb jij bewandeld na het afronden van de Masterclass?
Eva-Marie: Tijdens de Masterclass Consultancy presenteerden de verschillende afdelingen binnen Zestgroup zich. Zo is Zest onder andere actief op het gebied van Industries, Utilities en Purchasing. Purchasing sprak mij in het bijzonder aan door het verband met de juridische praktijk. Risk management en contractbeheer zijn belangrijke facetten binnen procurement en het leek mij leuk om met deze afdeling kennis te maken. Ik heb stage kunnen lopen binnen Purchasing. Deze stage beviel zo goed dat ik besloot mij verder in het inkoopvak te willen bekwamen. Momenteel heb ik dan ook een uitdagende opdracht waarbij ik zowel bezig ben met het schrijven van procedures betreffende inkoop, als met het inkoopvak zelf. Zo zijn wij bezig de inkoop verder te professionaliseren door bijvoorbeeld category management en supply chain op te zetten samen met de klant. 

Henk: Na een aantal korte business analyse- en consultancy-opdrachten ben ik mij gaan specialiseren in projectmanagement (ondersteuning). Ik vind het ontzettend gaaf en leerzaam om ervaren programmamanagers te mogen assisteren en samen met hen te schakelen over de directie en coördinatie van hun projecten. Zeker op het niveau van een corporate gigant in de semiconductors sector! Ik streef er dan ook naar om mijzelf gedegen te ontwikkelen tot een resultaatgerichte projectmanager die betrokken is bij zijn mensen.

Vanwege een groeiende projectenportefeuille is Zestgroup altijd op zoek naar nieuwe professionals. Zie de 'Vacature'-pagina voor een overzicht van de openstaande vacatures.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup