Drie mythes rondom outsourcing van bedrijfsprocessen ontkracht
Bedrijven outsourcen alleen taken wanneer dat goedkoper is dan deze zelf uit te voeren. Dat is slechts een van de onwaarheden die Alex van den Bergh, Partner bij Quint, vaak te horen krijgt als het over outsourcing gaat. Deze ‘mythe’ en nog enkele heersende gedachten (dat Indiërs geen kwaliteit zouden leveren of dat bedrijfskritische processen binnenshuis moeten blijven), probeert hij te weerleggen.
Outsourcen, oftewel het uit handen geven van een deel van de bedrijfsactiviteiten, is zowel populair als spannend. In 2015 steeg de vraag naar outsourcingdiensten in Nederland, en ook in 2016 wil bijna de helft (49%) van de Nederlandse bedrijven meer gaan outsourcen in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van management consultancybureau Quint Wellington Redwood (Quint) en Whitelane Research, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder managers en IT-beslissers.
Ondanks dat de markt voor outsourcing steeds volwassener wordt, schiet de kennis bij het management van Nederlandse organisaties nog regelmatig tekort. Dat stelt Quint-Partner Alex van den Bergh, die sinds 2012 leiding geeft aan de Sourcing praktijk van het adviesbureau. “Het gebeurt nog steeds dat iemand ons belt en zegt: ‘Wij willen outsourcen! Help ons!’ Maar de eerste vraag die wij dan stellen is: zitten we met de juiste persoon binnen de organisatie aan tafel? En de tweede vraag is: wat is het doel? Wat wil je bereiken? Outsourcing is namelijk een middel en geen doel op zich”, vertelt Van den Bergh in gesprek met managementvakblad Management Team. Uit het onderzoek en de dagelijkse praktijk, maakt hij op dat er nog steeds drie ‘mythes’ de ronde doen over outsourcing.
De eerste mythe is dat outsourcen alleen maar een middel is om kosten te besparen. Maar kostenbesparingen zijn volgens Van den Bergh al enige jaren niet meer de belangrijkste reden om processen of taken te outsourcen. Zo blijkt uit het onderzoek dat kunnen focussen op de core business (68%) anno 2016 een belangrijker motief is voor outsourcen dan kostenbesparing (54%). Kwaliteitsverbetering voor de dienstverlening staat op de derde plek met 50% van de bedrijven die dit aangeeft als belangrijk outsourcingmotief. Van den Bergh legt uit waar de mythe vandaan komt: “Een paar jaar geleden was het nog inderdaad zo dat organisaties alles in huis wilden houden tenzij de kosten substantieel lager waren bij outsourcing. Nu is het andersom: in principe gaan organisaties over tot outsourcing, tenzij het in huis houden van de dienst goedkoper of makkelijker is.”
De tweede mythe gaat erover dat bedrijven nooit kritische bedrijfsprocessen zouden outsourcen. Een belangrijk voorbeeld om deze mythe te ontkrachten is volgens Van den Bergh de populariteit van het outsourcen van IT-security. “Van de ondervraagden in ons onderzoek kiest 17% ervoor de IT-security nu al uit te besteden, en nog eens 20% geeft aan dat in de komende 2 jaar te doen”, aldus Van den Bergh. Dit komt volgens hem doordat bedrijven niet makkelijk zelf de benodigde kennis hierover in huis kunnen halen. “Iedereen wil alles helemaal veilig hebben, maar niet iedereen kan de laatste inzichten en tools in huis halen of voldoende schaal opbouwen om 24/7 monitoring in te richten”, aldus de Quint partner.
De derde mythe speelt rondom het outsourcen van onderdelen naar India. Indiase bedrijven zouden volgens de heersende mythe vooral goedkoop zijn, maar van lage(re) kwaliteit. Van den Bergh ontkracht die stelling, door te wijzen op het onderzoek, waaruit naar voren komt dat bedrijven met Indiase outsourcingpartners zeer tevreden zijn over de samenwerking en de kwaliteit van de dienstverlening. “Offshoring naar India vergt wel een investering in taal, cultuur en werken op afstand. Maar daarna is de kwaliteit van dienstverlening ook zeer hoog”, besluit hij.
Gerelateerd: De beste dienstverleners in Nederland voor IT-outsourcing.