Quint: Kosten niet langer belangrijkste drijfveer van IT-outsourcing

15 mei 2014 Consultancy.nl

Kostenbesparing is niet langer de belangrijkste drijfveer om tot uitbesteding van IT over te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Quint Wellington Redwood in samenwerking met onderzoeksbureau Whitelane onder 200+ grote organisaties.

Jaarlijks brengen de onderzoekers de stand van zaken in de Nederlandse outsourcingindustrie in kaart. Whitelane en Quint kijken onder meer naar trends in de markt, de tevredenheid over outsourcing-providers en de prestaties op het gebied van governance en inrichting. Voor de editie 2014 werden zo’n 500 IT-outsourcingcontracten met een gezamenlijke contractwaarde van meer dan €4 miljard op jaarbasis beoordeeld.

Quint - IT-outsourcing Grafiek

Het onderzoek toont aan dat de aanjagers achter- IT-outsourcing zich in een transformatiefase bevinden. Vorig jaar gaf 64% van de respondenten aan dat kostenbesparing de #1 reden vormt vooor IT-sourcing, dit jaar is dit percentage gedaald naar 51%. Daarentegen is de belangrijkste factor nu de focus op de kernactiviteiten (59%). Volgens Alex van den Bergh verantwoordelijk binnen Quint voor de sourcing adviespraktijk en betrokken bij het onderzoek, is dit het gevolg het verder volwassen worden van de IT markt en een eerste signaal van de opkrabbelende economie. “Terwijl organisaties geleidelijk uit de crisis-modus kruipen blijft kostenbesparing een belangrijke drijfveer voor IT outsourcing. Voor het eerst is echter focus op de kernactiviteit belangrijker. Bedrijven beseffen dat voor bepaalde IT dienstverlening beter een specialist kan worden ingezet die schaal en expertise brengt.”

Van den Bergh verwacht dat de markt voor IT outsourcing in Nederland zal blijven groeien. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de organisaties tevreden is over haar outsourcing leverancier en geeft 78% aan dat ze zullen doorgaan binnen het model of meer zullen gaan outsourcen.

Nieuws

Meer nieuws over