Top Employers Institute en Bright & Company starten HR Analytics studie

20 september 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Top Employers Institute en Bright & Company hebben hun krachten gebundeld en zijn samen een onderzoek gestart naar trends op het gebied van HR Reporting & Analytics. Het onderzoek wordt momenteel gehouden onder HR bestuurders, managers en professionals werkzaam in het HR- en ICT-domein. Het uiteindelijke rapport wordt later deze maand officieel uitgebracht.

(Big Data) Analytics vormt vandaag de dag een essentiële techniek om de groeiende hoeveelheid data die binnen uiteenlopende sectoren voor het oprapen ligt te verzamelen en te analyseren. Door het toepassen van data analytics kunnen bedrijven betere inzichten opdoen en verbanden trekken uit hun lopende processen, waarmee ze vervolgens hun strategische besluitvormingsproces kunnen optimaliseren. Ook binnen het HR domein wint het gebruik van data analytics aan populariteit, ofwel om de bedrijfsvoering van de HR functie naar een hoger plan te tillen, of om de return on investment (ROI) van human capital binnen de organisatie als geheel te verbeteren. 

Binnen de markt is het een algemeen gegeven dat wereldwijde HR afdelingen al jaren het belang van HR analytics erkennen, maar dat slechts een beperkt aantal bedrijven de stap heeft kunnen zetten naar een bredere inzet van ‘predictive analytics’. Toch is er in Nederland, ondanks dat er binnen andere sectoren al enig onderzoek is gedaan naar de huidige status van HR analytics, nog relatief weinig bekend over het fenomeen.

HR Analytics

Om inzicht te krijgen in hoe de markt aan het evolueren is en hoe organisaties HR Analytics in de praktijk toepassen, hebben Top Employers Institute (bekend van onder meer De Top Employers-certificering) en adviesbureau Bright & Company – twee organisaties die zijn gespecialiseerd in HR – besloten om de belangrijkste trends en ontwikkelingen van het landschap in kaart te brengen. Het onderzoek van de twee partners zal bestaan uit bureauonderzoek en een survey en zal verder worden aangevuld met ervaringen van beide organisaties, op basis van hun eigen projecten, en met interviews.

De survey is inmiddels van start gegaan en vraagt respondenten onder meer naar de manier waarop hun organisatie door middel van rapportages en analyses vanuit het HR domein ondersteund wordt. “De resultaten van de vragenlijst zullen verwerkt worden tot een rapportage met trends, inzichten en inspiratie”, zegt Rob van Dijk, vanuit Bright & Company betrokken bij het onderzoek. Het eindrapport wordt later deze maand uitgebracht.