De 9 beste ICT werkgevers van Nederland volgens onderzoek

14 maart 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Top Employers Institute heeft de 2016-editie van zijn beste werkgeversonderzoek naar buiten gebracht. Als het om ICT-advies gaat weten negen dienstverleners zich van de rest te onderscheiden – zij mogen een jaar lang de titel ‘Top Employer ICT’ dragen.

De Top Employers-certificering bestaat sinds 1991 en is een formele erkenning van de prestaties op het gebied van HR-beleid en arbeidsomstandigheden. De certificering is gebaseerd op een grondige onderzoeksmethodiek, waarbij er gekeken wordt naar negen HR-domeinen: Talent Strategy, Workforce Planning, On-boarding, Learning & Development, Performance Management, Leadership Development, Career & Succession Management, Compensation & Benefits en Company Culture*. Organisaties die over de hele linie voldoen aan de hoge standaard krijgen de ‘Top Employer’ certificering toegekend.

Wereldwijd worden jaarlijks de HR-praktijken van honderden organisaties onder de loep genomen, waaronder bedrijven actief in Nederland. Ook in ons land is in de afgelopen maanden uitvoerig onderzoek gedaan, en nu blijkt dat er negen partijen zijn die op het gebied van ICT consultancy en IT dienstverlening er met kop en schouders bovenuit steken. Het betreft ICT-dienstverleners Avanade, Cegeka, CIMSOLUTIONS, Info Support, Ordina, PinkRoccade Healthcare en Tata Consultancy Services. Ook twee IT-afdelingen van corporates – pensioenuitvoerder APG en betalingsverwerker Equens – behoren volgens de onderzoekers tot de voorlopers.

Ordina weet vooral uit te blinken op de thema’s arbeidsvoorwaarden, training en ontwikkeling, carrièremogelijkheden, cultuurmanagement en innovatie. “Ordina biedt een uitstekende werkomgeving en initieert een brede waaier aan creatieve initiatieven, van secundaire arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden tot goed doordachte performance managementprogramma’s die uitstekend aansluiten op de bedrijfscultuur”, aldus Samantha Crous van het Top Employers Institute. Gert-Jan van Meer, manager Corporate Recruitment bij Ordina, laat in een reactie weten dat hij “trots” is met de waardering (voor het vierde jaar op rij), en voegt toe: “Het is een mooie erkenning van ons goede werkgeverschap en een bevestiging dat onze HR-strategie aansluit op de wensen van onze medewerkers. Ordina is een mensenbedrijf. We geloven erin dat we ICT voor mensen kunnen laten werken. Samen duurzaam innoveren. Daar staan we voor.”

Tata Consultancy Services, die recent ook het ‘Global Top Employer’ keurmerk kreeg van de onderzoekers, scoort over de hele linie sterk, waarbij het zich vooral onderscheidt op het vlak van competentie management en de daar aan gekoppelde learning & development mogelijkheden. “Deze award is het resultaat van de voortdurende inspanningen die we leveren om onze medewerkers te trainen, zodat ze vaardigheden kunnen ontwikkelen die bijdragen aan hun carrière en onze klanten helpen te slagen”, stelt Amit Kapur, de topman van TCS Benelux.

Ook Nick Nooij, Corporate Recruiter bij PinkRoccade Healthcare, laat weten verheugd te zijn met het resultaat. “Een werkomgeving waarin mensen in optimale arbeidsomstandigheden kunnen excelleren, is altijd een voornaam speerpunt van PinkRoccade Healthcare geweest. Zo besteden we veel aandacht aan o.a. Talent Strategy, Learning & Development en Culture. Het certificaat 'Top Employer ICT' is een prachtige stimulans voor ons om het huidige HR-beleid voort te zetten.” De afgelopen vijf jaar mocht PinkRoccade Healthcare zich ook al top ICT-werkgever noemen.

Voor Equens is het de zevende keer dat het de prijs in de wacht sleept. Jos van der Steen, General Manager HRM bij de betalingsverwerker, zegt: “Het is goed te constateren dat onze uitstekende arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden wederom hebben geleid tot deze erkenning.”

“Als snelgroeiende organisatie is het een hele kunst je HR-beleid goed op orde te hebben en houden. De certificering heeft ons opnieuw bevestigd dat het beleid goed op orde is”, zegt Ramon Mensink, HR Director van Avanade in Nederland. Ondanks het feit dat de technologiespeler zich nu al drie jaar op rij tot de elite mag meerekenen, ziet Mensink nog ruimte voor verbetering, onder meer op het gebied van gender diversiteit. “We werken er hard aan om nog meer vrouwelijk IT talent binnen te halen. Zo blijven we werken aan verbetering en optimalisatie.”

Djurre van Gulik en Hans Steenwijk, beide HR verantwoordelijk bij CIMSOLUTIONS, geven aan dat ze “meer dan trots” zijn met de erkenning, de tiende keer. “Dit geeft blijk en erkenning aan onze uitstekende arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden en werkgeverschap. Daarnaast biedt deze erkenning ons een handvat om ons als bedrijf nog verder te ontwikkelen en verbeteren.”

* Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Top Employers Institute en geauditeerd door accountancy- en adviesfirma Grant Thornton.