Bright & Company sluit zich aan bij de Galan Groep

22 mei 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Galan Groep en Bright & Company gaan samen verder. Daarmee bundelen ze hun expertise op het gebied van organisatieverandering en HR-strategie. “Een meer dan welkome optelsom: in de veranderopgaven die tegenwoordig spelen gaan de menselijke en organisatorische component hand in hand”, stelt Galan-partner Hendrik van Moorsel. “Samen kunnen we opdrachtgevers helpen bij het leggen van de gehele en vaak complexe puzzel”, voegt Bright-partner Richard Jongenotter toe. Consultancy.nl sprak met de twee kersverse collega’s. 

“Organisatievraagstukken staan nooit op zichzelf”, begint Hendrik van Moorsel: “Alles is verbonden. De laatste jaren misschien wel meer dan ooit.” Van Moorsel is managing partner bij de Galan Groep, die al ruim veertig jaar hoger management ondersteunt op het gebied van transformatie, governance en strategie. Dit doet Galan zowel met advies, executive search als interim-activiteiten.

In zijn tien jaar bij de Galan Groep heeft Van Moorsel gezien hoe de menselijke component een steeds belangrijkere rol is gaan spelen in de opdrachten waar het bureau aan werkt.

“Uiteraard moet een bestuurder denken vanuit de strategische doelstellingen van de gehele organisatie, maar uiteindelijk staat of valt elk project met de mens”, geeft hij aan. “Dat bewustzijn is niet nieuw, maar de implicaties ervan worden steeds meer op waarde geschat. Het gaat niet alleen om het meekrijgen en empoweren van de medewerkers, maar om een totaalplaatje waarin de strategie wordt doorvertaald in alle onderdelen van de organisatie, niet in de laatste plaats in het HR-beleid. Op dit gebied heeft Bright & Company voor ons een enorme meerwaarde.”Hendrik van Moorsel en Richard JongenotterHet in 2005 opgerichte Bright & Company helpt opdrachtgevers bij het vertalen van hun strategische uitdagingen naar een optimale inzet van menselijk potentieel. Daarbij richt het zich op people strategy, people analytics, organisatietransformatie en HR-effectiviteit. “Deze thema’s spelen tegenwoordig overal”, zegt Richard Jongenotter, die zich in 2010 als partner aansloot bij Bright & Company. “Denk aan de war for talent, strategisch workforce management en het belang van wendbare medewerkers.” 

Van de bestuursagenda tot de werkvloer

De krachtenbundeling biedt zowel Bright & Company als de Galan Groep precies waar ze naar op zoek waren. “We lopen inmiddels voorop binnen ons specialisatiegebied, maar zochten al een tijdje de aansluiting met de strategische bestuursagenda”, aldus Jongenotter. “Galan Groep biedt dat: de toegang, het netwerk én de omvang. Samen hebben we alles in huis om organisaties te helpen bij complexere strategische transformatievraagstukken, waarin mens en organisatie samenkomen.”

“Precies”, bevestigt Van Moorsel. “Bright brengt ons de expertise die wij nog minder in huis hebben, maar die wel almaar belangrijker wordt. Met hun expertise kunnen we met onze opdrachtgevers ook nadrukkelijker naar de lange termijn kijken. Voorheen moesten we die component weleens aan andere bureaus overlaten. Nu kunnen we het volledige plaatje bieden.” 

Publieke én private sector

Bovendien zijn de Galan Groep en Bright & Company ook nog eens grotendeels complementair in het soort opdrachtgevers dat ze bedienen. “Wij zijn bij Galan vooral sterk vertegenwoordigd in het brede publieke domein, waaronder ook onderwijs, zorg en wonen”, vertelt Van Moorsel. “Met zo’n 50 adviseurs – associates en interimmers niet meegeteld – zijn we weliswaar een stuk groter dan Bright, maar zijn doen meer in het bedrijfsleven.” 

“Wij zijn met onze ruim tien adviseurs actief in zowel de private als publieke sector”, geeft Jongenotter aan. “In alle segmenten eigenlijk. Daarbij nemen we ook graag lessen mee van de ene naar de andere sector: soms kunnen publieke organisaties nog wat leren van het bedrijfsleven, maar steeds vaker ook andersom. Met deze nieuwe samenwerking wordt dergelijke kruisbestuiving nog interessanter denk ik.”

“Samen hebben we alles in huis om organisaties te helpen bij complexere strategische transformatievraagstukken, waarin mens en organisatie samenkomen.”
– Richard Jongenotter
 

Liefde voor complexiteit

Het moge duidelijk zijn dat de kersverse samenwerkingspartners met veel enthousiasme naar de toekomst kijken. “De uitdagingen voor organisaties worden complexer, maar daarmee voor ons juist extra boeiend”, aldus Jongenotter. “Zeker nu we ons kunnen richten op de gehele veranderpuzzel. Wij genieten van die uitdaging. Bovendien kunnen we door de gerichte inzet van analytics een steeds concreter beeld vormen – zowel van de ontwikkelingen die spelen binnen alle lagen van de organisatie als van het effect van de ingrepen die we doen.” 

“Daarbij werken we altijd nadrukkelijk zij aan zij met de opdrachtgever”, vult Van Moorsel aan. “We verbinden ons, brengen onze expertise in en dragen medeverantwoordelijkheid voor het resultaat. We nemen de opdrachtgever nadrukkelijk niet al het werk uit handen, maar gunnen hen het succes en eigenaarschap. We moeten het sámen doen, anders verdwijnt na het project met onze adviseurs alle kennis uit de organisatie, dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Sterker verder

Terwijl de krachtenbundeling nu wereldkundig wordt gemaakt, is de integratie tussen de Galan Groep en Bright & Company achter de schermen al een tijdje onderweg. “Daarin is het vooral belangrijk om een samenwerkingsvorm te vinden waarin ieders sterke punten het beste bewaard, of zelfs versterkt worden”, legt Van Moorsel uit. “We hebben al wel gemerkt dat de eerste klik die we onderling voelden helemaal blijkt te kloppen. We vinden elkaar onder meer in onze nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en wil om te leren.”

De Bright-adviseurs hebben al hun intrek genomen in het Baarnse kantoor van de Galan Groep, al wordt momenteel natuurlijk vooral nog even vanuit huis gewerkt. Waar het kantoor straks wordt gedeeld, blijft Bright & Company binnen Galan Groep wel opereren onder de eigen vlag. Jongenotter en medepartner Ruurd Baane treden als partner toe tot Galan Groep.

“Samen staan we sterker”, stelt Jongenotter tot slot: “En kunnen we de BV Nederland beter helpen om straks sterker uit de deze moeilijke tijd te krijgen.”