10 bedrijven en startups kanshebber voor Social Enterprise Awards

26 mei 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Volgende week worden tijdens de Social Enterprise Day 2016 voor de derde keer de Social Enterprise Awards uitgereikt. In totaal zijn tien organisaties genomineerd: Eneco, NS, Philips, TNO en Unilever, en startups De Correspondent, FFORE, Peerby, SociaalPlus en WijkConnect.

Op donderdag 2 juni 2016 organiseert consultancybureau Kirkman Company samen met Gemeente Utrecht en Elsevier de derde editie van Social Enterprise Day. Tijdens Social Enterprise Day 2016 wordt sociaal ondernemerschap – het ondernemend en op innovatieve wijze oppakken van maatschappelijke vraagstukken – in het zonnetje gezet. Net als voorgaande edities worden ook dit jaar tijdens het evenement de Social Enterprise Awards uitgereikt.

Genomineerden
Begin deze week maakte de organisatie van Social Enterprise Day de genomineerden voor de drie verschillende awards bekend – de Social Enterprise Start-up Award (voor bedrijven jonger dan vijf jaar), de Social Enterprise Transformer Award en de Elsevier Juist Publieksaward. Voor de Publieksaward zijn vijf duurzame ondernemingen genomineerd, waarbij de winnaar bepaald wordt door middel van een publieke stemronde. Voor de andere twee awardcategorieën word door een deskundige jury* bepaald wie er met de prijs naar huis gaat.

De genomineerden voor de Social Enterprise Transformer Award 2016 zijn:

Genomineerden Social Enterprise Transformer Award

Al deze vijf grote bedrijven hebben het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in de transformatie richting een social enterprise. Vorig jaar ging de award in de Transformer-categorie naar elektrische voertuigfabrikant Tesla Motors.

De startups die dit jaar kans maken op de Social Enterprise Start-up Award zijn:

De Correspondent is in 2013 ontstaan na een succesvolle crowdfunding-ronde. Het is een dagelijks online medium, dat ‘meer context wil geven aan de wereld’. De Correspondenten schrijven berichten die het nieuws in een breder perspectief plaatsen, zonder lezers te storen met advertenties.

FFORE is staat voor Fashion FOR Education en wil een bijdrage leveren aan “de ontwikkeling van meisjes en vrouwen door het bieden van werkgelegenheid en de bestrijding van analfabetisme onder deze groepen”. Om dit te bereiken ondersteunt FFORE lokale projecten waarbij kleding- en woonaccessoires worden gefabriceerd, en tegelijkertijd wordt gewerkt aan de ontwikkeling van meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden.

Social Enterprise Start-up Award

Peerby is een digitaal platform dat erop gericht is om mensen meer van elkaar te laten lenen. Volgens de initiatiefnemers gebruiken Nederlanders over het algemeen 80% van hun spullen hoogstens één keer per maand. Op het platform kunnen mensen spullen te leen aanbieden, of te leen vragen met als doel de buurt socialer te maken, mensen geld te laten besparen en verspilling, uitstoot en afval terug te dringen.

Sociaal Plus is een startup die zich richt op de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ‘loket’ brengt werkgevers die bereid zijn om werk te bieden aan bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in contact met kandidaten met de juiste competenties die graag aan het werk willen. Samen met zijn specialisten wil Sociaal Plus ervoor zorgen dat ‘geen enkel talent onbenut gelaten wordt’.

WijkConnect wil mensen in de wijk met elkaar verbinden. Via het online platform kunnen inwoners activiteiten opstarten of vinden die in hun wijk worden georganiseerd, diensten of spullen aanbieden op het wijkprikbord en lokale specialiteiten en ondernemers ontdekken in de wijketalage. Op die manier wil WijkConnect een bijdrage leveren aan meer sociale cohesie, meer vrijwillige inzet, meer bedrijvigheid en meer wijkgevoel.

* Dit jaar bestaat de jury uit Saskia Klep (Theodoor Gilissen), Marcello Palazzi (B Corp), Erik van der Meulen (Kirkman Company), Denis Verhoef (Kirkman Company) en Philip Willems (Elsevier).