Sociaal ondernemerschap centraal tijdens Social Enterprise Day

22 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op 2 juni 2016 organiseert Kirkman Company de derde editie van de Social Enterprise Day, een evenement waarbij het concept van de social enterprise centraal staat. Ook Gemeente Utrecht en Elsevier hebben zich weer aan het evenement verbonden. Tussen het programma vol sprekers en workshops worden ook de Social Enterprise Awards uitgereikt.

Organisatieadviesbureau Kirkman Company heef het tot zijn missie gemaakt om grote organisaties te transformeren naar social enterprises. Het concept van de ‘Social Enterprise’ is ontstaan uit het gedachtegoed dat bedrijven tegenwoordig geen bestaansrecht meer hebben als zij uitsluitend uit zijn op winst. Waar deze bedrijven alleen gericht zijn op financiële waarde, zijn social enterprises ook gefocust op het creëren van maatschappelijke waarde. Zij richten zich naast hun core business op thema’s als maatschappelijke innovatie, duurzaamheid en circulaire economie, maar ook op bijvoorbeeld co-creatie door meer verbinding te zoeken met stakeholders.

Social Enterprise Day
Om het belang van social enterprises en sociaal ondernemerschap in de spotlights te zetten organiseert Kirkman Company op 2 juni 2016 de derde editie van Social Enterprise Day. Het jaarlijkse evenement werd voor het eerst georganiseerd in 2014, en na een succesvolle eerste editie werd in 2015 een vervolg aan het evenement gegeven. Net als voorgaande jaren wordt Social Enterprise Day 2016 georganiseerd samen met Gemeente Utrecht en Elsevier, die voor het eerst medeorganisator was bij de editie van 2015.

Het programma van Social Enterprise Day 2016 is inmiddels bekend. Na een opening door dagvoorzitter Martijn de Greve, begint het programma met een keynote van duurzaam ondernemer Marcello Pallazzi, onder meer medeoprichter van B Lab Europe, die samen met Pierre Bou, Development Manager bij Danone, spreekt over het creëren van impactvolle bedrijven. Na hem volgt Daan Weddepohl, oprichter en CEO van Peerby.com, met een presentatie over de circulaire economie.

Later op de middag volgt het vrije deel, waar deelnemers zelf kunnen kiezen om een rondje te maken over de Social Enterprise Market, een verzameling stands die in het thema staan van sociaal ondernemerschap, verhalen uit de social enterprise praktijk te horen of om deel te nemen aan een van de workshops of debatten die deze dag georganiseerd worden. Tussen de twee workshoprondes in worden de zogeheten Social Enterprise Awards uitgereikt, in twee verschillende categorieën: de Start-up Award voor start-ups (jonger dan 5 jaar) die sociaal ondernemerschap hebben getoond, en de Transformation Award voor oudere organisaties die de transformatie hebben gemaakt naar social enterprise. Vorig jaar werden de twee awards in de wacht gesleept door Tesla Motors (Transformation) en FairPhone (Start-up), een start-up die smartphones ontwikkelt die zo ‘fair’ mogelijk worden gemaakt. Voor de 2016-editie van de awarduitreiking kunnen nog tot 2 mei 2016 bedrijven worden genomineerd voor de twee prijzen.

Volledige details over het programma en de aanwezige sprekers zijn te vinden op de website van de Social Enterprise Day. Hier staat ook vermeld hoe bedrijven genomineerd kunnen worden voor de Awards, en kunnen geïnteresseerden foto’s en video’s van voorgaande edities bekijken, om een impressie te krijgen van het evenement.