SOLVE Consulting: in 8 jaar van startup naar volwaardig bureau

20 mei 2016 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Acht jaar geleden besloten zes studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam om een studentenadviesbureau op te richten. Het voormalige SECEUR is inmiddels omgedoopt naar SOLVE Consulting en actief in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Met de rebranding achter de rug, een nieuwe website, en meer dan 80 voltooide projecten was het hoog tijd voor Consultancy.nl om met het bestuur om tafel te gaan zitten voor een interview.

Medio 2007 besloot een aantal studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam de stap te wagen om een studentenadviesbureau op te richten. Na maanden met het idee te hebben gespeeld, en het plan met medestudenten en experts te bespreken, ging uiteindelijk de kogel door de kerk: SECEUR werd geboren. De focus van het studenten consultancybureau ligt uitsluitend op duurzaamheid en op het ondersteunen van non-profit bedrijven of social enterprises. Uit deze strategische focus kwam de naam van het bureau ‘Social Enterprise Consulting Erasmus Universiteit Rotterdam’, afgekort tot SECEUR, logisch voortrollen. Het bureau, dat volledig gerund wordt door studenten, startte in Rotterdam en spendeerde de eerste vijf jaar van zijn bestaan aan het uitbouwen van de organisatie en het opbouwen van een trackrecord bij klanten.

Nadat het bureau in Rotterdam rond de 40 projecten succesvol had afgerond, besloot SECEUR in 2014 uit te breiden naar Amsterdam. Een jaar later volgde ook een vestiging in Utrecht. “Hiermee hebben we een goede dekking in de Randstad maar we willen nog meer gaan groeien uiteindelijk”, aldus Anya Zebregs, voorzitter van het bestuur van SOLVE Consulting in Amsterdam. SOLVE Consulting is de nieuwe naam van SECEUR, want na de uitbreiding buiten de Erasmus Universiteit Rotterdam was het tijd voor een naamsverandering. Begin 2015 werd het rebranding-proces afgerond en werd SOLVE Consulting als nieuwe naam naar buiten gebracht. Sindsdien opereert het adviesbureau met een nieuwe huisstijl en ook met een nieuwe website, maar de focus blijft onveranderd: “SOLVE Consulting adviseert sociale ondernemingen en non-profit instellingen zoals stichtingen, fondsen en gemeenten bij vraagstukken omtrent hun efficiëntie en effectiviteit”, vertelt Zebregs.

Mede door zijn geografische uitbreiding heeft SOLVE Consulting over de jaren zijn groei weten te versnellen, en anno 2016 kan het bureau bouwen op een trackrecord van ruim 80 afgeronde projecten. Net als andere studentenbureaus, zoals UniPartners, Young Advisory Group en De Kleine Consultant, huurt SOLVE Consulting alleen de “slimste en beste” studenten in om een of meerdere jaren voor het bureau te werken. “De projecten worden uitgevoerd in teams van drie tot zes student consultants die allen vanuit hun diverse studieachtergronden bijdragen aan het oplossen van complexe problemen van onze klanten”, vertelt Zebregs. Het totale bestand van het bureau bestaat momenteel uit zo’n 70 consultants, en de instroom van nieuwe kandidaten was dit academisch schooljaar hoger dan ooit, laat Alied van der Werf, Human Resources Director voor SOLVE Consulting Amsterdam, weten. 

De ontwikkeling en groei van SOLVE Consulting is ook in de rest van de consultancybranche niet onopgemerkt gebleven. De afgelopen maanden hebben drie grote namen uit de branche – Simon-Kucher & Partners, Möbius en Gupta Strategists – zich aan het studentenbureau verbonden als partner. Eerder verbonden Deloitte, Berenschot en Boer & Croon (toen nog Boer&Croon) zich al aan de non-profit dienstverlener. 

Reden genoeg voor Consultancy.nl om meer te weten te willen komen over SOLVE Consulting en zijn plannen voor de komende periode. Afgelopen maand brachten Zebregs en Van der Werf een bezoek aan het kantoor van Consultancy.nl in Amsterdam Zuidoost, waar wij hen vijf vragen voorlegden. 

SOLVE Consulting richt zich met name op de non-profit markt. Kun je een voorbeeld geven van het type projecten die jullie zoal doen?
Momenteel zijn we bezig met het afronden van een project bij een stichting. Deze stichting richt zich op arbeidsrehabilitatie en dagbesteding van mensen met een psychiatrische achtergrond. Het doel van de stichting is om deze mensen door middel van een positieve benadering hun zelfvertrouwen te laten hervinden, om hen zo weer dichter bij de maatschappij en de arbeidsmarkt te brengen. Dit doen zij door middel van het Clubhuismodel (een standaard die onder licentie van het fountainhouse valt). De stichting wilde weten hoe mensen met een psychiatrisch achtergrond het clubhuis, de werkzaamheden en activiteiten bij de stichting ervaren en of zij nog verbeterpunten zien. Een manier om dit te bewerkstelligen is middels het afnemen van een enquête. De resultaten kunnen gezien worden als ‘feedback’ van de leden, met als doel om de beleving van de clubhuisleden zo optimaal mogelijk te maken.

Diensten van SOLVE Consulting

Daarnaast zijn de projecten die SOLVE uitvoert binnen de non-profit markt erg divers maar hebben ze allemaal een sociaal doel. Er zijn langdurige projecten bij grote instellingen maar ook korte projecten om kleinere non-profits te helpen. Uiteindelijk wil SOLVE elke non-profit of sociale onderneming een passend advies geven.

De markt voor studentenbureaus begint druk te worden – met name in de Randstad. Wat onderscheidt jullie van de overige spelers?
Wij zijn een stichting en ons grootste doel is om sociale impact te leveren, dit doen wij door onze focus op non-profits en sociale ondernemingen. Daarnaast bieden wij een diversiteit aan opdrachten aan die wij kunnen doen, van marketingstrategie tot onderzoek naar financieringsmogelijkheden tot een impact meting van een campagne. Bovendien hebben we studenten met veel verschillende studieachtergronden die samen een team vormen om zo de vraagstukken van onze klanten beter te kunnen beantwoorden. Verder kenmerken onze student-consultants zich door maatschappelijke betrokkenheid en aantoonbare interesse in de non-profit wereld.

Een blik op jullie dienstenportefeuille laat zien dat drie proposities centraal staan: Brainstorm Sessie, Organisatie Analyse en Impact Analyse. Van consultants wordt naast advies ook steeds meer verwacht dat ze concrete resultaten boeken. Hoe passen jullie dit toe in de praktijk?
Wij zorgen ervoor dat bij ons rapport duidelijke handvatten worden gegeven voor implementatie. Daarnaast hebben wij bijvoorbeeld nu een project lopen waarbij een enquête wordt afgeleverd in zowel Nederlands als Engels en deze enquête zal nog jaren gebruikt gaan worden. Bij een ander project wordt direct in de praktijk werk geleverd en is het implementatie stuk continue aanwezig naast de advies gevende rol van onze consultants.

Daarnaast proberen we zo veel mogelijk onze diensten aan te sluiten aan de wensen van onze klanten, aangezien deze erg gevarieerd zijn. We hebben al bij een aantal klanten ervaren dat de consultants veel bij de klant aan het werk zijn om zo nog meer interactie en samenwerking met de klant te stimuleren. We werken bovendien met tussentijdse oplevering van documenten die met de klant worden besproken om zo goed contact te houden en direct veranderingen aan te kunnen brengen om zo dezelfde koers te blijven varen en tussentijdse feedback direct te kunnen verwerken. Onze drie diensten zijn de basis voor de projecten maar bij iedere klant wordt een project op maat gemaakt om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. 

Anya Zebregs, Alied van der Werf - Solve Consulting

Jullie hebben inmiddels grote namen in de branche als partner weten te strikken. Hoe helpen zij SOLVE Consulting om zijn stap naar het volgende niveau te zetten?
Onze partners helpen ons door middel van trainingen en coaching. Door hun jarenlange ervaringen en kennis kunnen wij onze consultants beter opleiden. Door middel van trainingen over bijvoorbeeld adviesvaardigheden en operational excellence helpen onze partners bij de ontwikkeling van onze consultants. Daarnaast is het binnenkijken bij deze consultancykantoren ook heel leuk om inspiratie op te doen en ons verder te verdiepen in de consultancybranche.

Tot slot, wat zijn de ambities voor de komende jaren?
Uitbreiding naar meer steden, meer consultants en meer projecten om nog meer impact te maken op de maatschappij.