LD&A Jupiter begeleidt XXImo bij overname door Sodexo

05 mei 2016 Consultancy.nl

Onlangs is XXImo, een Nederlandse FinTech startup, overgenomen door Franse multinational Sodexo. Met de overname kan XXImo zijn digitale platform versterken, zijn netwerk uitbreiden en diverse innovaties financieren. De deal – financiële details zijn niet vrijgegeven – werd begeleid door corporate finance advieskantoor LD&A Jupiter.

Met ongeveer 420.000 werknemers in meer dan 80 landen is Sodexo een van ’s werelds grootste cateringdiensten en facility management organisaties ter wereld. De multinational levert diensten vanuit drie service lines: ‘On-site-services’ (onder meer catering, receptie en schoonmaak), ‘Benefits & Rewards services’ (diverse waardebonnen en cheque programma’s) en ‘Personal & Home Services (waaronder conciërgediensten of thuishulp voor ouderen). Klanten van Sodexo zijn onder meer universiteiten, scholen, ziekenhuizen,  zorginstellingen, gevangenissen en tal van overige private en publieke instellingen.

XXImo is een Nederlandse startup die een digitaal platform aanbiedt dat gebruikers helpt om hun zakelijke reiskosten en uitgaven te beheren. Het in 2011 opgerichte bedrijf geeft zogenaamde XXImo mobiliteitskaarten uit waarmee een groot aantal zakelijke reiskosten betaald kunnen worden, zoals tanken en opladen van auto’s, auto- en fietsdeeldiensten, tol en parkeerkosten, evenals openbaar vervoer en taxidiensten (waaronder Uber). Het platform stelt organisaties en gebruikers in staat om het hele proces te digitaliseren, vanaf de transactie, autorisatie en kostenverdeling tot het direct overnemen van de kosten in de boekhouding. In Nederland heeft XXImo naar eigen zeggen zo’n 65 verschillende kaarten in gebruik en ook in België neemt het aantal gebruikers snel toe.

Als onderdeel van zijn expansiestrategie heeft Sodexo onlangs XXImo overgenomen. Met het kapitaal dat Sodexo in XXImo heeft geïnvesteerd kan het bedrijf zijn digitale platform verder verbeteren, zijn commerciële netwerk uitbreiden en een aantal innovaties financieren ter versterking van het productportfolio. Als onderdeel van de overname heeft Sodexo toegezegd om de versnelde internationale uitrol van XXImo’s diensten te ondersteunen, met de Duitse markt als eerste buitenlandse doelwit. Achter de schermen worden ondertussen al plannen opgesteld voor een verdere uitrol in andere Europese landen. Financiële details over de overnametransactie zijn niet bekendgemaakt.

De pakweg dertig werknemers van XXImo zullen worden geïntegreerd in de Benefits & Rewards service line van Sodexo, en de proposities worden toegevoegd aan het bredere portfolio van mobiliteitsdiensten van de organisatie. Philippe Symons, CEO van Sodexo Benefits & Rewards Services Belux, verklaart: “De acquisitie van XXImo betekent een verdere verbetering van ons dienstenaanbod en mobiliteitsoplossingen voor medewerkers. Dankzij onze oplossingen kunnen onze klanten en gebruikers zich op hun hoofdtaken concentreren en hoeven ze zich geen zorgen te maken over de logistieke aspecten. Onze oplossingen staan garant voor gemak en efficiëntie in hun dagelijkse werk en een betere balans tussen werk en privé – essentiële factoren die de ‘quality of life’ van medewerkers in de huidige concurrerende economie verbeteren.”

Qua managementstructuur verandert er weinig voor het FinTech bedrijf, dat onder leiding blijft van oprichters Patrick Bunnik (CEO) en Lex Broekhuizen (CFO). Beiden hebben een overeenkomst getekend waarin staat dat zij zich nog minimaal vijf jaar aan het bedrijf verbonden blijven. Patrick Bunnik, CEO van XXImo, bevestigt: “Na ons succes in Nederland en België, waar we in 2013 actief werden, hebben we een gefaseerde internationale uitrol gepland. We zijn ervan overtuigd dat deze acquisitie door Sodexo ons in staat zal stellen om die internationale uitrol nog veel sneller uit te voeren. Het feit dat we voortaan deel uitmaken van een dienstverlenende organisatie die wereldwijd actief is, betekent in ieder geval een meerwaarde voor onze nieuwe en bestaande klanten, merchants en resellers.” Het hoofdkantoor van XXImo blijft in ’s-Hertogenbosch, hoewel er al wel een zoektocht is gestart naar grotere kantoorruimte.

Tijdens het overnameproces werd XXImo met advies bijgestaan door LD&A Jupiter, een internationaal corporate finance kantoor dat zich exclusief richt op mid-market transacties in de digitale sector. Wereldwijd heeft het bureau kantoren in New York en Los Angeles*, München, Parijs, Londen, Berlijn en sinds eind 2014 ook in Amsterdam – ‘LD&A Jupiter Netherlands. De overname van XXImo werd ondersteund door het Nederlandse team, dat optrad als exclusief adviseur voor de aandeelhouders en oprichters van XXImo. “We zijn verheugd om voor een disruptief bedrijf als XXImo te hebben gewerkt, en daarmee het bedrijf verder te helpen groeien onder de vlag van Sodexo”, aldus Frank Verbeek, Managing Partner van LD&A Jupiter in Nederland.

* De kantoren in de V.S. opereren in samenwerking met Redwood Global Partners (LD&A Redwood).

Nieuws