A.T. Kearney sluit samenwerking met startup hub in Berlijn

29 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

A.T. Kearney is onlangs een strategische samenwerking aangegaan met startup hub Berlin Technologie Holding. A.T. Kearney zet via de samenwerking zijn sectorexpertise en klantenbasis in om in contact te komen met de brede verzameling technologie-gedreven startups die door Berlin Technologie Holding worden ondersteund.

Technologische ontwikkeling en de potentie daarvan om markten te verstoren zorgen anno 2016 voor een ‘buzz’ in een groot deel van het bedrijfsleven. Veel bedrijven zijn actief op zoek naar innovatieve nieuwe manieren om transacties uit te voeren, data en informatie te benutten of klanten te bedienen, en zo toegevoegde waarde te creëren ten opzichte van traditionele werkwijzen. Een belangrijke groep innovators zijn startende technologie ondernemers, die ideeën ontwikkelen die marktverstorende verandering teweeg kunnen brengen in de markten waarin zij actief zijn. Gevestigde spelers die op zoek zijn naar toegang tot nieuwe technologieën besluiten steeds vaker met deze startups samen te werken of nemen een startup over wanneer deze een goede aanvulling vormt op de diensten en producten van het bedrijf. Uit een recent onderzoek van A.T. Kearney onder bestuurders komt naar voren dat 90% van hen van mening is dat hun organisatie digitale expertise moet opbouwen en, wanneer nodig, externe bronnen moet aanboren om dit te bereiken.

Berlin Technologie Holding (BTH) werd opgericht in 2013 in de Duitse hoofdstad. Volgens een onderzoek van eind vorig jaar behoort Berlijn tot de top 10 beste steden voor startups. De groei-investeerder focust zich op het ondersteunen van technologie-gedreven startups, die zich richten op B2B business modellen binnen het Berlijnse startup ecosysteem. BTH identificeert sterke kandidaten die zich richten op mobile, FinTech (een markt van $19 miljard), enterprise software en Internet of Things, die in veel gevallen goed gepositioneerd zijn voor fusies en overnames, en dus exit-kansen bieden. De investeringen van BTH variëren over het algemeen tussen de €500.000 en €3.000.000 per bedrijf.

Recentelijk werd bekendgemaakt dat de startup hub uit Berlijn een strategische samenwerking is aangegaan met A.T. Kearney, een van ’s werelds grootste strategie en management consultancybureaus. De overeenkomst creëert als het ware een brug tussen het bedrijfsleven en de innovaties van startups, door middel van het opzetten van een ‘one-stop-shop’. Daarin wordt de expertise van A.T. Kearney op het gebied van implementaties en sectorkennis samengebracht met de connecties van BTH in de bloeiende Berlijnse startup scene. De connectie wordt gemaakt in het A.T. Kearney Digital Lab in Duitsland, een lab dat A.T. Kearney zelf heeft op gezet voor startupbegeleiding en vernieuwende innovatie dienstverlening. Sebastian Schoemann, principal bij de A.T. Kearney Digital Transformation praktijk, vertelt: “We willen voor bedrijven en startups digitale ecosystemen faciliteren op het gebied van ‘connected’ producten en processen, evenals digitale diensten.”

“Meer dan ooit krijgen gevestigde bedrijven te maken met de uitdagingen van digitale transformatie en de impact op hun bewezen business modellen”, zegt Michiel Roemer, partner bij A.T. Kearney en verantwoordelijk voor de Digital Transformation Practice in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika), en tevens medeoprichter van het A.T. Kearney Digital Lab. “Met de Berlijns technologie investeerder BTH als nieuwe strategische partner, zullen wij in staat zijn dit proces nog sneller, en met meer impact te managen.”

Het gezamenlijke dienstenaanbod van BTH en A.T. Kearney zal volgens de partners startups beter positioneren voor schaalvergroting en hun kansen vergroten binnen een zeer concurrerende omgeving. Toch blijven de kansen op succesvolle schaalvergroting klein – data van Deloitte toont aan dat 50% van alle nieuwe ondernemingen hun vijfde omzetjaar niet halen, waarbij slechts 0,5% uiteindelijk in staat is om een ‘scale-up’ te worden.