Top 20 beste steden voor startups en ondernemers

09 november 2015 Consultancy.nl

Startups komen snel op, maar gaan soms ook snel weer ten onder. Andere organisaties groeien juist in een hoog tempo uit tot bedrijven die miljoenen of zelfs miljarden waard zijn. Iedere startup heeft andere middelen (kennis, vaardigheden, etc.) nodig om succesvol te zijn en is daarom voor verdere groei afhankelijk van wat steden of regio’s te bieden hebben. Volgens onderzoek van Compass is Silicon Valley de beste plek om een startup te beginnen, maar ook Amsterdam is terug te vinden in de wereldwijde top 20 van optimale startup ecosystemen.

In een recent onderzoeksrapport, getiteld ‘Global Startup Ecosystem Ranking’, heeft Compass, een wereldwijde softwareleverancier voor startups en technologische bedrijven, een index ontwikkeld voor de beste locaties ter wereld voor startups en kleine innovatieve ondernemingen. De index is opgesteld aan de hand van vijf hoofdfactoren: Prestaties, Financiering, Talent, Marktbereik, en Startup Ervaring. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 11.000 startups, aangevuld met informatie uit meer dan 200 interviews met ondernemers uit 25 landen wereldwijd. Ook benaderde Compass meerdere inhoudelijke partners om verdere inzichten te verkrijgen, waaronder Deloitte, Crunchbase, Global Entrepreneurship Week, Orb Intelligence, Dealroom, en een grote verzameling aan incubators, accelerators, investeerders, beleidsmakers en academici.

Top 20 startup cities

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat het startuplandschap in de afgelopen twintig jaar radicaal is veranderd. In 1995 was nog veel van de startup activiteit beperkt tot Silicon Valley en Boston, maar vandaag de dag is het een wereldwijd fenomeen geworden, waarbij steden als New York, Tel Aviv, Londen en zelfs Amsterdam belangrijke uitvalsbases zijn voor technologische innovatie, in de vorm van kleine startende ondernemers.

Silicon Valley blijft de wereldwijde nummer 1 locatie als het om het oprichten van een startup gaat. Silicon Valley biedt de beste toegang tot talent, financiering, relevante ervaring en presteert het beste. Alleen het marktbereik van Silicon Valley laat te wensen over ten opzichte van steden als New York (#2), Los Angeles (#3) en Londen (#6). New York heeft ten opzichte van de vorige versie van de ranking Tel Aviv ingehaald als de nieuwe nummer 2, met sterke prestaties in alle categorieën op toegang tot talent na. Los Angeles behoudt zijn derde plek en Boston is twee plekken gestegen naar de vierde plek, voornamelijk door een relatief gebrek aan talent en marktbereik ten opzichte van de leidende steden.

Tel Aviv is op de vijfde plek de eerste locatie buiten de VS die een sterk startup ecosysteem biedt aan ondernemers, vooral als het gaat om talent, ervaring en financieringsmogelijkheden. Londen is de eerste Europese stad, op de zesde plek in de top 20. Londen profiteert van een makkelijke toegang tot de markt en sterke prestaties, maar lijdt aan mindere toegang tot financiering en ervaring. De Duitse hoofdstad, Berlijn, staat op de negende plek na een stijging van zes plaatsen in de lijst. Amsterdam staat dit jaar voor het eerst in de lijst en komt binnen op de 19de plek, met een goede toegang tot de markt, goede prestaties en voldoende ervaring met startups. São Paulo is de enige locatie in Latijns-Amerika die in de top 20 staat, namelijk op de twaalfde plek.

Total Exit Volume 2013 - 2014

Als het op startup exits aankomt, bijvoorbeeld door een beursgang of overname door een ander bedrijf, heeft Silicon Valley een grote voorsprong op de rest van de top 20 startup ecosystemen. De Amerikaanse hotspot leidt in de afgelopen twee jaar met een gigantische 50% van de totale waarde van alle startup exits binnen de top 20. Hoewel het aandeel van Silicon Valley in startup exits de afgelopen jaren relatief stabiel is gebleven – 55% in 2012 en 41% in 2014 – is het totale exit-volume zelf wel aanzienlijk gegroeid.

Gekeken naar de relatieve groeiratio van de exit-waarde, is Silicon Valley gegroeid met 45%, terwijl steden als Londen en Amsterdam respectievelijk in waarde verdrie- en verviervoudigd zijn. De startup exits in Berlijn zijn in de zelfde periode zelfs twintig keer meer waard geworden (voornamelijk door de beursgang van Rocket Internet en Zalando). De auteurs verwachten dat Silicon Valley in de komende jaren zijn leidende positie zal behouden, ondanks de veel snellere groei in andere ecosystemen.

Nieuws

Meer nieuws over