MBCF begeleidt overname van FunktieMediair door Kenhardt

28 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Wereldwijd recruitment en uitzendbureau Randstad heeft FunktieMediair verkocht aan branchegenoot Kenhardt. Met deze overname breidt Kenhardt zijn personeelsbestand uit naar zo’n zeventig man, waarmee het bedrijf volgens eigen zeggen de op twee na grootste speler in Nederland is geworden op het gebied van assessments.

Al meer dan dertig jaar is FunktieMediair een specialist op het gebied van assessments en talentontwikkeling (training & coaching) voor hogere functiegroepen in Nederland. Het bedrijf focust zich voornamelijk op de non-profit sector, met de gezondheidszorg, en nationale en regionale overheidsinstellingen als belangrijkste segmenten.

In 2002 werd FunktieMediair overgenomen door Vedior*, dat destijds zijn zinnen had gezet op internationale expansie. De overeenkomst met FunktieMediair was onderdeel van een grotere overnamereeks waarin Vedior ook Multilabor en Solisform in Portugal en Janet Dean in Australië overnam. Onder de vlag van dit moederbedrijf breidde FunktieMediair zijn personeelsbestand verder uit, en in 2007 nam de recruiter een top 10 plek binnen de Nederlandse recruitment en uitzendbranche in. In december 2007 werd Vedior overgenomen door rivaal Randstad, voor een bedrag van €3,5 miljard, en met deze overname werd ook FunktieMediair onderdeel van de Randstad Group**.

Na een strategische heroriëntatie in oktober 2015 besloot Randstad om FunktieMediair in twee delen op te knippen. De interim management en recruitment dienstverlening werden afgesplitst en ondergebracht bij Randstad Zorg, terwijl de assessment en ontwikkelingsactiviteiten – die actief bleven onder het FunktieMediair label – in de verkoop werden gezet als gecombineerde unit van ongeveer 35 werknemers. Randstad schakelde de hulp in van MBCF, een corporate finance bureau uit Amstelveen, om een strategische partner te vinden voor het label. Op basis van een beoordeling van het landschap traden de adviseurs in gesprek met verschillende potentiële partners. Het adviesteam bestond uit Roel ter Steeg, Ramon Schuitevoerder en Martijn Liem.

Eerder deze maand werd het transactieproces succesvol afgerond. Kenhardt, een bedrijf uit Vught dat assessment en ontwikkelingsactiviteiten levert aan klanten die zich vooral in de profit sector bevinden, kwam met Randstad tot een akkoord – financiële details zijn echter niet vrijgegeven. Met de krachtenbundeling heeft de gecombineerde organisatie zijn personeelsbestand uitgebreid tot zo’n 70 werknemers, een grootte die Kenhardt direct introduceert in een hoger echelon binnen de markt. De deal levert Kenhardt daarnaast een complementair klantenbestand op, voornamelijk binnen de zorgsector, waaronder namen als het AMC, Philadelphia en het Eramus MC.

Kenhardt en FunktieMediair blijven beide onder hun eigen merk opereren.

* Vedior nam een meederheidsbelang in FunktieMediair (70%). De deal werd onder meer begeleid door PhiDelphi Corporate Finance.

** Met bijna 30.000 werknemers en een omzet van €19,2 miljard, is Randstad een van ’s werelds grootste HR en uitzendbureaus. Het dienstenportfolio van het bedrijf omvat tijdelijke uitzendkrachten, permanente plaatsing van kandidaten, in-house dienstconcepten en andere HR-oplossingen, zoals recruitment process outsourcing, managed services programs, payroll services, en outplacement.