PinkRoccade Healthcare integreert Tableau in BI oplossing

13 april 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

PinkRoccade Healthcare heeft een overeenkomst gesloten met Tableau, een internationaal bedrijf dat zich specialiseert in data analyse en data visualisatie. Het startsein van de deal werd formeel gegeven tijdens de Zorg & ICT beurs, die tussen 5 en 7 april plaatsvond in de Jaarbeurs.

Door de opkomst van de dataeconomie zijn de analysebehoeften van bestuurders en managers aan het verschuiven, waarbij gebruikersgemak, snelheid en visualisatie centraal staan. De toepassing van gedetailleerde analysetools en dashboards helpt bij het verbeteren van de informatievoorziening rondom managementvraagstukken, met als gevolg dat besluitvorming naar een hoger niveau kan worden getild. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar ‘state of the art’ Business Intelligence (BI) dienstverlening heeft PinkRoccade Healthcare, een ICT-dienstverlener voor de zorgmarkt, besloten om Tableau te integreren in zijn propositie.

Al jarenlang helpt PinkRoccade Healthcare middels zijn Geniq oplossing de Nederlandse zorgmarkt met intelligence diensten. Veel ziekenhuizen maken inmiddels gebruik van Geniq, waarbij de applicatie in de meeste gevallen de basis vormt voor integrale management rapportages voor het gehele ziekenhuis. Aan de propositie wordt nu Tableau toegevoegd, met meer dan 39.000 klanten in 150+ landen een van de grotere spelers in zijn segment. Door de samenwerking kan PinkRoccade Healthcare volgens Luuk-Jan van der Struik, accountmanager Geniq, een impuls geven aan zowel de kwaliteit als de snelheid van de management informatie dienstverlening. “Rapportages moeten steeds sneller worden opgeleverd en ook is er steeds meer behoefte om gegevens goed te analyseren.”

Een voorbeeld uit de Verenigde Staten hoe Tableau zorgdata kan visualiseren.

Bijkomend voordeel is dat Tableau ook eenvoudig te gebruiken is door niet-technische eindgebruikers, waardoor meer ‘ownership’ ontstaat binnen de business. “Traditioneel gezien is Business Intelligence in grote mate afhankelijk van ICT, echter de eindgebruiker moet vanuit de bedrijfsvoering zelf steeds meer zijn eigen informatie beoordelen en hierop gaan sturen. We zien dan ook een verschuiving van Business Intelligence vanuit de ICT naar de bedrijfsvoering. Het helpt dan ook enorm als de niet-technische eindgebruiker kan worden uitgerust met een oplossing, waarmee hij zelf zijn eigen rapportages en analyses kan maken op de voor hem relevante informatie. Met Tableau kunnen we hieraan volledig invulling geven.”

Door de bundeling van krachten verwacht Van der Struik een “betere totaaloplossing” aan te kunnen bieden aan klanten. “Geniq fungeert als stabiel datawarehouse met een grote opslag van gevalideerde data, terwijl de Tableau add-on de mogelijkheid geeft om deze data verder te visualiseren en te kunnen analyseren.”