René Wardenaar leidt nieuwe HR Development tak van Quintop

16 maart 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Quintop breidt verder uit. Twee maanden na de lancering van Digital HR Transformation lanceert het bureau nu ook een HR Development propositie. Het onderdeel richt zich met name op het ontwikkelen van mensen en organisaties.

Het in 1997 opgerichte Quintop is een advies- en implementatiebureau dat klanten ondersteunt bij bedrijfstransformaties, met een focus op human capital gerelateerde vraagstukken. Sinds de oprichting heeft het bureau een solide track record opgebouwd en bedient het klanten als Friesland Campina, Shell, ING en AkzoNobel.

Sinds begin dit jaar heeft Quintop een nieuwe propositie* op de markt gebracht: HR Development. Het initiatief komt volgens Erik Geerts, Partner bij Quintop, voort uit de constatering dat steeds meer organisaties werk maken van het koesteren van hun Human Capital. “Binnen onze huidige opdrachten zien we dat continu leren en het optimaal gebruik maken van aanwezige talenten een steeds grotere rol speelt. Tot nu toe moesten we voor dit specialisme regelmatig samenwerken met partners. Met de introductie van HR Development halen we de expertise in huis en laten deze naadloos aansluiten bij de al aanwezige dienstverlening”, aldus Geerts.

Hiermee speelt het bureau in op de toenemende wens van klanten naar een “one-stop-shopping model op het volledige HR spectrum”, aldus Geerts. “Door de introductie van specialistische proposities boven op de al bestaande diensten kunnen we hieraan tegemoet komen zonder in te boeten aan kwaliteit.”

Vanuit een inhoudelijk oogpunt speelt Quintop met de introductie van HR Development in op een aantal markttrends. Een van die ontwikkelingen is dat organisaties steeds vaker hun hele opleidingsvraagstuk uitbesteden. “Hierdoor wordt het in kaart brengen van opleidingsbehoeftes en het uitvoeren van de opleidingen steeds meer erkend als een specialisatie. Bovendien heeft in veel gevallen noch de lijnorganisatie noch de HR-afdeling voldoende tijd en expertise om de nieuwe structuur in te richten.”

Een andere reden is het verschuiven van werkvormen; waar eerder de werknemers klassikaal werden getraind, wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van gemengde leervormen. E-Learning en M(obile)-learning, maar ook Gamification en Simulaties vormen een steeds groter en ook kwalitatief beter deel van de leervormen. “Het ontwikkelen en inrichten van digitale opleidingsvormen is dermate specialistisch dat uitbesteden voor de hand ligt.” Daarnaast wijst Geerts naar de toenemende schaarste op de arbeidsmarkt. Dit is voor veel organisaties een belangrijke reden om opleidingen structureel in te zetten om de continuïteit van kennis en vaardigheden binnen de gelederen te waarborgen.

René Wardenaar
Om de HR Development propositie vorm en inhoud te geven, is René Wardenaar aangetrokken. Wardenaar heeft een onderwijskundige achtergrond en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het werkveld waarvan 15 jaar als directeur van zijn eigen opleidingsbureau. “Het idee voor de propositie is min of meer voortgekomen uit een eerdere succesvolle samenwerking tussen Quintop en CC Academy”, aldus Wardenaar. Na een aantal verkennende gesprekken bleek dat de ideeën en opvattingen op het gebied van Learning & Development dermate overeen kwamen dat besloten werd vanaf januari 2016 verder gezamenlijk op te trekken. Wardenaar: “Met name de aanwezige expertise op het gebied van HR, de professionaliteit en de gedrevenheid van de mensen en de, niet onbelangrijk, persoonlijke ‘klik’ met het management van Quintop waren voor mij doorslaggevende factoren om deze uitdaging aan te gaan.”

De propositie biedt een breed scala aan diensten. Het portfolio is onder te verdelen in trainingen, workshops, assessments, coaching en programma’s. Alle diensten worden op maat in-company aangeboden waarbij “uiteraard gebruik wordt gemaakt van proven concepts.” Uitgangspunt van Quintop HR Development is volgens Wardenaar het zoeken naar de meest efficiënte manier van opleiden. “Dat betekent dat er altijd wordt gezocht naar een methodiek die bijdraagt aan het zo volledig mogelijk overbrengen van kennis en vaardigheden op een zo aantrekkelijk mogelijke manier die zorgt voor borging op lange termijn.” Naast formeel leren speelt informeel leren hierin een grote rol. “Groot voordeel van deze werkwijze is het snel kunnen inpassen van veranderingen in de organisatie. Veranderingen worden dan meer ervaren als het leren van iets nieuws dan het ondergaan van de zoveelste managementbeslissing.”

De nieuwe praktijk zal nauw samenwerken met de overige practices van Quintop. “In de praktijk van alledag komen we hele diverse ontwikkelvraagstukken tegen. Van persoonlijke coachingstrajecten tot en met het opzetten en inrichten van volledige opleidingsprogramma’s”, aldus Geerts. “Het is dan belangrijk om samen te werken en zodoende een holistische aanpak te kunnen ontwikkelen.”

Geerts heeft veel vertrouwen in de samenwerking met Wardenaar: “De hands-on mentaliteit die Quintop zo kenmerkt, zie ik terug bij Quintop HR Development. Ik heb er alle vertrouwen in dat de samenwerking zal leiden tot een verdere stabiele groei van de Quintop-groep waarbij kwaliteit en passie voor het vak voorop zullen blijven staan.”

* De bestaande diensten zijn Projects & Programs, Digital HR Transformation, Reorganizations, HR Strategy & Operations, Learning & Development, Compensation & Benefits en Analytics & Reporting.