Wisseling van de wacht bij Leids adviesbureau Morgens

29 februari 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Leids adviesbureau Morgens heeft Koen Janmaat aangesteld als partner. Janmaat is sinds 2010 in dienst bij het bureau en richt zich vooral op Lean transities en verandervraagstukken. Tegelijkertijd heeft Bas Wijnen, sinds 2006 partner, besloten om afscheid te nemen om te gaan ondernemen.

Organisatieadviesbureau Morgens werd in juni 2001 opgericht door Mark Elstgeest en Frank van Berkel. Voor de oprichting was Elsgeest leidinggevende in diverse functies bij onder meer het Openbaar Ministerie en de ANWB en Van Berkel deed ruime ervaring op als consultant bij MSR Consulting Group en PNO Consultants. In 2006 werd het partner team uitgebreid met Bas Wijnen, die afkomstig was van TNT, waar hij gedurende zeven jaar diverse management posities bekleedde.

De afgelopen tien jaar hebben de drie partners leiding gegeven aan het organisatieadviesbureau, dat gedurende die periode onder meer een rebranding (in 2013 van DOC Advies naar Morgens), een verhuizing (van Roelofarendsveen naar Leiden) en een professionaliseringsslag onderging. Anno 2016 is Morgens uitgegegroeid tot een bekende speler in de markt, gespecialiseerd in proces-, project- en verandermanagement. Het bureau richt zich vooral op de sectoren financiële dienstverlening, het openbaar bestuur en de zorgsector en heeft anno 2016 meer dan twintig adviseurs in dienst.

Onlangs maakte Morgens in zijn online Morgens Magazine bekend dat Bas Wijnen na tien jaar trouwe dienst heeft besloten te vertrekken. Wijnen gaat zelfstandig verder onder de naam ‘vrijopnaam’, een onderneming die zich richt op de duurzame energiemarkt. Het nieuws werd vergezeld door een drietal korte video’s, waarin Wijnen in gesprek is met Morgens consultant Koen Janmaat, die zijn plek opvult als nieuwe partner van het bureau. Wijnen vertelt tegen Janmaat: “Na tien jaar hier werkzaam te zijn geweest, merkte ik aan mezelf dat ik het ook wel weer nodig had om ergens anders in te kunnen stappen, om dingen te kunnen leren, om nieuwe dingen mee te kunnen maken en dat is nooit makkelijk. Wanneer doe je dat? En eind vorig jaar dacht ik, ik moet nu de stap wagen.”

Terugkijkend op tien jaar bij Morgens vertelt de vertrekkend partner dat hij het lastig vindt om te gaan, en dat hij zich altijd de “echt gave dingen die we voor klanten hebben mogen doen die echt impactvol waren” zal blijven herinneren, evenals de “Morgens-uitjes”, die hij beschrijft als “altijd interessant en gezellig”. Het meest bijzondere moment was echter in 2011 tijdens het tienjarig jubileum van het bureau op het Westergasterrein in Amsterdam. “Björn (Henselmans, Principal Consultant bij Morgens, red.) heeft toen een boek aan Frank, Mark en mij uitgereikt over tien jaar Morgens, met veel foto's en verhalen van collega's. Dat was echt een hoogtepunt!”, aldus Wijnen.

Ook laat Wijnen weten heel blij te zijn dat hij Morgens kan achterlaten in een tijd van groei. “Je ziet dat we in 2008 tot 2010 best moeilijke jaren hebben gehad. En dan hoop je dat je daar goed doorheen kan komen. Dat lukte ons.” De afgelopen jaren groeide het bureau weer, en Wijnen zegt met een gerust hart te kunnen vertrekken. “Je weet dat er een sterk team staat , en dat de groei die we ingezet hebben door zal gaan.”

Zijn plek in het management team wordt opgevuld door Koen Janmaat, die zich in 2010 aansloot bij het bureau. Sindsdien heeft hij zich als consultant en programmamanager voornamelijk gericht op organisatiebrede veranderingen en grootschalige Lean transities, onder andere binnen de energiemarkt. “Ik ben ongeveer vijfenhalf jaar geleden gestart bij Morgens, één van mijn eerste gesprekken was met Bas. Wat ik direct heel erg gaaf vond aan Morgens was dat het ondernemerschap er echt van af spatte. Ook het informele, dus dat de lijntjes kort zijn en dat het hele team actief betrokken werd bij het maken van strategische keuzes sprak me toen erg aan. Vanaf dat moment wist ik ook al dat ik zelf ooit zou willen ondernemen”, vertelt Janmaat. Dat zijn wens om te ondernemen en zijn dienstverband bij Morgens nu samenvallen, maakt hem “erg blij en trots”.

Wijnen sloot het gesprek met zijn vervanger af door hem twee adviezen mee te geven: “Ten eerste: zorg dat je iedere week minstens tien mensen belt, en ten tweede: zorg ervoor dat je iedere week minstens één keer uit je eigen comfortzone komt.”