Capgemini & Deloitte adviseurs over Its faillissement

27 januari 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

IMpact retail, het moederbedrijf van electronicazaken It's, Modern.nl en Prijstopper, heeft surséance van betaling aangevraagd. Alle 118 winkels en webshops zijn per direct gesloten en alle circa duizend medewerkers staan op straa. Het bedrijf en de medewerkers hopen op een doorstart. Het bedrijf zat al jaren in slecht weer  afgelopen voorjaar was er nog een reorganisatie die ongeveer zestig mensen hun baan kostte.

Volgens een woordvoerder namens het bedrijf zijn ''de verminderde marges in een toegenomen concurrerende markt'' de hoofdreden voor het aanvragen van de surséance. Retail consultants van adviesbureaus Deloitte en Capgemini bevestigen dit beeld.

Moordende concurrentie, voortdurende prijsdruk en de opkomst van internet

Volges, Bert Keizer, retailexpert van Capgemini, is de moordende concurrentie, voortdurende prijsdruk en de toename van verkopen via het internet een van de redenen waarom de elektronicaketen in de problemen is gekomen. In de Telgraaf zei hij het volgende: "Het is een slagveld. Er is niet alleen enorme prijs- en aanbiedersdruk, het internet slokt ook steeds meer omzet op en de consument is volatieler. En daarnaast, minstens zo belangrijk, de levenscyclus van de producten wordt steeds korter. Nieuwe artikelen volgen elkaar steeds sneller op. Als het stof erop gaat zitten heb je een probleem."

Ook de klant verandert

Deloitte  partner en retailkenner Marco van der Vegte voegt eraan toe dat ketens rekening moeten houden met een nieuw type klant. "Consumenten staan nu in de winkel en kijken op hun telefoon om naar prijzen van andere winkels. Ze trekken eerst hun smartphone en dan pas hun portemonnee. Dus moet je zorgen dat je website en aanwezigheid op social media in orde is."