NLers willen niet meer betalen voor vrije artsenkeuze

22 januari 2015 Consultancy.nl

Meer dan 70% van de Nederlanders vindt de vrije keuze voor een arts belangrijker dan een lagere ziektekostenpremie. Maar zodra het extra geld kost is men minder daadkrachtig - minder dan 40% is echter bereid hiervoor meer te betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Necker van Naem, waarbij zo'n 2.000 mensen ondervraagd werden.

Vrije artsenkeuze
De vrije artsenkeuze bepaalt dat iedereen in Nederland zelf mag bepalen naar welke arts men gaat. Dit is vastgelegd in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, wilde deze wet per 1 januari 2016 aanpassen. Zorgverzekeraars zijn dan niet langer verplicht zijn de zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener te betalen, en mogen zelf bepalen naar welke zorgverlener zij hun klanten doorverwijzen. Op 16 december 2014 werd het voorstel van Schippers echter afgewezen door de Eerste Kamer, wat voor een flinke rel zorgde in politiek Den Haag. Inmiddels ligt er een nieuw voorstel klaar.

Necker van Naem - Arts met patient

Niet meer betalen
Om in kaart te brengen hoe Nederlanders over de vrije artsenkeuze en eventuele wetsveranderingen denken, peilde adviesbureau Necker van Naem de mening van 1.998 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat bijna drie kwart van de respondenten (71%) keuzevrijheid belangrijker vindt dan een lagere ziektekostenpremie. Iets meer dan de helft (54%) van de respondenten geeft echter aan dat zij niet bereid zijn om meer te betalen voor het behoud van de vrije artsenkeuze. Onder de respondenten is verder 21% bereid tot 5% meer te betalen voor vrije artsenkeuze, gevolgd door 14% die daar tussen de 5% en 10% extra voor wil neertellen en slechts 3% die 10%-20% ervoor zou willen bijbetalen. Verder was 1% van de ondervraagden bereid om meer dan 20% meer te betalen. Tenslotte gaf 6% van de respondenten geen antwoord op de vraag.

Vrije artsenkeuze

Necker van Naem
Necker van Naem is een adviesbureau dat zich voornamelijk richt op de publieke sector. Het bureau ondersteunt overheidsorganisaties, onderwijs- en zorginstellingen met onderzoek, advies, training en interim-capaciteit. Begin dit jaar verhuisde Necker van Naem van Utrecht naar Maarsbergen, waar het momenteel een villa betrekt aan de Woudenbergseweg.

Nieuws

Meer nieuws over