Een op drie Nederlanders ontevreden over democratie

18 september 2015 Consultancy.nl

Veel Nederlanders zijn ontevreden over de Nederlandse democratie. Uit een recente enquête van adviesbureau Necker van Naem blijkt dat meer dan een derde van de Nederlanders (~35%) niet tevreden tot zeer ontevreden is met de democratie in ons land. Belangrijke verbeterpunten zijn het verminderen van het aantal politieke partijen en het frequenter organiseren van referenda.

Om inzicht te krijgen in het perspectief van burgers op de Nederlandse democratie, heeft onderzoeks- en adviesbureau Necker van Naem onderzoek gedaan onder ruim 5.500 Nederlandse respondenten. Volgens het bureau uit Maarsbergen zijn er anno 2015 veel mensen ontevreden over de Nederlandse democratie.

Hoe tevreden bent u over de democratie in Nederland

35% ontevreden
Uit de cijfers blijkt dat meer dan een derde van de Nederlanders ontevreden is met de democratie in Nederland. 8% daarvan is zeer ontevreden en 27% is niet tevreden met de democratie. Zo’n 43% is wel tevreden met de manier waarop de democratie is ingericht in ons land, de rest – zo’n 22% – blijft neutraal over de kwestie.

Wat moet veranderen?
Volgens de Nederlandse bevolking zullen er een aantal dingen moeten veranderen aan de Nederlandse democratie. Zo’n 53% van de respondenten wil minder politieke partijen in Nederland. Nog eens 47% is voor het frequenter organiseren van referenda, zodat het volk meer inspraak krijgt in de beslissingen van de overheid. 64% geeft aan een bijdrage aan de democratie te leveren door vaker zijn of haar mening te laten horen.

Bijna 30% wil zelfs lid worden van een politieke partij om zijn inspraak in de Nederlandse democratie te verhogen. Ook is meer dan een kwart (29%) van mening dat burgemeesters en de commissaris van de Koning door het volk gekozen zouden moeten worden, en iets minder dan een kwart (24%) is voor een gekozen premier.

Nieuws

Meer nieuws over