Gouda en Centric lanceren routeapp xplre Gouda

23 januari 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd

IT-dienstverlener Centric heeft een nieuwe app ontwikkeld voor de gemeente Gouda: de xplre Gouda, een app die de gebruiker via wandelroutes de historische binnenstad toont en daarnaast achtergrond informatie verschaft.

De gemeente Gouda werkt al sinds 2012 samen met Centric aan innovatieve projecten om mensen naar de stad te trekken. Onder de naam ‘Gouda, historische stad in de 21ste eeuw’ heeft de samenwerking als doel om in 2017 ruim één miljoen stadsbezoekers te trekken. De xplre Gouda moet daar een bijdrage aan leveren. Momenteel trekt Gouda zo’n 700.000 bezoekers per jaar.

xplre Gouda

xplre Gouda
De app werd ontwikkeld door Centric, een IT consulting en Outsourcing specialist, in samenwerking met de gemeente Gouda en studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. Die ontwierpen het platform xplre, waarop de uitwisseling van informatie en locatiegegevens – afkomstig uit open data-bronnen – draait.

“De diverse themaroutes in de app leiden bezoekers langs de mooiste historische plekken in de stad. Het mooie van dit project is dat zichtbaar wordt dat er allerlei organisaties zijn die een hart voor Gouda hebben, met ieder een eigen kijk op de stad. In de app komen al deze verschillende perspectieven samen”, vertelt Leen Blom, R&D Manager bij Centric.

Succes
Sinds de lancering van de app tijdens het jaarlijkse evenement ‘Gouda bij Kaarslicht’ op 12 december, doet de xplre app het goed. Na zo'n vijf weken sinds de lancering is de smartphone app bijna 1,000 keer gedownload, en stippelden de gebruikers gezamenlijk ruim 2.000 wandelroutes uit.

Gebruik xplre Gouda routes

Overige toepassingen
Hoewel de app bedoeld is om nieuwe bezoekers naar de stad te trekken, wordt er ook gekeken naar nieuwe toepassingen. “We kijken nu vooruit naar toekomstige toepassingen van het platform. Ook andere steden kunnen met het platform de ervaring van hun bezoekers verrijken”, sluit Blom af.