Ooa reikt ACP-certificaat uit aan ProRail Team Kwaliteit

17 december 2014 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

De Orde van organisatiekundigen en –adviseurs (Ooa) heeft het Team Kwaliteit van infrabeheerder ProRail geaccrediteerd als ‘Accredited Consulting Practice’. Het is de achtste adviesorganisatie in Nederland met dit certificaat.

Als lid van de ICMCI* heeft de Ooa het mandaat om twee belangrijke internationale certificeringen uit te delen in Nederland. Het betreft de Accredited Consulting Practice (ACP) voor bureaus en Certified Management Consultant (CMC) voor consultants. Aan de hand van de ‘keurmerken’ kunnen adviseurs en bureaus aantonen dat ze voldoen aan professionele standaarden, op het gebied van onder meer kwaliteit, kennis, ontwikkeling, beoordeling en kwalificatie.

Tot op heden telde ons land zeven adviesorganisaties die zich een ‘Accredited Consulting Practice’ mochten noemen. De Beuk uit Hoorn beet de spits af door in maart 2006 de ACP certificering te behalen, en later dat jaar volgde ook O&i management consultants. In de afgelopen jaren volgden ook adviesbureaus WagenaarHoesAndersson Elffers FelixHet Ontwikkelaarsgilde en Lysias Consulting Group, en de interne adviespraktijk van de Belastingdienst.

Voor Team Kwaliteit, onderdeel van het Bedrijfsbureau Projecten, vormden de diverse voordelen van het kwaliteitskeurmerk de aanleiding om eerder dit jaar het certificeringstraject door te lopen. De praktijk bestaat uit zeven adviseurs, hoewel ze deel uitmaken van een grotere organisatiebrede Kwaliteitsgroep van zo’n 20 medewerkers. De primaire focus van het Team Kwaliteit bestaat uit fact-based kwaliteitsmanagement, advisering ten aanzien van efficiënte werkwijzen en de ontwikkeling van vernieuwde werkwijzen. Ook levert het team implementatiekracht aan projecten, ondersteunt het bij de borging van best practices en voert het interne audits uit.

In de afgelopen maanden onderwierp de Ooa het Team Kwaliteit aan diverse toetsen, enerzijds om compliance aan de professionele standaard te garanderen en anderzijds om er zeker van te zijn dat de processen op een juiste manier zijn vastgelegd om deze standaard te waarborgen. Met succes, met als resultaat dat de praktijk zich vanaf heden kan profileren als een Accredited Consulting Practice.

Het certificaat werd formeel op 11 december, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht, uitgereikt.

* De International Council of Management Consultancy Institutes (ICMCI).