Interview met Ooa voorzitter Jan Willem Kradolfer

04 september 2015 Consultancy.nl

Een interview met Jan Willem Kradolfer, Managing Partner van WagenaarHoes en voorzitter van de Orde van Organisatieadviseurs (Ooa), de beroepsvereniging voor organisatieadviseurs in Nederland.

Je bent al bijna 20 jaar actief in het organisatieadviesvak. Wat maakt het vak zo boeiend voor jou?
De klanten! Ik heb in die afgelopen tijd honderden mensen ontmoet, die met tientallen ‘wicked problems’ zaten. Interessant, spannend, intellectueel uitdagend en, belangrijker nog, met veel toegevoegde waarde voor het helpen oplossen van voor hen spannende vraagstukken. Zowel op individueel niveau, hun teams of de organisatie als geheel, in bedrijven en in het openbaar bestuur. Het gaat mij in het vak om het versterken van de effectiviteit van organisaties en het uitbreiden van het handelingsrepertoire van mensen.

Naast je functie als Managing Partner van WagenaarHoes geef je leiding aan de Orde van Organisatieadviseurs. Waar zet de Ooa zich voor in?
De Ooa is al heel lang actief bezig om ‘het vak’ te helpen ontwikkelen, ook internationaal. Wij werken aan professionalisering, o.a. met een abonnement voor onze leden, en certificering, o.a. met het toekennen van de CMC titel (Certified Management Consultant). En natuurlijk is het ook belangrijk dat we ons als ‘community’ manifesteren. Van leden, voor leden, door leden is het motto. De verbinding met de academie (we hebben een Wetenschappelijke Raad) en onze hooggeleerde vakgenoten koesteren we. En natuurlijk is ons tuchtrecht heel belangrijk. Als je je tot dit vak bekent, committeer je je ook aan het tuchtrecht. Ik vind dat heel gezond. 

Jan WIllem Kradolfer

Je staat sinds 2011 aan het roer van de Orde. Wat zijn volgens jou de belangrijkste bijdrages die je hebt geleverd aan de Ooa in de afgelopen periode?
Het verder versterken van de samenwerking met de ROA. Wij staan voor het vak, met individuele leden, en zij voor de branche, met de kantoren die zij als lid in hun midden hebben (ook mijn kantoor is trouwens lid). Concreet gaat het bijvoorbeeld om het toekennen van het ACP (Accredited Consulting Practice), waardoor kantoren in hun HR-beleid hun interne opleidingen kunnen afronden met het zelf toekennen van de titel CMC aan hun senioren.

Een van de pijlers van de Ooa is die van kwaliteit. Steeds vaker wordt het vak in diskrediet gebracht door, zoals ROA voorzitter Michael van der Velden het recent omschreef in het FD, ‘cowboys’. Op welke manier draagt de Orde bij aan de bewaking van kwaliteit binnen de organisatieadviesbranche?
Het CBS liet deze zomer weten dat er wel 100.000 ‘adviseurs’ actief zijn. Daar zit rijp en groen bij. Onze kwaliteitsbewaking richt zich op de top 5.000. Professionals zoals we die graag in Ooa en ROA verenigen, die hard werken aan hun eigen professionalisering. Wij leveren de BOKS, de Body of Knowledge & Standards, waar we ons internationaal ook sterk voor maakten. De CMC titel is daarbij een middel voor adviseurs om tot uitdrukking te brengen dat ze in die kopgroep opereren. En natuurlijk, met de 1.650 leden die we nu hebben zit er zeker nog groei genoeg in…

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de consultancybranche. Wat doet de Ooa zoal om in te spelen op het ‘nieuwe normaal’ binnen de sector? En om tegemoet te komen aan de veranderende behoeftes van organisatieadviseurs?
De Ooa staat zelf niet stil. We zijn met onze mensen een afspiegeling van wat er zich in de sector afspeelt, inclusief alle discussie die dat met zich brengt. Game changers bijvoorbeeld, waar Sioo (ooit door de Ooa mede opgericht, red.) mee kwam, levert veel gespreksstof op. Maar we luisteren ook naar de leden: die willen netwerken, gemakkelijk toegang tot informatie en een modern aanbod voor ontwikkeling. De introductie van het professionaliseringsabonnement vind ik wel een mooi voorbeeld. Het helpt onze adviseurs om makkelijker hun Permanente Educatie op koers te houden, en tegelijkertijd andere leden te ontmoeten om samen te leren.

2015 is een bijzonder jaar voor de Ooa. De beroepsgroep viert zijn 75-jarig bestaan en behoort daarmee tot de oudste consultancy beroepsgroepen ter wereld. Hoe gaat de Orde stilstaan bij deze bijzondere mijlpaal?
Dat gaan we vieren! We hebben 22 en 23 september een topconferentie in Huis ter Duin in Noordwijk. De eerste dag is onze ‘Dag van de Orde’, die we die avond afsluiten met een mooi Galadiner en een Nederlandse DJ.

Ter ere van jullie 75-jarig jubileum heeft de ICMCI de organisatie van zijn jaarlijkse consultancy congres dit jaar toevertrouwd aan de Ooa en ROA. Wat zijn volgens u de hoogtepunten van het tweedaagse congres?
We vieren inderdaad niet alleen maar feest. Maar in samenwerking met de ROA hebben we ook inhoudelijk
behoorlijk aan de weg getimmerd. Prinses Laurentien trapt af, waar ik heel blij mee ben (en ook leuk voor onze internationale gasten). Ze is zelf een topconsultant en gepassioneerd in wat ze doet, zo heb ik zelf ervaren. Na een aantal key note speakers hebben we een bijzonder program vol met workshops, experiences, masterclasses etc. Dat is tezamen een mooie beleving. Tijdens de hele conferentie hebben we doorlopend activiteiten in ons Business Café: spannende ontmoetingen én zaken doen. Dag 2 ochtend is bijzonder omdat we dan in een internationale groep consultants een bedrijfscase bespreken. Maar dan wel bij die bedrijven zelf: real life dus! 

CMC - International Consultancy Conference 2015

Met gratis advies voor onze gastgevers: DNB, Stage Entertainment, Deltares, International Court of Justice én Jumbo. Allemaal topbedrijven in hun soort. En natuurlijk: na terugkomst in Huis ter Duin hebben we als klap op de vuurpijl Ricardo Semler als slotspreker! Gegarandeerd toplevel, ben er heel blij mee… Ik zeg: de moeite waard om te komen! Mag ook alleen voor de woensdagmiddag met Semler hoor… 

Centrale thema van het congres is innovatie. Wat zijn volgens u de drie belangrijkste innovaties die een rol gaan spelen in de advieswereld?
Daar ben ik natuurlijk zelf ook erg nieuwsgierig naar! We hebben in ieder geval drie inhoudelijke rode draden door de conferentie: sociale, technologische én vakinhoudelijke innovatie. De opbrengsten rondom die drie thema’s zijn de bijdrage die de conferentie levert in het beantwoorden van deze vraag…

Tot slot, ondanks het belang van innovatie en alle aandacht die het in onderzoek en media krijgt, blijft de organisatieadviesbranche nog altijd relatief traditioneel opereren. Wat is volgens u nodig om het vak de transitie te laten maken naar een situatie waarin innovatie omarmd wordt door bestuurders van zowel grote als kleine bureaus en eenpitters?
Naar de conferentie komen natuurlijk! Grapje natuurlijk, maar ik zie wel dat we door de crisis al zeker ook wat ‘gewonnen’ hebben. Het besef is aanwezig dat niks meer ‘vanzelf’ gaat. Persoonlijk ervaar ik dat klanten steeds meer ‘streetwise’ zijn. Dat vraagt ander handelingsrepertoire: niet meer ‘uitleggen’ en acteren als de bijna alwetend adviseur, maar meehelpen met en bij de klant om nieuwe oplossingen mogelijk te maken… Met een bescheiden blik op het eigen ego én vol zelfvertrouwen over de inzet van de eigen creativiteit is de kunst van het innoveren als vanzelf iets waarmee adviseurs zich kunnen profileren, zowel in bureauverband als wanneer je eenpitter bent.