Ricardo Semler keynote spreker Consultancy Conference

24 juli 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Topondernemer Ricardo Semler, bedenker van de innovatieve management-/ organisatiestijl ‘The Semco Way’, is uitgenodigd als keynote spreker tijdens de International Consultancy Conference eind september. Dat heeft de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) onlangs bekendgemaakt, een van de organisatoren van het consultancycongres, waar innovatie centraal zal staan.

International Consultancy Conference
Op 22 en 23 september organiseert de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa), in nauwe samenwerking met de ROA, de ICMCI* en diverse partners**, een tweedaags jubileumcongres over innovatie, met als thema “Global examples, local effects”. Organisatieadviseurs van over de hele wereld zullen naar Nederland afreizen om deze International Consultancy Conference bij te wonen. Onlangs berichtte Consultancy.nl al over de inhoudelijke bijdragen van adviesbureaus, waaronder  Andersson Elffers Felix, Twynstra Gudde, WagenaarHoes, PwC en Mazars

International Consultancy Conference 2015

Ricardo Semler keynote spreker
Onlangs maakte de Ooa een van de keynotesprekers bekend. Het gaat om Ricardo Semler, een Braziliaanse topondernemer die beroemd is om de door hem geïntroduceerde innovatieve leiderschaps- en organisatiestijl. Semler was de grondlegger van ‘The Semco Way’, een concept van democratische bedrijfsvoering waarbij er binnen een bedrijf in principe geen managers zijn, en iedere werknemer vrij is om zijn of haar eigen werkzaamheden in te vullen. Ook mogen werknemers bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel ze verdienen. Dit concept paste de Braziliaanse ondernemer op jonge leeftijd toe in het bedrijf van zijn vader, dat uitgroeide tot een succesvol zakenimperium. Vorig jaar presenteerde Semler zijn Semco-stijlaanpak al eens aan enkele honderden ondernemers en dit jaar zal hij tijdens het congres aan de aanwezige management consultants zijn visie geven op de invloed van technologische en sociale innovaties op de veranderende arbeidsverhoudingen.

Ooa-voorzitter Jan Willem Kradolfer is enthousiast over gastspreker Semler: “Wij zijn ontzettend trots en blij dat wij tijdens ons 75-jarig jubileumfeest Ricardo Semler kunnen verwelkomen op ons congres. De kers op de taart van het toch al bijzonder uitgebreide programma.” Tijdens de International Consultancy Conference 2015 worden de deelnemers in twee dagen meegenomen door innovatie in consultancy. Technologische en sociale innovatie zijn de speerpunten. “Het programma is heel gevarieerd. Er zijn diverse workshops, masterclasses, lezingen en bedrijfsbezoeken”, vertelt ROA-bestuurslid Aloys van Balen. “Bovendien zijn we zeer content met keynotesprekers als Fons Trompenaars, Prinses Laurentien en Fiona Czerniawska.”

Ricardo Semler

Semco-stijl binnen consultancy
Ook binnen de Nederlandse adviesbranche wordt de Semco-stijl al toegepast. Financieel adviesbureau Finext is zo’n voorbeeld. Bij Finext werken geen managers, is niemand de baas, zijn er geen afdelingen en heeft niemand een specifieke functie (titel). Er wordt gewerkt in teams die van A-Z verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het werven van klanten, het indelen van hun taken, het aannemen van nieuwe mensen en het bepalen waar en hoe men wil werken. Ook mag een werknemer bij Finext zijn/haar beloning zelf bepalen. In een uitzending in 2013 van VPRO Tegenlicht werd het organisatiemodel van Finext uitgelicht. 

* De International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI) wil een mondiale standaard bieden voor organisatieadviseurs en wereldwijd de volwassenheid van de organisatieadviesbranche naar een hoger niveau te tillen. De Ooa is – samen met de beroepsverenigingen uit ruim 50 andere landen – (sinds 1989) aangesloten bij de ICMCI.

** Ook opleidingsinstituut Sioo, Vakmedianet, Management & Consulting, het Amsterdam Centre for Management Consulting, Ngi-NGN, PZO-ZZP, Achmea, KPMG, NVP en Consultancy.nl hebben zich als partner verbonden aan het congres.