Ooa en ROA bundelen CMC Conference documenten

09 oktober 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Op 22 en 23 september organiseerde de Ooa in nauwe samenwerking met de ROA en de ICMCI, de International Consultancy Conference, een tweedaags congres over innovatie. Na een volgens de organisatoren “zeer geslaagd” evenement hebben de Ooa en ROA inmiddels een terugblik van alle foto’s, video’s, verslagen, interviews en presentaties gebundeld op de site van de Ooa.

Ieder jaar organiseert de International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI) een jaarcongres voor adviseurs. Vorig jaar vond het congres plaats in Zuid-Korea (Seoul) en dit jaar, in het jaar dat de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) 75 jaar bestaat, kreeg de Nederlandse beroepsvereniging de gelegenheid om gastheer te zijn van het prestigieuze congres. In nauwe samenwerking met de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA) en de ICMCI en diverse overige ondersteunende partners*, werd het evenement – getiteld ‘Innovation in Consultancy - Global Examples, Local Effects’ – op 22 en 23 september gehouden in Huis ter Duin, Noordwijk. Drie ontwikkelingen stonden centraal: Technological innovation, Social innovation en Value for the profession. 

CMC conference 2015

Inhoudelijke bijdragen
Naast bijdragen van tal van vertegenwoordigers uit de nationale en internationale adviesbranche – onder meer Fons Trompenaars (
KPMG), Fiona Czerniawska (Source for Consulting), Léon de Caluwé (Twynstra Gudde), Rob Wagenaar (medeoprichter WagenaarHoes), Ard-Pieter de Man (opleidingsinstituut Sioo), Michael van der Velden (AEF en ROA voorzitter) en Kenny van Ierlant (PwC) – was ook de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler uitgenodigd als keynote spreker. Semler is de bedenker van de innovatieve management-/ organisatiestijl ‘The Semco Way’, een concept van democratische bedrijfsvoering waarbij er binnen een bedrijf in principe geen managers zijn, en iedere werknemer vrij is om zijn of haar eigen werkzaamheden in te vullen.

Vorig jaar presenteerde Semler zijn Semco-stijlaanpak al eens aan enkele honderden ondernemers en dit jaar gaf hij tijdens het congres aan de aanwezige management consultants zijn visie op de invloed van technologische en sociale innovaties op de veranderende arbeidsverhoudingen.
 

Ricardo Semler

Constantinus International Award
Gedurende het tweedaagse congres was er ook aandacht voor (de uitreiking van) de Constantinus International Award. De prestigieuze prijs werd enkele jaren geleden door de ICMCI in het leven geroepen om excellentie binnen de management consulting industrie te bevorderen. De competitie heeft als doel het promoten van de adviesbranche in het algemeen, en erkent uitstekende advies- en implementatieprojecten op wereldwijde schaal. Dit jaar waren er vijf consultancybureaus genomineerd voor de finale van de Constantinus International Award, een selecte groep die voortkwam vanuit tientallen nominaties overal ter wereld. 

In het kader van de award ging uiteindelijk een zilveren medaille naar Van de Bunt Adviseurs, een management consultancybureau uit Amsterdam met zo’n 25 adviseurs in dienst. Van de Bunt werd erkend voor zijn ‘journalistiek2025’ project, een onderzoeksproject in opdracht van het Nederlandse Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De studie stelt mediabedrijven wereldwijd in staat om zich op de toekomst voor te bereiden door vier alternatieve scenario's te schetsen waarvoor proactief strategie kan worden ontwikkeld. De studie kreeg aandacht in landen als Zuid-Korea, Japan, Italië, Ierland en werd onder meer gepubliceerd door het gerenommeerde Nieman Instituut van de Harvard-universiteit.

Van de Bunt Adviseurs wint zilveren medaille

Geslaagd evenement
Volgens Jan-Willem Kradolfer was het een “zeer geslaagd” evenement dat achteraf gezien alle verwachtingen heeft waargemaakt, zeker gezien de ruim 300 bezoekers van overal ter wereld die op de International Consultancy Conference afkwamen. Niet alleen voor de aanwezige consultants, managers en overige professionals uit de sector was het congres een ‘hot item’. Ook de media besteedden ruime aandacht aan de diverse bijdragen die tijdens het event werden geleverd. Voor alle aanwezigen, maar ook voor iedereen die het evenement niet kon bijwonen hebben de Ooa en de ROA een terugblik van alle foto’s, video’s, verslagen, interviews en presentaties gebundeld op de
site van de Ooa.

In de terugblik op het congres is onder meer aandacht voor de publicatie van een interview met Ricardo Semler in Trouw evenals een item van RTLZ waarin de topondernemer wordt geïnterviewd. Verder besteedde Management Team aandacht aan een interview met filosoof en bedrijfskundige dr. Luc Peters, die een presentatie verzorgde tijdens het congres en werd ook de keynote van HKH Prinses Laurentien opgenomen in een uitgave van Management & Consulting.

* Waaronder opleidingsinstituut Sioo, Vakmedianet, Management & Consulting, het Amsterdam Centre for Management Consulting, Ngi-NGN, PZO-ZZP, Achmea, KPMG, NVP en Consultancy.nl