KPN Lokale Overheid helpt Bussum met eHerkenning

08 augustus 2014 Consultancy.nl

Binnenkort is het voor bedrijven in Bussum mogelijk om via eHerkenning digitaal zaken doen met de gemeente. De gemeente sluit via het zaaksysteem van Mintlab aan op eHerkenning en KPN Lokale Overheid zorgt voor de aansluiting op het netwerk. 

Vooralsnog maakten ondernemers uit de gemeente gebruik van Bussum-ID om zich te identificeren; bijvoorbeeld bij het aanvragen van een vergunning of subsidie. Door het gebruik van eHerkenning hoeft de gemeente niet langer zelf te zorgen voor de uitgifte en het bijhouden van authenticatie-middelen, waaronder gebruikersnamen en wachtwoorden: eHerkenning neemt dit uit handen. 

eHerkenninge - KPN Lokale Overheid, Mintlab

Investering
eHerkenning is een belangrijke pijler onder het eID-stelsel dat tegen 2015 ingevoerd zal zijn. Dit eID-stelsel is de vrucht van een samenwerking tussen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. Samen werken ze middels eID aan een standaard voor toegang tot online dienstverlening. Hierdoor kunnen burgers, consumenten en ondernemers online zaken doen met de overheid en het bedrijfsleven door in te loggen. Inmiddels zijn er ruim 50.000 gebruikers en 50 dienstverleners die met eHerkenning werken. Hieronder vallen de Kamer van Koophandel, het Omgevingsloket en de IND. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle overheidsorganisaties zich aansluiten. Alfred Baars, die functioneel applicatiebeheerder is bij de gemeente, noemt het “een toekomstige investering.”

Makkelijk in gebruik
Het systeem werkt vrij eenvoudig. Het zaaksysteem waarmee de gemeente werkt dient aan eHerkenning gekoppeld te worden. Om dit te bewerkstelligen werkte de leverancier van het zaaksysteem, Mintlab, samen met KPN Lokale Overheid. De gemeente leverde zo nu en dan informatie aan over bijvoorbeeld het gewenste beveiligingsniveau, maar het leeuwendeel van het werk was voor KPN. De testfase is inmiddels naar succes verlopen, en nu is het wachten op het moment dat de diensten live kunnen gaan. In de loop van het jaar zal Bussum-ID uitgefaseerd worden, maar naar verwachting zal het van de zomer zijn eerste stappen live zetten.

Nieuws