Nieuw adviesbureau: Conclusion Strategy Consulting

14 juli 2014 Consultancy.nl

De Utrechtse zakelijke dienstverlener Conclusion heeft recent een nieuw label aan zijn portfolio toegevoegd: Conclusion Strategy Consulting. De onlangs gelanceerde business unit gaat zich richten op strategische adviesvraagstukken binnen het publieke domein. Om meer te weten te komen over de ambities sprak Consultancy.nl met de medeoprichters.

Conclusion is met ongeveer 1.700 medewerkers een van de grootste zakelijke dienstverleners van het land. Vanuit zo’n 30 werkmaatschappijen levert het diensten op het gebied van organisatieadvies, ICT en managed services. In lijn met de ambitie om verder te groeien – eind vorig jaar kondigde Conclusion ambitieuze groeidoelstellingen aan na het binnenhalen van extern kapitaal* – heeft het management besloten de markt voor strategisch advies te betreden. Hiertoe is in een aantal maanden tijd een kernteam samengesteld van drie adviseurs, aangevuld met een flexibele schil van adviseurs van de overige werkmaatschappijen, met de ambitie in de komende periode te groeien tot een volwaardige werkmaatschappij.

Oprichting
Initiatiefnemer van Conclusion Strategy Consulting is Roelant Reijmerink, die in augustus vorig jaar van Deloitte Consulting is overgekomen, waar hij Director was binnen de Publieke Sector branchegroep. Ruim 14 jaar binnen de consultancy hebben Reijmerink nationaal en internationaal reeds ruime ervaring opgeleverd met het werken in complexe en politieke omgevingen. Zo heeft hij onder meer gemeenten, ministeries, onderwijsinstellingen, politie- en veiligheidsorganisaties in binnen- en buitenland geadviseerd en ondersteund bij vraagstukken op het gebied van businesscases, strategiebepaling, ontwerp en implementatie van organisatiesveranderderingen, optimalisatie-vraagstukken, procesontwerp en besturingsmodellen.

Conclusion Strategy Consulting

Na Conclusion’s ambitieuze plannen vernomen te hebben om een serieuze positie binnen de management consulting markt voor publieke sector organisaties te verwerven, besloot Reijmerink om de nieuwe uitdaging aan te gaan. “Wat mij aanspreekt aan deze uitdaging is het ondernemerschap. Conclusion is ondernemend, dynamisch en geeft ruimte voor nieuwe business modellen. De verschillende werkmaatschappijen bieden daarnaast de mogelijkheid verbindingen te leggen tussen kennis en expertise die optimaal aansluiten op de vragen uit de markt. Hierin staat voor mij de relatie met klanten en opdrachtgevers centraal.”

Na een periode van voorbereiding en interne overeenstemming werd het team in maart van dit jaar versterkt met twee nieuwe consultants: Dan Korving en Lennart Snoeijer. Eerstgenoemde heeft ruim 15 jaar gewerkt bij de politie, in zijn laatste functie als strategisch adviseur bij de Landelijke Eenheid. Snoeijer maakte de overstap vanuit de consultrancybranche – hij werkte hiervoor bij KPMG (de Public Sector groep binnen Management Consulting) en Deloitte (de Beleid & Bestuur tak binnen Consulting).

Samen vormen de drie adviseurs het kernteam, alhoewel Conclusion Strategy Consulting de ambitie heeft om door te groeien. “De komende periode gaan we kijken hoe we dit verder vorm willen en kunnen geven. Doelstelling is om de komende tijd op zoek te gaan naar ervaren, onafhankelijk denkende en ondernemende adviseurs om het team te komen versterken en zo een serieuze maar nadrukkelijk andere speler in het consultancyveld te zijn,” aldus Reijmerink.

Lennart Snoeijer - Roeland Reijmerink - Dan Korving

Onderscheidend vermogen
In een markt die wordt gedomineerd door snel veranderende business modellen, afnemende uitgaven aan externen en druk op tarieven blijft de belangrijkste vraag echter hoe Conclusion Strategy Consulting zich zelf zal kunnen onderscheiden van de moordende concurrentie. Volgens Reijmerink kan Conclusion Strategy Consulting bouwen op een aantal key selling points, waarvan focus op- en diepe expertise van de publieke sector een belangrijke rol spelen. ”We richten ons voorlopig exclusief op de publieke sector, en gedurende de opbouwfase zullen we ons specifiek richten op het veiligheidsdomein (politie, meldkamers, veiligheidsregio’s, et cetera) en het onderwijs. “Bovendien combineren we in onze aanpak altijd diepe strategische, tactische en zelfs operationele kennis met adviesvaardigheden, zodat we het beste van beide kunnen combineren om tot een maatwerk advies te komen.”

Ook de aanpak waarmee opdrachten benaderd worden levert volgens Korving, die tijdens zijn periode bij de politie ook met externe adviseurs heeft samengewerkt, een onderscheidend vermogen op. “We positioneren onszelf als een ‘architect’ voor bedrijven, dat wil zeggen dat we aan de hand van een klantvraagstuk een passend en werkbare oplossing aandragen. Wij bieden een passend ontwerp met ‘bouwinstructie’, en helpen klanten vervolgens bij de implementatie daarvan. Cruciaal hierin is dat we heilig geloven in het ontsluiten van de eigen kracht van organisaties, wij zien onszelf in dit stadium van een traject als ervaren sparring partners en procesbegeleiders.” Om daaraan toe te voegen: “Onze adviezen verdwijnen nooit zomaar in de la.”

Dienstenportfolio
Het dienstenportfolio van Conclusion Strategy Consulting bestaat uit zes belangrijke diensten, variërend van korte strategische assessments zoals een quick scan van een bedrijfsproces tot meer lange-termijn analyses zoals het opstellen van een organisatieontwerp, scenarioanalyse of businesscase.

Conclusion Strategy Consulting - Diensten

In lijn met de groeidoelstelling richting Q3 en Q4 van dit jaar zal het aantal aangeboden diensten worden verhoogd om de andere deelsectoren van het publieke domein af te dekken, zoals de verkeer- en vervoersector, onderwijs en gemeenten. Hiertoe zal nauw worden samengewerkt met de overige werkmaatschappijen van Conclusion, om zodoende tot een totaaloplossing te kunnen komen voor opdrachtgevers. “We bekijken vraagstukken altijd vanuit een breed perspectief. Vanuit de context, omgeving of keten kunnen we optimaal profiteren van de competenties en expertises van werkmaatschappijen op allerlei gebieden, variërend van human capital, tot learning, finance en ICT,” stelt Reijmerink.

“Ook op dit vlak – de mogelijkheid om klanten te voorzien van een multidisciplinaire aanpak – differentiëren we ons van de traditionele spelers,”  vult Korving aan, terugverwijzend naar de discussie omtrent onderscheidend vermogen. Met een opdrachtenportefeuille die sterk groeit en een positief vooruitzicht voor de komende maanden kijken Reijmerink, Snoeijer en Korving reikhalzend uit naar de komende periode.

De komende maanden zullen uitwijzen of Conclusion Strategy Consulting slaagt om zich te succesvol te nestelen in de strategische adviesmarkt voor de publieke sector. Vanzelfsprekend blijft Consultancy.nl de ontwikkelingen op de voet volgen….

* Zie het artikel ‘Conclusion wil verder groeien met Gilde investering’ voor meer informatie.

Nieuws