Squarewise adviseur fietst voor verduurzaming

04 juli 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Squarewise adviseur Martine Verweij is momenteel bezig met een fietstocht van 5.500 kilometer in het teken van verduurzaming. Samen met haar partner legt zij verhalen en beeldmateriaal vast om de internationale dimensie van de uitdagingen omtrent energie in nieuw perspectief te kunnen zetten.

Maatschappelijke veranderingen
Verweij richt zich bij Squarewise op het versnellen van energietransitie. Ze zette onder andere een initiatief op dat mensen bewust wil maken over de veranderingen in ons energiesysteem, ‘Energy Conciousness Collective’ genaamd. Samen met haar partner, Marijn Engels – een creatief professional – nam Verweij op 14 juni de trein naar Zuidoost-Polen, waarna ze twee dagen later op de fiets stapte naar Almaty, Kazachstan. Vanuit het voormalig Oostblokland is het plan om de bewijzen van maatschappelijke veranderingen in woord en beeld vastleggen. 

Crossing energy borders

Gezien de complexe aard van de situatie, hoopt het duo met de reis meer grip te krijgen over wat er werkelijk gaande is in de landen. Zo zullen ze bijvoorbeeld proberen de impact van de afhankelijk op Russisch olie en gas in kaart te brengen. Onder meer Polen, Oekraïne, Moldavië en Armenië zijn stuk voor stuk afhankelijk van de energiegrootmacht. En hoewel Tajikistan’s zomers veel waterkracht heeft, kampt het land in de winter met energietekorten. Kirgizië heeft potentie op verschillende gebieden, en Georgië vooral als het om duurzame energie gaat. Echter, ook deze twee landen zijn van Rusland afhankelijk. 

Energy Borders
Verweij en Engels houden hun reis bij via Energy Borders; een website opgezet om anderen bewust te maken van de energieproblematiek waar de wereld mee kampt. De reis, door onbekend en deels onherbergzaam gebied, staat dan ook symbool voor de wereldwijde maatschappelijke uitdaging om een grote energie-omslag te bewerkstelligen.