Shell betaalt adviesbureaus 130k voor beloningsadvies

08 juli 2014 Consultancy.nl

Shell heeft voor het eerst in hun jaarverslag bekend gemaakt wat de kosten zijn voor beloningsadvies. Voor advies van een onafhankelijke, externe partij over wat gebruikelijk is qua bestuurdersbeloningen legde Shell €135.000 neer. 

Twee adviesbureaus werden hiervoor ingehuurd: Kepler & Associates, een Brits beloningsadviesbureau, en Towers Watson, de huisadviseur van Shell voor het gebruikelijke advieswerk op het gebied van remuneratie. In de afgelopen jaren is Towers Watson vaker ingeschakeld door het olieconcern voor onder meer de doorlichting van arbeidsvoorwaarden en het uitvoeren van salarisbenchmarks. 

Dure analyse
Dit beloningsadvies stond daar echter los van, en betrof een extra opdracht. Towers Watson en Kepler & Associates hadden de opdracht gekregen van de remuneratiecommissie om de marktconformiteit van de beloningen van de bestuurders, onder de loep te nemen. De commissie, met onder andere voormalig Akzo-topman en oud-minister Hans Wijers als voorzitter, gaf in het jaarverslag aan tevreden te zijn met het feit dat het advies “objectief en onafhankelijk is uitgevoerd”. Towers Watson hield aan deze opdracht omgerekend €75.000 over, Kepler & Associates factureerde ruim €60.000. 

Shell - Towers Watson - Kepler Associates

Tegen het beleid
Aanleiding voor de inhuur van de twee consultancybureaus was de kritiek van aandeelhouders op het remuneratiebeleid van Shell in 2013. Nadat de inmiddels vertrokken topman Peter Voser een bonus van £2,8 miljoen (€3,49 miljoen) had gekregen – terwijl het bedrijf kampte met een verlies van £1,05 miljard (€1,31 miljard) datzelfde jaar – stemde 8% van de aandeelhouders van het olieconcern tegen het remuneratiebeleid. Ook bestuurslid Malcom Brinded werd riant gecompenseerd door Shell. Hij had in zijn contract laten zetten dat Shell bij de verkoop van zijn huis de rekening zou betalen. Brinded betaalde €3,4 miljoen voor zijn huis, maar kreeg er vanwege de huidige huizencrisis slechts €2,4 miljoen voor. Shell betaalde niet alleen het verschil van €1 miljoen, maar compenseerde tevens Brindeds inkomstenbelasting; meer dan een miljoen euro.

Goede klant
Ook voor accountants is Shell een goede klant, blijkt uit een recente analyse van Grant Thornton en Centre Consulting. Afgelopen jaar gaf het oliebedrijf maar liefst €46 miljoen uit aan accountants voor het controleren van de jaarrekening. Daarmee is Shell ‘the biggest spender’ onder de AEX bedrijven.

Nieuws