AEX bedrijven 228 miljoen kwijt aan accountantskosten

24 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van het land (AEX) hebben afgelopen boekjaar gemiddeld €9,1 miljoen betaald aan accountantskantoren voor het opstellen van de jaarekening. Bedrijven genoteerd aan de midcap index (AMX) zijn beduidend goedkoper uit, zij zijn gemiddeld €1,6 miljoen kwijt aan accountancyfees. Dat blijkt uit een onderzoek van Centre Consulting en ConQuaestor.

Sinds 2004 doen de twee adviesbureaus onderzoek naar de rapportagecyclus van beursgenoteerde bedrijven. Dit jaar zijn meer dan 1,000 multinationals onder de loep genomen, waaronder organisaties genoteerd aan de Amsterdamse AEX en AMX. De consultants keken onder meer naar de snelheid van de cyclus en accountancykosten.

Uit het onderzoek komt naar voren dat AEX bedrijven afgelopen jaar circa 3% meer kwijt waren aan accountancyfees voor opstellen van de jaarekening. Shell is met een kostenpost van €46 miljoen met afstand de lucratiefste klant voor accountants, gevolgd door ING (€36 miljoen) en Arcelor Mittal (€27 miljoen). In totaal zijn de 25 bedrijven €228 miljoen kwijt, gemiddeld €9,1 miljoen per organisatie.

Accountantskosten AEX bedrijven 2013

Kijkend naar de AMX index, dan spendeert Air France/KLM het meeste aan accountants, alhoewel de luchtvaartmaatschappij de fees in het afgelopen boekjaar met bijna 10% wist terug te dringen. Over de hele linie zijn de honoraria aan accountants met 6,4% gedaald naar in totaal €40 miljoen. De bedrijven die de grootste kostenreductie hebben bereikt zijn Imtech (-55%), Corbion (-52%) en Brunel (-25%).

Accountantskosten AMX bedrijven 2013