Centre en ConQuaestor: AEX verbetert rapportage

04 juni 2013 Consultancy.nl

Het rapportageproces van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is in het afgelopen jaar verbeterd. Zo rapporteren AEX genoteerde ondernemingen iets sneller en kwalitatief beter ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de ‘Close Cycle 2013’ ranking opgesteld door Centre Consulting en ConQuaestor.

Rapportagecyclus
Jaarlijks onderzoeken de twee adviesbureaus de rapportagecyclus van bedrijven. De snelheid van het afsluitproces wordt direct in verband gebracht met de kwaliteit van financiële processen, systemen en organisatie in de onderneming. Klaas van der Geest, Managing Director van Centre Consulting, licht toe: “De bedrijven met de snelste externe rapportage kunnen bouwen op de meest effectieve en efficiënte financiële processen en systemen en beschikken over een gestroomlijnde interne management rapportage”.

AEX bedrijven
Het merendeel van de AEX beursgenoteerde ondernemingen had afgelopen jaar minder tijd nodig om de voorlopige jaarcijfers te publiceren, waardoor het gemiddelde is gedaald met 2 dagen. AMSL wist ook dit jaar weer als snelste haar jaarcijfers te publiceren (in slechts 17 dagen), gevolgd door Unilever en Philips. De grootste versneller onder de AEX-fondsen is SBM Offshore, die een verbetering van 17 dagen wist te realiseren ten opzichte van vorig jaar. Een overzicht van de top 10 ‘snelste’ bedrijven (publicatie van voorlopige resultaten):

Scenter-Publicatie van voorlopige resultaten

Kijkend naar de rapportagecyclus inclusief accountantscontrole, dan wisten 17 AEX-fondsen het proces te versnellen, de tijdsbesparing was gemiddeld 5,9 dagen. De gedeelde eerste plaats wordt ingenomen door ASML, Heineken en Randstad, die ieder 43 dagen nodig hadden om de jaarcijfers met accountantsverklaring te publiceren.

Scenter-Jaarcijfers met accountantsverklaring

Middenmoot
Uit een vergelijking met internationale bedrijven blijkt dat AEX bedrijven in de middenmoot zitten. Zo lopen Nederlandse bedrijven praktisch gelijk met de FTSE100, maar blijven ze ver achter Amerikaanse bedrijven die met gemiddeld 30 dagen de beste performers zijn. Duitse bedrijven zijn met gemiddeld 72 dagen het traagste.

Nieuws

Meer nieuws over