KPN Consulting adviseur wint Internet Impact prijs

23 mei 2014 Consultancy.nl

Eind april werd de Google Internet Impact prijs 2014 uitgereikt. Alex Brojba-Micu, adviseur bij KPN Consulting, werd tweede. Zijn app ‘Stockwater 2.0’ is in staat om aandelenkoersen te voorspellen. 

Internet Impact Prijs
Google Nederland bekroont sinds dit jaar excellente masterscripties over de economische effecten en mogelijkheden van Internet met de ‘Internet Impact Prijs’. In aanmerking hiervoor komen masterstudenten die afgestudeerd zijn aan een Nederlandse instelling van hoger wetenschappelijk onderwijs in de studierichtingen economie, econometrie, business of een studierichting die daar nauw verband mee houdt. De prijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, na geadviseerd te zijn door een commissie. 

Google Internet Impact prijs

De winnaars
De eerste prijs (€5.000) ging naar Frederik Mijnhardt, student aan de Universiteit Utrecht, voor zijn scriptie ‘Using crowdsourcing for enterprise localization’. De tweede prijs (€3.000) was voor Alex Brojba-Micu, die een scriptie schreef over de applicatie die hij maakte: ‘StockWatcher 2.0: Using Text Analysis to Predict Stock Market Trends’. Martijn Hendriks (Tilburg University) won de derde prijs t.w.v. €2.000 voor zijn scriptie ‘Relating Facebook to Consumer Behavior: Facebook Motivates People to Purchase Experiential Products’. 

StockWatcher 2.0
Alex Brojba-Micu ontwikkelde een applicatie die op basis van tekstanalyse van nieuwsberichten de koersen van aandelen helpt voorspellen. De zogeheten StockWatcher 2.0 analyseert nieuwsberichten om de invloed van dit nieuws te bepalen voor de aandelenkoersen van bedrijven. Hij maakt daarbij gebruik van geavanceerde methoden voor het automatisch interpreteren van teksten. Deze methoden maken het mogelijk om te kijken naar de context en functie van woorden en daarmee een voorspelling te doen over de beurs. 

Alex Brojba-Micu - KPN Consulting

Brojba-Micu testte de applicatie op NASDAQ, waarbij hij significant hogere rendementen behaalde in vergelijking met indexbeleggen. StockWatcher 2.0 is inmiddels in de AppStore te downloaden om actuele koers-voorspellingen te doen. 

Over de maker
De van oorsprong Roemeense Alex Brojba-Micu studeerde met zijn scriptie in 2013 Cum Laude af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij werkt tegenwoordig als Lead Consultant voor Big Data delivery bij KPN Consulting. De jury noemt de scriptie van Brojba-Micu uitzonderlijk door zijn gedegen literatuurstudie in combinatie met een eigen aanpak. Bovendien heeft hij nieuwe software ontwikkeld en deze zorgvuldig getest in experimenten.

Nieuws