Innovatie in zorg: Videoconsult via Spreekkamer Online

01 mei 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen maand won start-up Spreekkamer Online de 2014 editie van de ‘Beyond Borders Award in de zorg’. “De praktische toepasbaarheid onder een grote doelgroep waren van doorslaggevende reden. De zorg zit op dit initiatief te wachten," aldus de jury.

Met de prijs, een initiatief van adviesbureau BoerCroon, mag Spreekkamer Online zich een van de meest innovatieve oplossing in de zorgmarkt noemen. Consultancy.nl sprak met Karina Tiekstra, oprichter van het bedrijf, over het business model en de ambities voor de komende jaren. “Online videoconsulten met hun arts is inmiddels de wens van 1 op de 5 patiënten. Wij zien deze wens alleen maar toenemen en willen met Spreekkamer Online ervoor zorgen dat artsen daadwerkelijk video-consulten kunnen doen met hun patiënten op een eenvoudige, laagdrempelige en veilige manier.”

Spreekkamer-online

Online zorgconsulten
Spreekkamer Online is een software as a service dat zorgverleners zoals huisartsen, medisch specialisten en bedrijfsartsen kunnen gebruiken voor het houden van ‘online’ zorgconsulten. Via een planningsmodule kunnen artsen patiënten uitnodigen en afspraken beheren. Eenmaal ingepland, kunnen zorgconsulten via het systeem in de vorm van een videoconsult worden gehouden. De patiënt ontvangt een automatische email met een link waarmee met 1 klik het consult kan worden opgestart. Ongeacht het aantal consulten betaalt een arts €75 per maand om het systeem te kunnen gebruiken. 

Met welke doelstelling is Spreekkamer Online opgericht?
Wij willen het mogelijk maken dat artsen met hun patiënten online videoconsulten kunnen voeren op een veilige en eenvoudige manier. En daarmee invulling geven aan de toenemende wens naar deze vorm van communicatie. Spreekkamer Online wil daarbij zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers: zowel arts als patiënt. 

Een arts of patiënt wil toch het liefst een fysiek consult. Wat zijn de voordelen voor hen?
Niet alle consulten vragen een face to face invulling. Daar waar het om consulten gaat zonder lichamelijk onderzoek bijvoorbeeld. Dan kan het de voorkeur hebben gelet op de reistijdsbesparing en het gedoe van het reizen naar een arts en wachten in de wachtkamer. Er zijn jaarlijks vele miljoenen contacten met medisch specialisten bijvoorbeeld waarvan de specialist zelf ook zegt, dat kan prima vanaf afstand. 

Oprichter Spreekkamer Online - Karina Tiekstra

Voor welke type zorgvraagstukken is Spreekkamer Online het meest geschikt?
Spreekkamer Online is geschikt voor contacten zonder lichamelijk onderzoek, herhaalconsulten en uitslagen van onderzoeken. 

Wat onderscheidt Spreekkamer Online van andere soortgelijke producten in de markt?
Spreekkamer Online scoort erg goed op veiligheid, geen installatie van software of hardware (browserbased) en een hele eenvoudige intuïtieve interface. Het is uitgegaan van de Apple design-pricipes, dus we hebben het zo eenvoudig mogelijk gehouden, zonder dat er tekort wordt gedaan aan de noodzakelijke functionaliteiten. Daarnaast biedt Spreekkamer Online de mogelijkheid tot het koppelen met bestaande agenda- en informatiesystemen. Dit is makkelijk voor de zorgverlener. 

Jullie hebben onlangs de ‘Beyond Borders Award in de zorg’ gewonnen. Als onderdeel van de prijs kunnen jullie putten uit de expertise van adviesbureau BoerCroon. Op wat voor manier heeft BoerCroon jullie tot dusver geholpen?
We gaan binnenkort om tafel om te kijken naar een goede invulling. Met hun brede ervaring in de zorg, heb ik daar alle vertrouwen in. 

Artsen overleggen achter de computer - Boercroon

Op welke terreinen gaat BoerCroon jullie in de toekomst ondersteunen?
Wat mij betreft een adaptie van videoconsulten in de zorg en hopelijk een succesvolle implementatie van Spreekkamer Online. 

Wat zijn de ambities voor de komende jaren?
We willen de komende jaren groeien naar een aantal duizend gebruikers d.w.z. artsen die door het land videoconsulten aanbieden aan hun patiënten. Daarnaast willen we ons product blijvend laten aansluitend op de wensen van de gebruikers en dus blijven doorontwikkelen.