Scenter adviseurs behalen Best Value Level A certificaat

14 maart 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twee adviseurs van organisatieadviesbureau Scenter – Mikolaj Fiksinski en Daniela Verheul – hebben onlangs het zogeheten ‘Level A certificaat’ van de Best Value aanpak behaald.

Sinds vorig jaar heeft Nederland een specifieke vereniging (Best Value Nederland) die zich inzet voor het promoten en bewaken van het  ‘Best Value’ gedachtegoed. De Best Value aanpak gaat uit de kracht van opdrachtnemers en zet zich af tegen de micro-gedachte van het traditionele aanbesteden. In plaats van het minutieus beschrijven van aspecten als taken, kwaliteitsniveau, planning en resourcing pleit de Beste Value-aanpak voor meer macro-sturing, gebaseerd op onder meer samenwerking, realiteitszin en vertrouwen.

Daniela Verheul - Mikolaj Fiksinski

Best Value is overgewaaid vanuit Amerika en heeft inmiddels een indrukwekkend track record opgebouwd in ons land, waaronder bij organisaties als Rijkswaterstaat en grote bouwondernemingen.

Certificering

Om de kwaliteit van de toepassing van de Best Value aanpak in Nederland te waarborgen is er een certificeringsprogramma in het leven geroepen. Het ontwikkelprogramma bestaat uit drie niveaus:

Best Value Level B certificaat

Het eerste niveau in de Best Value certificering is het Level B certificaat. Door een training van minimaal 5 dagdelen, zullen deelnemers door een gediplomeerde trainer (met A+ certificering) geschoold worden. De Level B trainingen worden aangeboden door inkoopvereniging NEVI*. Iedere 3 jaar moet opnieuw een training gevolgd worden voor verlenging van de certificering.

Scenter - Procurement Management

Best Value Level A certificaat

Het tweede niveau in de Best Value certificering is het Level A certificaat. Voor deelname moeten cursisten eerder een Level B certificaat behaald hebben. Voor de Level A certificering schrijven deelnemers een paper waarin de processen en uitkomsten van een real life Best Value Project worden beschreven. Het paper wordt ter beoordeling voorgelegd aan de Best Value Certification Board, die de Level A certificering aanbiedt. Na het behalen van de Level A certificering wordt de certificaathouder vermeld in het register van Best Value A certificaathouders van de PBSRG (Performance Based Studies Research Groupen) en de VBVN (Vereniging Best Value Nederland). Voor Best Value Level A geldt dat ieder jaar opnieuw een training gevolgd moet worden voor verlenging van de certificering.

Best Value Level A+ certificaat

Het hoogste niveau in de Best Value Certificering is het level A+ certificaat. Voor deelname moeten cursisten eerder een Level A certificaat behaald hebben. De Level A+ trainingen worden uitsluitend aangeboden door de Arizona State University, middels het programma “Train the Trainer Course”. Na het behalen van de Level A+ certificering wordt de certificaathouder vermeld in het register van Best Value A+ certificaathouders van de PBSRG. Voor Best Value Level A+ geldt dat ieder jaar opnieuw een training gevolgd moet worden voor verlenging van de certificering.

* NEVI is een wereldwijde grote inkoopvereniging en het kennisnetwerk voor inkoop en supply management. Nevi biedt netwerkbijeenkomsten en congressen en geeft vakopleidingen en trainingen.