Zest Utilities: Impact REMIT wetgeving op energiemarkt

13 maart 2014 Consultancy.nl

Energiebedrijven zijn al een tijdje druk bezig met de voorbereiding op de nieuwe REMIT wetgeving die begin 2015 van kracht gaat. Consultancy.nl ging in gesprek met Ramon van der Wal – directeur van energiespecialist Zest Utilities – en Jorik van Vilsteren – manager Center of Excellence Energy Trade & Risk Management van Zest Utilities (onderdel van Zestgroup) – over de risico’s en impact van REMIT.

De energiemarkt heeft in de afgelopen jaren een golf aan nieuwe Europese en nationale regelgeving gezien, waaronder op het gebied van concurrentie, prijstransparantie en de handel van energie. Met de nieuwe wetgeving willen toezichthouders meer transparantie creëren in de markt voor zowel bedrijven als consumenten.

Impact-REMIT-wetgeving-op-energiemarkt3

Met name op het gebied van energiehandel was de behoefte aan meer transparantie overduidelijk. Om de transparantie in Europa te verbeteren stelde de EC de zogeheten REMIT wetgeving op.

REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency)

De REMIT wetgeving heeft als doel meer transparantie te creëren in de handel in energie op de groothandelsmarkt. Als gevolg van REMIT zijn marktdeelnemers en partijen die transacties en handelsorders voorbereiden verplicht om bepaalde ‘insider-informatie’ openbaar te maken. Ook moet voorwetenschap tijdig naar buiten worden gebracht. Simpel gezegd, bant REMIT marktmanipulatie en insider handel uit en bovendien geeft het nationale toezichthouders de macht om boetes op te leggen aan bedrijven die de regels overtreden. De REMIT wetgeving werd eind 2011 aangekondigd en de implementatie op nationaal niveau startte afgelopen juni. De go-live voor energiebedrijven staat gepland voor begin 2015, wat inhoudt dat bedrijven zich dit jaar in een wedloop bevinden om compliance te kunnen garanderen.

Impact REMIT wetgeving op energiemarkt1

Risico op sancties

Voor marktpartijen kleven er diverse risico’s aan REMIT die – wanneer deze niet goed worden afgedekt binnen de bedrijfsvoering – mogelijk verstrekkende gevolgen kunnen hebben. “Het eerste risico is onduidelijkheid” stelt Van Vilsteren: “Veel van REMIT’s richtlijnen blijven relatief vaag, waardoor het moeilijk is om compliance te garanderen”. Zo is het van groot belang dat energiebedrijven scherp omgaan met de definitie van voorwetenschap, anders riskeren ze torenhoge boetes. “We merken in de markt dat energiebedrijven voorwetenschap anders interpreteren, of zelfs niet precies weten wat het inhoudt” aldus Van Vilsteren.

Ook geldt dat indien het openbaar maken van voorwetenschap wordt uitgesteld, het essentieel is dat dit gemeld wordt bij alle toezichthouders. “In dit geval dient niet alleen de ACM op de hoogte te worden gesteld maar ook de Europese toezichthouder ACER. Gebeurt dit niet, dan kunnen er sancties volgen”.

Om energiebedrijven te helpen bij het afdekken van een risicovol gebied als compliance, ontwikkelde Zest Utilities een gedetailleerde factsheet die de belangrijkste verwachte impacts op de bedrijfsvoering bevat. “De impact wordt in de markt onderschat, constateren wij, zowel qua workload als de timing die nodig is om de nodige veranderingen uit te rollen” zegt Van Vilsteren. Hij splitst de impact op in drie gebieden: processen, organisatie en systemen. Een samenvatting van de belangrijkste impacts:

Impact-REMIT-wetgeving-op-energiemarkt2

Op het gebied van processen vormen de nodige veranderingen in procesrapportage de grootste impact. “Over de hele linie zal REMIT zorgen voor een zwaarwichtige toename in het volume van data en benodigde rapportage” zegt Van der Wal. Voor het deelgebied organisatie gelden diverse veranderingen, waaronder het updaten van toezicht, organisatorische aanpassingen in rapportagerollen en het vernieuwen van training voor energiehandelaren. Tot slot vanuit een systeemperspectief zal additionele rapportage leiden tot de nodige IT-veranderingen, waaronder veranderingen aan bestaande rapporten en de ontwikkeling van nieuwe rapporten. Ook moet taakscheiding worden ingevoerd in handelssystemen.

Nieuws

Meer nieuws over