Hay Group: Vrouwentekort in top Belgische bedrijven

18 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

De raden van bestuur van grote Belgische bedrijven blijven een mannenbastion. Amper 12% van de bestuurders zijn vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group. De bedrijven staan voor een flinke opgave, vanaf 2016 moet namelijk bij wet tenminste eenderde van de bestuurders van beursgenoteerde organisatie vrouw zijn.

Adviesbureau Hay Group heeft het DNA in kaart gebracht van de raden van bestuur van 391 grote, beursgenoteerde bedrijven uit in West-Europa (12 landen). Uit de data blijkt dat er nauwelijks vrouwelijke bestuurders te vinden zijn in de top van Belgische organisaties, in totaal slechts 12%. De Europese cijfers zijn iets beter: 21%. Vanaf 2016 worden deze bedrijven verplicht gesteld om tenminste eenderde vrouwelijke bestuurders te hebben. Volgens Walter Janssens van Hay Group zal de verplichte diversiteitsslag nog een flinke kluif vormen voor de Belgische organisaties. "We hebben de komende jaren dus nog een hele weg af te leggen, maar ik zie toch een positieve evolutie. We merken dat nieuwe bestuurders nu in bijna de helft van de gevallen vrouwelijk zijn."

Groot vrouwentekort in top Belgische bedrijven

Beloning

Qua beloning zijn er onder de bestuurders niet veel verschillen tussen de beide seksen. Vorig jaar was het verschil nog 12%, en zelfs 15% het jaar daarvoor. De reden voor die beloningsverschillen ligt in het feit dat mannen vaker in diverse subcomités actief zijn, zoals bijvoorbeeld het remuneratiecomité. Dat levert hen extra bijverdiensten op, stelt Hay Group.

Internationaal gekleurd

De studie laat ook zien dat meer dan 50% van de topbestuurders van beursgenoteerde Belgische bedrijven van buitenlandse afkomst is. Zo’n 44% van deze leiders is Belg. Bijna de helft (46%) van de bestuurders komt van buiten de EU, en ongeveer 10% komt van daarbuiten. Daarmee heeft België in vergelijking met de 12 andere onderzochte landen, waaronder Nederland, de meest ‘internationale’ raad van bestuur.

Hay Group banner

Ook in Zwitserland is een soortgelijk beeld te zien waarbij er relatief gezien meer buitenlanders aan het roer staan. Daarna komen Nederland, Groot-Brittannië en Zweden. De Europese mediaan telt zo’n 35% buitenlandse bestuurders. Onderaan de lijst staat Spanje met slechts 2% buitenlandse bestuurders, met daarvoor Italië en Oostenrijk. In Duitsland is slechts iets meer dan 20% van de bestuurders van buitenlandse komaf.

Gerelateerd nieuws: Topmanagement grote bedrijven vaak niet Nederlands.