KPMG, MBCF en SKP betrokken bij Eska Andlinger deal

09 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Private equitybedrijf Andlinger & Company* heeft recent kartonproducent Eska Graphic Board overgenomen van branchgenoot H2 Equity partners. Als gevolg van de overname is het bedrijf gerebrand naar Eska Andlinger. Koper Andlinger werd geadviseerd door adviesbureaus Mazars Berenschot Corporate Finance, Simon Kucher & Partners en KPMG. Overige externe adviseurs betrokken bij de transactie zijn advocatenkantoren Allen & Overy, Clifford Chance en Houthoff Buruma en de zakenbank takken van ING en Rabobank.

Eska Andlinger produceert grafisch karton op basis van 100 % gerecycled papier. Het karton worden gebruikt voor de productie van onder meer hardcover boeken, ordners, puzzels, spellen en luxe verpakkingen. Het bedrijf biedt werk aan circa 450 personeelsleden, waarvan 350 in Nederland. De productie vindt plaats in twee fabrieken in Hoogezand en Sappemeer.

In 2006 werd Eska Andlinger overgenomen door H2 Equity Partners. Sindsdien heeft de kartonproducent een sterke ontwikkeling doorgemaakt – momenteel is het een van de marktleiders en winstgevende spelers in haar marktniche.

Eska Graphic Board

Adviseurs Andlinger

Andlinger heeft Jaap de Jong en Hein Stoops, adviseurs bij Mazars Berenschot Corporate Finance, ingeschakeld om het corporate financeadvies bij de deal te verzorgen. Het commerciële en financiële due diligenceadvies werd voorzien door Simon Kucher & Partners en KPMG nam het fiscale due diligenceadvies voor zijn rekening. Allen & Overy advocaten stonden Andlinger op juridisch gebied bij.

Adviseurs H2

Verkoper H2 heeft Houthoff Buruma ingeschakeld voor juridisch advies. Het is niet de eerste keer dat H2 gebruik maakte van de diensten van de Nederlandse advocaten. Zo stond Houthoff Buruma het PE-bedrijf eerder dit jaar al bij tijdens de verkoop van Sator Holding en eind vorig jaar bij de aankoop van Parenco en Reparco.

Financiering

De overname werd gefinancierd door drie partijen: het Delta Lloyd Mezzanine Fund (DLMF), ING en Rabobank. Het Delta Lloyd Mezzanine Fund, een instelling die achtergesteld kapitaal (mezzanine) verstrekt aan middelgrote Nederlandse bedrijven, werd bijgestaan door Clifford Chance. Ook ING en Rabobank ontvingen juridisch advies van Clifford Chance.

* Andlinger & Company is een groep particuliere investeerders rond de familie Andlinger, in 1976 gesticht in de Verenigde Staten en sinds 1987 actief in Europa, vanuit kantoren in Brussel en Wenen. Andlinger participeert hoofdzakelijk in industriële bedrijven.