Scenter toneelstuk & boek over organisatieontwikkeling

27 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen maandag stond in het teken van de presentatie van ‘Tornadojager’, een toneelstuk geschreven door Dorien Lathouwers, partner bij organisatieadviesbureau Scenter. Het theaterstuk – dat onder meer draait rondom de centrale thema’s organisatieontwikkeling, ambitie en leiderschap – werd opgevoerd In het Bellevue Theater in Amsterdam. Naast het toneelstuk werd ook het gelijknamige boek gepresenteerd, gebaseerd op een organisatieontwikkelingsraamwerk van het adviesbureau, genaamd ‘ScenariO’.

Tornadojager

Het 40 minuten durende toneelstuk draait om hoofdrolspeler Crescens Quaero (in het Latijn ‘ik zoek al groeiende’), die aan het hoofd staat van een bedrijf dat zich in een ontwikkelingsfase bevindt. In het stuk komen o.a. het verlangen naar (organisatie)ontwikkeling, leiderschap en de herkenbare problemen waarmee leiders te maken krijgen bij organisatieontwikkeling naar voren. Volgens Lathouwers, die zelf ook actief is als actrice bij de Amsterdamse amateurtoneelgroep ‘Toneelgroep Venster’, was het een “feest om de spannende ervaringen van het sturen van ontwikkeling van organisaties en individuen” op de bühne te brengen. “Samen met klanten universele thema’s onderzoeken als overgave, volhouden en dromen blijft boeiend” voegt Lathouwers verder toe.
 
Dorien Lathouwers - Scenter

ScenariO

De bovenstaande thema’s komen in het toneelstuk naar voren, en zijn mede ingegeven door een door Scenter ontwikkeld raamwerk voor organisatieontwikkeling, getiteld ScenariO. ScenariO is een gefaseerde aanpak bestaande uit 9 elementen, die bedrijven ondersteunt bij organisatieontwikkeling. Deze elementen geven antwoorden op vragen als: “Hoe geeft een activerende aanleiding richting aan de ambitie? Hoe toont krachtig leiderschap zich, in integrale samenhang en met stimulerende regie? Hoe resulteert verbindende communicatie tot impactvolle interventies en creatieve co-creaties, die bovendien leiden tot continue vernieuwing?

 
 
Het is niet de eerste keer dat Dorien Lathouwers aan de basis staat van een managementboek. 5 jaar geleden bracht ze het boek ‘Brondenken’ uit, een ordeningsmodel voor organisatie en mens dat ondersteunt bij het sturen en besturen van organisatieveranderingen.